fbpx

Anyagok, és különleges bútoripari megoldások – Üveg típusok a lakberendezésben

Anyagok, és bútoripari megoldások
üveg típusok

Az üveg rengeteg lehetőséget rejt magában, használatával teljesen átformálhatjuk a teret. Sokan egy kevésbé praktikus megoldásnak találják, azonban a mai technológiával új kapuk nyíltak, strapabíró, színes, különleges felszínű, mintás és hajlított üveg típusok válogathatunk. Az üveget használhatjuk nagy felületeken, falként, ablakként, bútorokhoz, de akár egészen kicsi kiegészítőként is. Azonban bárhogy is csempésszük be az üveget otthonunk berendezésébe, mindenképpen egy modern és letisztult hatást kapunk. Különösen ajánlott a különböző üveg típusok használata a kisebb, zsúfoltabb lakásokban, ugyanis az üveg átlátszósága miatt sokkal légiesebb, mint mondjuk egy fabútor.

Az üveg története és előállítása

Az ember már hosszú évezredek óta állítja elő, és használja használati és dísztárgyak készítéséhez az üveget. Az egyiptomi papok már i.e. 4. évezredben készítettek üvegfiolákat, -korsókat. Természetesen ezek az üvegtípusok még tele voltak légbuborékokkal, és nem voltak teljesen átlátszók. Azonban az évszázadok során tökéletesítették az előállítási módszert, kidolgoztak strapabíró, hőálló üveg típusokat.

Sok monda szól arról, hogy hogyan állított elő az ember először üveget: például, hogy egy nagy erdőtűz után a hamu és a homok összeolvadásából keletkező üvegszerű anyagot talált.

Kétségtelen, hogy a természet gyakran állít elő üveget ott, ahol az üveg nyersanyagai – a homok, a szóda és a mész – megtalálhatóak. Az ipar ma már képes a strapabíró üveg tömeggyártására, azonban a művészi és egyedi üvegtárgyak még ma is az i.e. 1. századból ismert üvegfúvási technikával készül.

Különböző üveg típusok térelvásztóként

Az ipar már a legkülönfélébb felületű, átlátszóságú és formájú üvegek előállítására is képes, ami sok lakberendezőt megihlet. A hagyományosabb megoldások közé soroljuk a hatalmas franciaablakokat, a mennyezeti üvegpaneleket. Ezeknek a célja, hogy a környezetet beengedjük otthonunkban. Nemcsak a gyönyörű kilátás, hanem a napfény is biztosítva van ezáltal. A tér is sokkal tágasabbnak hat, hiszen nem vagyunk szigorúan falak közé zárva. Mindenképpen érdemes megfontolni a sötétebb, szűkös otthonokban az üveg használatát.

Az üveg azonban nem csak a külvilágot és az otthonunkat választhatja el, tökéletes belső térelválasztó is. Itt tényleg hatalmas a választék, és rengeteg az előny. Ha szeretnénk egy kis privát szférát, de már így is elég szűkösen vagyunk, az üveg elválaszt, de a különböző átlátszóságúak különböző mértékben mégis egyben tartják a teret.

Színes és mintás üveg típusok

A színes üveg azért ennyire közkedvelt, mert gyönyörű és telt színekben pompázhat, mégsem lesz zavaróan intenzív az üveg átlátszósága miatt. Így nem kell félnünk attól, hogy színkavalkád lesz a végeredmény, nyugodtan használhatunk többféle színt.

Ha a színeket üveg formájában használjuk, azonkívül pedig bázisszínekkel dolgozunk, egy nagyon modern, izgalmas belső teret kapunk egy kis kortárs múzeum feelinggel. Nem is beszélve a fény játékáról… Ahogy átsüt a nap, vagy egy lámpa esetében az izzó fénye a színes üvegen, életre kel a padló és a falak, színek és formák elevenednek meg.

A technológiának köszönhetően mára már nem csak egyszínűre festett üveget, hanem akár nyomtatott üveget is választhatunk. Ez különösen praktikus konyhahátfal és zuhanykabin-hátfal esetén, ugyanis lepereg róla a víz, könnyen tisztítható és rendkívül strapabíró. És nem csak praktikus, hanem esztétikus is egy jól megválasztott mintával.

Hagyományos és designer-bútorok üvegből

Az általános vélekedéssel ellentétben az üveg egy tartós és biztonságos anyag bútorok esetén is. Megmunkálása után teherbírása akár négyszeresére is nőhet. Régóta használják már bútorok készítéséhez, azonban korábban főleg csak szekrények előlapja készült üvegből. Ezután megjelentek az üvegvitrinek és üvegasztalok. Az üvegvitrin azért is előnyös, mert tárgyaink kevésbé porosodnak, mégsem kell egy szekrénybe dugnunk őket, továbbra is díszíthetik otthonunkat.

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az üvegből készült, különleges formavilágú designer-bútorok. Az üvegbútorok hatalmas előnye, hogy olyan mintha nem is foglalnának helyet, hiszen átlátunk rajtuk, és sokkal légiesebb az összhatás. Az üvegfotelek és üvegszékek sokaknak túl ridegek, de ezek is otthonosabbá tehetők egy-egy párnával.

Üvegdekorációk

Az üveg egy gyönyörű anyag. Van egy szép fénye, csillogása, ahogy fény éri, letisztult, légies. Ha pedig színes üvegről van szó, akkor bátran használhatunk több színt is az ízléstelenség veszélye nélkül. Az üveg és a kristály mindig is népszerű anyagai voltak a dekorációknak, már az üveggyártás kezdetén is ez volt a fő funkció. A lehetőségek tárháza végtelen: színes üvegmozaikból készült lámpa, üvegbe zárt díszek, faliképek, kristálykiegészítők, üvegfigurák, absztrakt szobrok…

Üveg típusok a lakberendezési stílusokban

Ahogy már említettük, az üveg egy ókortól fogva használt elem. Az évszázadok során bár a stílusok változtak, de az üveg töretlen népszerűsége csak nőttön-nőtt. Nem meglepő tehát, hogy korunk modern lakberendezési stílusának is közkedvelt eleme. De ha visszatekintünk például az előző évszázadra, akkor megtaláljuk az art décoban is, ha pedig két évszázadra, akkor a vintage-ben is.

Az art décoban az üveg főleg nagy aranyozott csillárként, arannyal keretezett üvegasztalként vagy kristálypohárként jelenhet meg.

A vintage stílus egészen más – sokkal kifinomultabb, visszafogottabb, a harsány fekete és arany helyett pasztellszíneket használ. Ezek a pasztellszínek gyönyörűek üvegen is, az üveget gyakran díszítik virágok. A vintage stílus kedveli a kis kiegészítőket: kristály- vagy üvegtárolókat, mécsestartókat, a szépségekkel telepakolt üvegvitrineket.

Üveg típusok a Butopêánál

A Butopêánál rengeteg üvegdekoráció, illetve -bútor közül válogathatsz. Egy üveg faliképpel feldobhatod egyszínű faladat, és a teljes szoba hangulatát megváltoztathatod egyetlen képpel. A legmodernebb és a klasszikusabb berendezésű nappaliba is illik az üvegasztal a váztól függően. Különösen előnyös ezt választani kis nappalik esetén. És természetesen az apróságokról sem szabad elfeledkezni. Egy-egy kristálymécses vagy -pohár, színes üveg, esetleg egy tükör sokkal esztétikusabbá teszi az enteriőrt.

Néhány korábbi cikkünk “Anyagok, és különleges bútoripari megoldások” témában:

Bőr bútor típusai, kezelése

Bársony, velúr bútorkárpit

Fém bútorok

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, Freepik, lakbermagazin.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.