fbpx

Lakberendezési stílusok a nagyvilágból

Lakberendezési stílusok
Neotenic lakberendezési stílus

Folytatjuk a lakberendezési stílusok bemutatását, ezen cikkünkben a szokatlanabb stílusok közül szemezgettünk, melyek esetenként olyan különösek, egyediek és ritkák, hogy bizony egy életet is le lehet élni anélkül, hogy találkoznánk velük. Annak érdekében, hogy mégis felismerjük ezeket a furcsa stílusokat, – sőt még hozzájuk is tudjunk szólni – ha az élet utunkba sodor egyet, úgy döntöttünk cikkünkben röviden bemutatunk egy maroknyit közülük.

A művészi lakberendezési stílusok

Neotenic – Az örök fiatalság művészi megjelenítése

A neotenic design a “neoteny” szóból ered, mely arra a biológiai jelenségre utal, mikor egy faj felnőtt egyede megtart egyes jellegzetességeket, melyek normálisan csak a fiatal egyedekre jellemzőek. Ez a biológiai elnevezés elegánsan foglal magába mindent, ami jellemzi a stílust: a nőiesebb anatómiai formák általi ihletettséget és a gyermeki látásmódot. A plüssállatszerűség, és az emberi testtartásra emlékeztető formák jellemzik ezt a lakberendezési stílust, melyről egyébként már olvashattatok egy korábbi cikkünkben is.

A neotenic jól láthatóan a szintetikus anyagokat részesíti előnyben, ami nem véletlen, hiszen organikus anyagokkal aligha lehetne elérni ezt a modern, művészien letisztult hatást. A bútorok furcsa alakja számos asszociációt hívhat elő belőlünk, de kifejezetten célja is a stílusnak, hogy újraélessze a felnőttek agyának gyermeki fantáziálásért felelős részét.

Rietveld – Bútorok egy építész szemével

A Rietveld design modern elemekkel ötvözi régies kézműves fabútorok stílusát. A székek és asztalok éles, sima felületei a kortárs stílus jellemzőit idézik meg. Az ikonikus bútorokat Gerrit Rietveld dán építész tervezte, aki a dán modernista mozgalom egy jelentős alakja volt. Rietveldhez fűződik a “De Stijl” (“A stílus”) dán építészeti stílus is. Az első képen látható a szék, mely szinte az irányzat esszenciáját jelenti, Rietveld a szék piros háttámlájával, kék ülőfelületével és sárga “vágási felületeivel” a ritkán használt elsődleges színeket hívta meg a lakásba. Rietveld további ismert alkotásai a jól felismerhető szögletes “Zig Zag” szék és a szintén jellegzetes “Utrecht” fotel.

A stílus további jellemzője, hogy neutrális fehér, szürke, fekete színeket alkalmaz a falakon, nagy méretű ablakai a külvilág drámai valóságát hozzák be. A Rietveld designban kicsi, feltűnésmentes fényforrásokat alkalmaznak, legyen az egyszerű fehér mennyezeti lámpa, vagy egy díszítésmentes állólámpa.

Szürreális lakberendezési stílusok

Steampunk – Az őrült professzorok stílusa

A steampunk design az elegancia, az indusztriális stílus és a gépiesség keveredéséből áll. Alapvetően abból a Verne Gyula-féle fikcionált utópiából ered, ahol a gőzgépek jelentik a technológia csúcsát. Legjellemzőbb anyagai a bőr, a sötét faanyagok, és a fémes réz és acélszínek. A bútorok általában indusztriális beütéssel rendelkeznek, a székek és fotelek tipikusan ipari faanyagokból készülnek és bőr bevonatúak. A Steampunk szereti a villanykörték mindenféle búra és díszítés nélküli használatát, a kilógó csöveket, gerendákat, csupasz téglafalakat. Dekorációként a régies térképeket, távcsöveket/teleszkópokat, fogaskerekeket művészi gép-szobrokat használ.

A Steampunk-ra úgy érdemes gondolni, mint a viktoriánus túldíszítettség, a gótikus borongósság és az indusztriális gépiesség furcsa masszájára. Ha felkeltette az érdeklődésünket a Steampunk, több filmben is megtekinthető, (Leleményes Hugó, Vadiúj Vadnyugat) de akár élőben is láthatjuk a stílust a budapesti Krak ‘n’ Town pub-ban.

Shabby Chic – Kopottas elegancia

A Shabby Chic Rachel Ashwell nevéhez fűzödik, 1989-óta beszélhetünk a stílus létezéséről. Legfontosabb jellemzője a használt bútorok, kopottas festett felületek, fehér és pasztell színek, dúsan redőzött textilek gyakori használata. Kedvenc anyagai a viseltes faanyagok, a kovácsoltvas, a textil és a fonott vesszőbútorok. A Shabby Chic kerüli a túlzottan hivalkodót, a túlzottan modern dolgokat. Egyszerre hirdeti a tökéletlenség és a míves díszítettség diadalát, ezzel válik igazán szerethetővé. A Shabby Chic előszeretettel használ díszes vintage teáscsészéket, régies előkelő csillárokat, és rózsaszínes pasztell színeket.

Ez a stílus kérdés nélkül nevezhető a vintage egy egyedi irányzatának, sok közös vonása van a “Grandmillenial” stílussal, melyről olvashattatok korábbi cikkünkben. Annak ajánlott igazán ez a stílus, aki kifejezetten szeret bolhapiacokon, használtbútor üzletekben keresgélni, és kifejezetten szereti a kényelmes és elegáns tökéletlenségben való gyönyörködést.

Lakberendezési stílusok a kultúra megszállotjainak

Egyptian – Fáraók trónterme a lakásban

Az egyiptomi stílusú otthon nem fukarkodik a színekkel, sőt eszközként használja azokat a fényűző atmoszféra megteremtéséhez. Fémes arany, türkiz, naracssárga és sárga színekkel játszik leginkább. A Pantone által 2020-ra választott év színe: a klasszikus kék, avagy tréfásan “BKK kék” is tökéletes kiegészítője lehet a stílusnak. A stílus élénk színeket viszont előszeretettel kombinálja földszínekkel a merész, de kifinomult összképért. A falak gyakran sárgás, lágyabb barna színűek, ezzel az egyiptomi, homok uralta környezetet próbálják megidézni. A terrakotta, a nude barnák, és az okker árnyalatok tehát egyaránt beleillenek az egyiptomi stílusba. A semleges homokszín a rendkívül élénk falikárpitoknak, képeknek, domborműveknek is kitűnő hátteret teremt. Az egyiptomi stílus elsősorban a selyem és pamut anyagú, letisztult, mindenféle díszítéstől mentes lakástextileket részesíti előnyben.

Bútorok tekintetében az egyiptomi stílusú lakásban főleg geometrikus, szögletes kőből készült darabokkal találkozunk. Előfordul, hogy ezen bútorok autentikus díszítésekkel, esetleg aranyozással rendelkeznek a sarkokban és az élek mentén. A sík felületek mellett a domborműveket is előszeretettel alkalmaz ez a stílus, a jól ismert egyiptomi emberábrázolás gyakorta megjelenik. Dekorációként elsősorban a fémesen csillogó aranyozott szobrok és domborművek, papirusztekercsek, valamint élő növények szolgálnak, melyek oázis jelleggel egy kis zöld színt csempésznek a sivatagi összképbe.

Japanese – Távolkeleti harmónia

A japán stílusú belső terek egyszerűségükkel derűs, vidám hangulatot sugároznak. Akárcsak a minimalista design, a japán stílus is a zavartalan, rendezett lakásbelsőt helyezi a fókuszba, kedveli az egyenes vonalvezetést és az átfogó egyensúlyt. Jellemzően bambusz keretű, papírvékony paravánszerű tolóajtó választja el egymástól a helyiségeket. A szobákban uralkodó anyagok tipikusan a természetes fa, a bambusz és a kő. A bútorokra jellemző, hogy általában nagyok, négyszögletűek és természetes anyagokból készülnek. Európai szemmel mindenképp furcsa lehet, hogy az asztalok, székek és kanapék rövid lábakon állnak, mélyen, a földhöz közel tartják a használóikat.

A japán stílus továbbá kedveli a nagy üvegablakokat, melyek fenntartják a kapcsolatot a természettel, ami elengedhetetlen a kívánt harmóniához. Gyakran bent a lakásban is találkozhatunk meglepő dolgokkal, amikkel itthon maximum a kertben találkoznánk. Szökőkutak, bonsai-ok, élő bambusz, sziklakert ezek mind-mind előfordulhatnak egy japán stílusú lakásban.

Merítsünk tehát ihletet ezen különös lakberendezési stílusokból, engedjünk be lakásunkba új elemeket a nagyvilágból és ne féljünk találkozni énünk legkreatívabb oldalával sem.

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.