fbpx

Lakberendezési stílusok a nagyvilágból – Skandináv stílus

Lakberendezési stílusok
Skandináv stílus borító

Előző “Lakberendezési stílusok a nagyvilágból” cikkünkben szokatlan, kevésbé ismert stílusokat mutattunk meg nektek. A megbízható, letisztult skandináv stílust azonban mindannyian jól ismerjük… Ugye…? Hát nem egészen ez a helyzet! Eljárt az idő a skandi stílus felett, mégis fiatalabbnak tűnik, mint valaha! Ebben a cikkben tehát a skandináv stílus ezer arcát, legújabb trendjeit, népszerű irányzatait mutatjuk meg nektek.

A jól megszokott “skandi”

Ez az, ami először eszünkbe juthat a skandináv stílusról. Az egyszerűség, a minimalizmus és a funkcionalitás, a természetes fény, a fehér, bézs és szürke árnyalatainak kiszámítható váltakozása.

Itt azonban nem állt meg a skandináv stílus evolúciója, lássuk tehát milyen irányban fejlődött a skandi az utóbbi időben:

Scandicraft – Kellemes színek és DIY dekor

A skandináv stílus egy új és népszerű irányzata a rugalmas, engedékenyebb Scandicraft. Ez az irányzat az eredeti stílus szögletes tisztasága helyett a kerekded formákat, a növényvilágot, a fenntarthatóságot és a kreativitás szabad áramlását helyezi a középpontba. A klasszikus stílus monokróm színeivel szemben itt hangsúlyosak lehetnek a pasztell színek, megjelenhetnek a drágakövekre emlékeztető enyhébb árnyalatok. A Scandicraft ötvözi a letisztult vonalakat és az excentrikusabb DIY dekorációkat. Tökéletes példa a Scandicraft-ra Hegedűs Márti otthona, Mártival dolgoztunk már együtt, itt elolvashatjátok vele készült interjúnkat, instagramján pedig még több Scandicraft DIY ötlettel találkozhattok.

A Scandicraft minden formájában üdvözli a növényvilágot, kedveli a természetes anyagokat, mint a rattan, a szövet, és a fa. Szívesen lát minden kreatív dekorációs ötletet, mellyel szebbé varázsolható a lakás a skandináv stílus alapszabályainak betartása mellett, azonban az esztétikába és színvilágba nem illő dekorációkat erősen kerüli.

Az új letisztult és árnyas skandináv stílusKísérletezés a sötét színekkel

A klasszikus skandináv stílus világos, fehér és pasztell színeinek tradíciójára fittyet hányva egy merőben szokatlan új trend is felütötte a fejét a skandinávon belül. Ez az új irányzat a sötétebb árnyalatokat, főleg a mustár és olíva, meleg karamellszíneket, és természetesen a Pantone idei kékjét hangsúlyozza. A skandináv elegancia és a személyiséget kifejező, megnyugtató színek a jóllétet, a kíváncsiságot és a pozitív hozzáállást hivatottak előhozni belőlünk.

A funkcionális minimalizmust meghagyva, meleg természetközeli földszíneket használva teremti meg ez az irányzat a játékosan letisztult összképet. Ez a színvilág csendesen érzékelteti, hogy nem szabad mindent véresen komolyan vennünk, merjünk kicsit eltérni a normáktól, merjünk bátrak lenni.

Japandi – Távolkeleti fúzió

Mind a japán stílusról, mind pedig a skandinávról írtunk már korábban. A kettő varázslatos fúziója, a Japandi azonban az eredeti stílusok funkcionalitását megőrizve meglepően kifinomult összképet nyújt, a stílus akár önállóan is beszállhat a versenybe a “nagyok” közé. A Japandi, vagy más néven Scandinese a skandináv stílus kényelmét, a “hygge”-t ötvözi a Japanese dizájn változatosabb színpalettájával, melegségével, padlóközeli bútoraival.

A Japandi stílus fontos szabálya a kontrasztosság, itt a világos fehér és bézs, a semleges barnás árnyalatok és természetes faszínek, valamint sötétbarna és fekete színek megfelelő aránya esszenciális. A bútoroknál a praktikum és a dizájn jegyében a fa/parafa/bambusz, monokróm festésű fém, és a bőr borítású darabok jelennek meg. Ne féljük keverni a tisztán skandináv, vagy japán stílusú bútorokat! A Japandi legfontosabb kelléke a természetes fény, jó ötlet a növények és természetes anyagok használata, a kő burkolatok és a márványminta is beleillik a stílusba.

Scandi-Boho – Ellentétek találkozása

Míg a Japán és Skandináv stílus sok közös jellemzővel rendelkezik, a Boho és a Skandi merőben ellentétes stílusok. Nehéz elképzelni, hogy a Skandi minimalizmusa, ahol “a kevesebb több”, és a Boho impulzív, drámai színkavalkádja, ahol pedig “minél több, annál jobb”, hogyan is férhet meg egymás mellett. A Scandi-Boho stílusnál a Boho anyagai és dekorációja jelenik meg a skandináv stílus visszafogott színeiben. A skandi a végletes funkcionalitását, a boho pedig pedig élénk színeit áldozza fel a kompromisszum oltárán. Eredményként azonban egy csodásan egyedi stílust kapunk, ahol csak vakarjuk a fejünket, hogy mégis hogyan működhet ez ilyen jól.

A Scandi-Boho stílusnál olyan dekorációt kell keresnünk, ami neutrálisabb színeivel nem zavarja a skandináv stílust, ugyanakkor utal a boho utazásszeretetére, szentimentalitására. Elengedhetetlen kellékek itt a fonott kosarak, legkülönfélébb mintájú szőnyegek, lakástextilek, a rattan bútorok és persze a szobanövények. Jó dekorációk lehetnek a tükrök, fehér álomfogók, és a tollak is.

Scandi-retro – Örökölt minták

A skandi ezen irányzata azoknak való akik szeretnek nosztalgiázni és egy kis színt, egy kis életet kívánnak vinni a skandináv monotóniába. Itt elsősorban a háttér színvilága, a bútorok funkcionalitása és a kissé felborzolt letisztultság hordozza a skandináv stílus jellegzetességeit. A retró-skandináv dizájnban legfőképp a bútorokra és a dekorációra kell külön figyelnünk, de alapjaiban megegyezik a jól ismert nordic/skandináv stílusirányzatokkal.

Itt használnunk kell egy csipetnyit a jól ismert retró mintákból, formákból és a régmúltra emlékeztető színekből. A falakat is díszíthetjük retro mintázatú képekkel, de nagyon jól működhetnek az absztraktabb, vagy tájképszerű festmények és akár az anatómiaibb sketchek is. Szőnyegek, lakástextilek tekintetében itt szabad kezet kapunk, hogy retro jellegű, avagy modernebb, valóban skandináv hatást keltő darabokat szeretnénk a szobákba.

Képek forrása: Pinterest, Skandimart


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük