fbpx

Indusztriális stílus klasszikus elemei

Lakberendezési stílusok
indusztriális stílus

Az indusztriális stílus nagyon nagy népszerűségnek örvend a modern, nagyvárosi környezetben, igazán modern és merész. Ezt a stílust az teszi különlegessé, hogy látszólag befejezetlen jellege csiszoltabb elemekkel párosul – gyönyörű és különleges egyveleget alkotva! Nem könnyű azonban egy ilyen komplex stílushoz nyúlni, így hoztunk 12 klasszikus elemet, amit az indusztriális lakberendezés használ, hogy te is fel tudd ezeket használni, ha ebben a stílusban gondolnád újra otthonod.

Eredetileg az indusztriális belsőépítészet a városi loftokká alakított régi raktárokat jelentette. Ezek az átalakítások az építészeti elemeket, például csöveket, gerendákat, téglafalakat, betonfelületeket szabadon hagyták. Mindezek egy nyers, mégis gyönyörű stílus alapját képezték. Nyilván csupasz gerendákat és csöveket nem tudunk varázsolni hirtelen egy nem loft lakásba, azonban, ha megtetszett ez a stílus, akkor bőven lesz olyan javasolt elem vagy akár kép, amely egy teljesen átlagos lakásban is indusztriális hangulatot kölcsönöz.

1. Csupasz téglafalak

Sok loft lakásnak vannak téglafalai, amelyek rusztikus és gyári hangulatot kölcsönöznek. Míg a legtöbb modern otthonban az eredeti tégla fölé vakolat vagy gipszkarton kerül, addig az indusztriális stílusú lakásoknál külön öröm és látványelem egy ilyen csupasz téglafal. Mert bár a gyárhangulat és a befejezetlenség érzése miatt láthatjuk ridegnek, a tégla terrakotta színe mégis felmelegíti a lakás hangulatát.

2. Fém és faanyagok

A rusztikus fa és a csupasz, festetlen fém az indusztriális stílusú bútorok egyik legfontosabb kombinációja. Szinte bármilyen fekete fémből és fából álló bútor jöhet, ha ilyen laskásra vágysz. Itt is az a kettősség jelenik meg, mint előbb a téglafalnál, a fém hozza a robosztus, erős, rideg atmoszférát, a fa pedig természetességet, melegséget.

3. Az indusztriális stílus színpalettája

A színpalettája alapvetően monokróm alapokkal dolgozik, és inkább a fekete van túlsúlyban. Ritkán találunk merész és élénk színeket egy indusztriális stílusú térben. A barna különböző árnyalatai, a természetes színek és a tengerészkék viszont jól mutatnak kisebb mennyiségben az alapvetően sötétebb paletta mellett. De sokszor mozog az indusztriális stílus a fémes színpalettán, például az ezüstöt, a szürkét, rézszínt és az aranyat használva.

4. Fedetlen fém csövek, gerendák

Az indusztriális stílusú lakásokat sokszor loft lakásokból alakítják ki, és ilyenkor kulcsfontosságú a nyers elemek meghagyása. Ilyen volt például a téglafal is. A gyárias hangulat eléréséhez fontos, hogy megmutassuk az épület “csontjait”, ezeket az indusztriális stílus nem elfedi, hanem látványelemként tekint rájuk! Az acélgerendák, a fémcsövek és vezetékek megmutatása “befejezetlen” megjelenést kölcsönöz a lakásnak, ami pont azt az indusztriális hangulatot adja, amit keresünk. Ez a befejezetlenség érzés adja az indusztriális stílus báját, ezt a tökéletlenséget keresik sokan.

5. Fedetlen villanykörték

Ismét egy újabb eleme az indusztriális stílusnak, ami a tökéletlenségre, nyers befejezetlenségre játszik rá, most épp a világításban. Klasszikus elemek a fedetlen villanykörték, egészen pontosan az Edison-villanykörték, amelyek fedetlen vezetékkel lógnak lefele, sokszor szabálytalan elrendezésben a plafonról.

6. Fém csillárok

Ha nem érzed magadénak ezeket a csupasz Edison-villanykörtéket, akkor is marad számodra olyan világítástípus, ami még mindig igazán indusztriális. Ezek pedig a különböző, fémből készült mennyezetről lelógó lámpatestek. Egyik verzió lehet ez a “ketrecszerű” megoldás, amit az első képen látunk. Vagy lehet szó nagy, robosztus lámpatestekről szintén fémből.

7. Az indusztriális stílus visszatérő eleme – a koptatott bőr

A koptatott bőr azért nagyon izgalmas egy viszonylag letisztult színpalettán, mert egyből többféle barna árnyalatot is visz a lakásba. Természetes anyag lévén jól rezonál a indusztriál nyersségével. Illetve a tökéletlensége és időtálltsága is jól passzol az általunk tárgyalt stílus filozófiájához.

8. Egybenyitott terek, tágas otthonok

Mivel az indusztriális belsőépítészetet a nagy raktárak és gyárak ihlették, logikus, hogy ezek az otthonok nyitott elrendezésűek, magas belmagassággal, egybefüggő terekkel, hogy lehetővé tegyék a szabad mozgást. Ez, kiegészülve az indusztriális stílus hatalmas ablakaival, kellemes, tágas és szabad érzést nyújt. Maga a lakás sokkal nagyobbnak tűnik tőle optikailag is.

9. Hatalmas, fekete keretes, rácsos ablakok

Jellegzetes indusztriális elem a fekete fémkazettás ablak, lehetőleg minél nagyobb, akár teljes falfelületeken. Ezek rengeteg fényt engednek be, a természetes fényáradattól pedig sokkal lágyabb lesz az indusztriális stílus merészsége is, mégis ízig vérig modern marad, jóllehet nem újkeletűek ezek az ablakok. A fekete kazetták viszont emlékeztetnek minket a a valódi ipari hangulatú, nagyvárosi indusztriálra.

10. Konyhai felszerelés az indusztriális stílusban

Talán meglepő lehet, hogy egy stílus ennyire specifikus még a konyhai felszereléssel kapcsolatban is, de ezek az edények valóban egy indusztriális stílusú konyhában mutatnak autentikusan. A rézedények, -fazekak és -serpenyők segítenek abban, hogy konyhában is visszaköszönjön a meleg, mégis gyárias, nyers hangulat. A réz főzőedények és konyhai eszközök bájos vintage hangulatot kölcsönöznek az indusztriális stílusú konyhának.

11. Beton konyhapult, padló és falak

Szintén az indusztriális stílus kihagyhatatlan eleme a beton, nyers beton felületek. Ezt is természetesen a gyárak ihlették, azonban elsőre nem is gondolnánk mennyire ízlésesen mutat egy-egy modern otthonban is. Tökéletesen beleillik az indusztriális stílus színvilágába, mégsem unalmas egyszínű, és érdes felületével is plusz játékosságot ad a térnek. Ez egy igazán ipari stílusú anyag, amely nem fog egyhamar eltűnni, az indusztriális otthonokból biztosan nem!

12. Az indusztriális stílus dekorációja: a zöld növények

Az indusztriális stílus nem használ “öncélúan” dekorációs elemeket, nem halmoz dísztárgyakat, a gyári múltból ered ez a funkcionális szemlélet és az egyszerűségre való törekvés. Azonban nagyon sokat számít, ha utolsó simításként egy-két zöld növénnyel színesítjük az indusztriális teret. Frissebb, otthonosabb, természetesebb lesz az összhatás.

Saját termékeink indusztriális stílusban:

Képek forrása: Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük