fbpx

Modern lakberendezés

Lakberendezési stílusok
modern lakberendezés

Ezen a héten ismét egy lakberendezési stílust mutatunk be. Illetve sokkal inkább művészeti stílust, amely a modern lakberendezésben is képviselteti magát. Jóllehet a legtöbb lakberendező előszeretettel fordul a múlthoz, klasszikus motívumokhoz és stílusirányzatokhoz, mégis a modern lakberendezés is egyre nagyobb utat tör magának. A futurizmus, amely egy általános művészeti irányzat, a lakberendezésben is megjelent, és inspirálja a lakberendezőket, hogy a jövőbe tekintsenek, és merjenek kilépni a megszokott keretekből.

Futurizmus története

A futurizmus az avantgárd egyik stílusirányzata, amely a 20. század első felében jelent meg Olaszországban. Művészeti irányzatként és életszemléletként indult, de hamarosan politikai meggyőződéssé is vált. A háborút és a fasizmust is támogatta, és ezután gyorsan lecsengett. Ugyan politikai mozgalomként igen negatív volt, azonban a művészetekre – a festészetre, szobrászatra, színházra, irodalomra és persze a modern lakberendezésre is pozitív hatással volt. Az irányzat neve a jövőbe tekintésre utal, a futurista kiáltvány pedig a veszély szeretetét, a bátorságot, a múlt megvetését és a lázadást éltette. A sebességben, mozgásban, káoszban talál szépséget. Megvetette a múzeumok és könyvtárak hagyományőrzését és „maradiságát”, ehelyett a nyüzsgő nagyváros bűvölte el őket.

Futurizmus a modern lakberendezésben

A modern lakberendezésben a futurizmus esztétikumait emeli be az otthonokba a megfelelő színek, formák, fények, anyagok és elrendezés használatával. A jövőbe tekintés rengeteg kaput nyitott a modern lakberendezés számára: már nem csak a klasszicizmusra, a múlt stílusirányzataira támaszkodhat. A futurista lakberendezésnek tényleg csak a képzelet szabhat határt. Az egyetlen feltétel, hogy szabadjára kell engednünk a fantáziánkat, el kell tudnunk vonatkoztatni a megszokottól, ha valóban futurista otthont szeretnénk. Az asszimetria, a szokatlan, hullámzó vonalak, az optikai csalódások, a fény-árny-játék elengedhetetlenek a futurista eszmék ábrázolásához. A fém, a műanyag, a bőr és az üveg szintén ebben segítenek.

A modern lakberendezés színei

Ha modern lakberendezés, akkor természetesen mindenkinek eszébe jut a fekete, a fehér és a szürke. Ezek a futurista lakberendezésben is fontos szerepet játszanak, azonban ezek önmagukban unalmasak tudnak lenni, de a formabontó stílusirányzattal mindenképp szemben állnak. Itt kell valami plusz, ami életet visz a térbe, megidézi a nagyváros hangulatát. A fémes csillogás erre kiváló eszköz, az ezüst is gyakran megjelenik ezekben az otthonokban. A domináns fekete-fehér-szürke mellett nagyon jól használják a pirosat, a sárgát, a kéket és a világoszöldet, ami egy kis változatosságot visz a térbe.

Játék a vonalakkal és a fényekkel

Egyes futurista lakberendezők saját munkájukra úgy utalnak, mint egyfajta origami, ahogy a bútorok és a falak vonalai tényleg olyanok, mintha hajtogatva lennének. Ugyan elsőre „felkavarónak” és kaotikusnak tűnhet, de ez is hozzátartozik a futirizmushoz. Az ergonomikus vonalvezetés szintén közkedvelt ebben a stílusban, hiszen pontosan a sebességet, a mozgást, a haladást képes ábrázolni álló térben. Legyen szó akár a különösen megtört vonalakról, akár a hullámzókról, felkavaró érzést keltenek, de pontosan ez a cél: megidézni egy nyüzsgő világvárost a lakásunkban.

A futurista lakberendezés nem használ meleg fényt, viszont nagyon hangsúlyos a fehér fénnyel való játék, illetve akár színes LED-égők használata. Nem létezik egyszerű csillár sem a modern lakberendezésben, mindig kell valami csavar. De pontosan ez a formabontó gondolkodásmód segíti a fejlődést és a haladást. Gyönyörű, kreatív megoldásokat hoz olyan egyszerűnek tűnő dolgokba is, mint a világítás.

Avantgárd dekoráció

A futurizmus is egy avantgárd irányzat, amely arról ismert, hogy a dolgok mögött rejlő gondolati tartalmat akarja visszaadni. Ehhez azonban a művészet hagyományos eszköztárát nem tartja megfelelőnek, így rengeteg újítást hozott a képzőművészetekbe. Búcsút mond a hagyományos dekorációnak és az eklektikus stílusnak is, hiszen az is régi stílusokat kombinál, nem valami újat alkot. Az avantgárd dekorációhoz talán a minimalizmus áll a legközelebb. Leginkább azért, mert nagyon letisztult és nem akar túldíszített lenni, azonban mindig erősen jelen van a minimalizmus mellett a kreativitás. Ezek fúziója a modern lakberendezés alapköve. Az „erős” geometriai formák, a fényekkel játszó, absztrakt, szürrealista alkotások festmény, szobor, illetve kisebb dekoráció formájában mind ehhez a stílusirányzathoz tartoznak.

Fantasztikus modern lakberendezés

Ez a lázadó, mozgalmas forradalmiság, a jövőbe tekintés, a sebesség és a technika istenítése gyakran közel hozza egymáshoz a futurizmus és a Science-Fiction rajongóit. A modern lakberendezés előszeretettel használja a technológia, az űr, az időutazás szimbólumait. Megjelenhet ez nagy üvegfelületek, üvegfalak, lekerekített vonalak formájában, vagy éppen egy sci-fi inspirálta belső designban. De természetesen nem kell a végletekig elmennünk. Kiragadhatunk nekünk tetsző dolgokat a futurizmusból, és berendezhetünk egy modern, de mégsem túl rideg és kaotikus otthont.

Modern lakberendezés az otthonodban

A futurizmus nagyon szélsőséges lehet, egészen a végletekig el lehet menni. Azonban ha mi magunk nem szeretnénk nap mint nap ennyire felkavaró környezetben élni, és vágyunk valami otthonosságra, akkor sem kell lemondanunk a modern lakberendezés pozitívumairól. A futurizmus előszeretettel használ lekerekített vonalakat és görbéket a bútorok és használati tárgyak esetén. Ahogy azt egy korábbi cikkünkben is írtuk, ezek a bútorok most különös népszerűségnek örvendenek, mivel a pandémia miatt mindenki szeretne egy barátságosabb környezetet teremteni lakásában.

Geometriai formák és karakteres minták használatával szintén a futurizmust idézzük, mégis maradhatunk ízlésesek és visszafogottak. Egy-egy minta egyéniséget adhat egy amúgy unalmas berendezésnek is. Egy újabb dolog, amit elleshetünk a modern lakberendezés ezen irányzatából, az a fémbútorok használata. Nagyon jól kiegészítik egymást a lekerekített szélű bútorok és a fém, a maga ridegségével. A geometriai formák és a fém igazán modern hatást kölcsönöznek, anélkül, hogy túlzásba kéne vinnünk őket.

Végül pedig a futurizmus minimalista oldalát és színeit is bátran alkalmazhatjuk egy trendi és mégis otthonos berendezésért. Megőrizhetjük a művészi beütést, de inkább a visszafogottabb oldalát. Ezeket az ötleteket azért is érdemes kipróbálni, mert kis lépésekben nézhetjük meg, hogyan is éreznénk magunkat egy futurista házban. Egy-egy bútorral, dekorációs kiegészítővel is átformálhatjuk otthonunk légkörét, és így próbálgathatjuk ízlésünk határait, hogy elég bevállalósak vagyunk-e az igazán művészi, modern lakberendezéshez.

Néhány korábbi cikkünk lakberendezési stílusokról:

Eklektikus stílus a lakberendezésben, Skandináv stílus, Lakberendezési stílusok a nagyvilágból

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, Pixabay


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük