fbpx

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – Fém bútorok

Anyagok, és bútoripari megoldások
Aranyozott fém lerakóasztalka

A Butopêa-nál sok különböző anyagot használunk bútoraink elkészítése során, mely anyagok közül némelyik jól ismert, jól bevált és klasszikus, mások pedig kevéssé ismertek, az utóbbi évtizedek anyagtechnológiájának vívmányai. Úgy gondoljuk, a megfelelő döntéshez fontos, hogy mindenki megismerje a bútorait felépítő anyagokat, így cikksorozatot indítottunk az általunk használt anyagtípusok bemutatására. Második cikkünkben a különböző fém bútorok és dekorációk tulajdonságait, tisztításuk mikéntjét mutatjuk be nektek.

Míg például klasszikus réz/vas tárgyaink mindig is oxidálódni fognak, megjelenik rajtuk a jellegzetes zöld/barna bevonat, addig a modern technológia mára szerencsére több olyan megoldással is előállt, mely segít hosszú ideig megőrizni bútoraink fém alkotóelemeinek szépségét, csillogását.

Fémek evolúciója

Ősi fém ékszerek

Már az őskorban is ismeretes volt az ember számára néhány, a természetben is előforduló fém, mint a termésréz, vagy az arany. Eleinte fénylő köveknek hitték ezeket, lassan ráismertek jó alakíthatóságukra, ékszereket készítettek belőlük. Ahogy a neve is árulkodik róla, a bronz korban jött létre a fémek olvasztásának és ötvözésének tudománya, majd a tűz kontrollált felhasználásának megtanulása után az ember a vasat választotta fegyvereinek, ékszereinek, szerszámainak anyagául.

A technológia folytonos újításainak köszönhetően egyre erősebb, rugalmasabb, (vagy épp szilárdabb) de alapvetően tartósabb ötvözetek előállítása vált lehetővé. Mindez nem kerülte el az építészek, képzőművészek, lakberendezők figyelmét sem, így mára lakókörnyezetünk kikerülhetetlen részét képezik a fém építőanyagok, bútorok, dekorációk, használati tárgyak.

Vas – Kültéri fém bútorok

A vasércből magas hőmérsékleten kinyert vasból főleg kültéri asztalok, padok lábát készítik. Meglehetősen nehéz, terhelhető és strapabíró, valamint nem túl drága anyag, így valóban ideális választás kültéri bútorok anyagának. Jelentős súlya miatt azonban nem igazán alkalmas beltérre, valamint hátránya, hogy kezeletlenül a vas nagy mértékben korrodálódik (rozsda).

Vas bútorelemek karbantartása

Ha a bevonat megfelelő és sértetlen, a por és egyéb szennyeződések könnyen eltávolíthatók alacsony nyomású vízsugárral, vagy enyhe tisztítószeres vízzel. Sérült bevonat esetén viszont fontos a sérülés kezelése (lecsiszolni és lefesteni) a vízzel való tisztítás előtt.

Acél – A legtartósabb ötvözet

Az acél a vas legfontosabb ötvözete, több különböző fajtája állítható elő. Eredetileg vas és szén ötvözete volt, mára azonban sok különböző adalékkal láthatják el attól függően, hogy keménységre, rugalmasságra, savállóságra, hőállóságra, vagy épp rozsdamentességre törekszenek. A bútoriparban gyakran használják a rozsdamentes (inox) acélt, ami legalább 10,5% krómot is tartalmaz, ezzel sokkal ellenállóbbá téve bútorainkat.

A jó minőségű inox acél bútorok gyakran drágábbak más fém bútoroknál, mivel nagyon tartósak, strapabíróak és ellenállnak a legtöbb lehetséges viszontagságnak.

Acél bútorok tisztítása

Ügyelnünk kell arra, hogy az acél bútoraink felülete ne sérüljön meg, máskülönben könnyen megindulhat a korrózió. Ebben az esetben acélgyapottal dörzsöljük át, és fessük le a sérült részt. A fém bútorok hosszútávon meghálálják, ha tisztítás után autóviasszal kezeljük őket. Vastartalmából kifolyólag valójában a rozsdamentes acél is képes rozsdásodásra, de csak nagyon magas sótartalmú, alacsony oxigéntartalmú körülmények között, így inox acél esetén még kevesebb fejtörést okoz a felületápolás.

Alumínium – Könnyű és tartós fém bútorok

Alumínium rudak

Az alumínium alacsony sűrűségéből adódóan rendkívül könnyű fémnek számít, melyet a bútoripar előszeretettel alkalmaz. Nagyon könnyen formálható, ami egyrészt ideális anyaggá teszi cirkalmas dekortárgyak, nagy terheléssel nem találkozó asztalkák készítéséhez, másrészt azt is jelenti, hogy nagyon komoly terhelésre bizony deformálódhat. Természetesen azonban nem kell félnünk attól, hogy egy alumínium szék nem bír el bennünket, hiszen rengeteg kültéri bútort készítenek belőle, kis súlya, a műanyagnál nagyobb strapabírósága, szebb külleme miatt.

A transzfer fém bútorok fa küllemű, de jellemzően alumíniumból készült bútorok. A nevében is szereplő “transzferálás” (átvitel) eljárásával történik a különböző faminták, színek felvitele. A transzferálással egyébként textilekre, fára, gyertyákra is felvihetők az otthon kinyomtatott képeink.

Alumínium bútorok ápolása

Az alumínium bútorok nem igényelnek különösebb ápolást, jól bírják az időjárás viszontagságait is, stabilak, strapabíróak.

Bádog – A régi idők féme

A bádog 1,5 mm-nél vékonyabb, lágy vaslemez, ón- vagy cinkbevonattal korrózióállóvá téve. A bútorkészítésben ma már csak ritkán használnak bádogot. Előnye, hogy jól formálható, könnyű és felületkezelt részein nem rozsdásodik. Mivel a modern bútoripar nem szeret bádoggal dolgozni, így ez leginkább dekorként, a vintage, retro-indusztriális stílusokban fordul elő de a korábbi cikkünkben említett steam-punk is szereti.

Króm bevonat – Fém bútorok csillogása

Krómozott felület

A krómbevonat jól ellenáll gázok, savak (kivéve sósav), sók, lúgok korróziós hatásának. Díszítő krómozás esetén vékony krómbevonattal látják el az adott fémet, általában nikkel közbenső rétegre. A bevonat csökkenti a nikkelbevonat mattá válását, növeli a korrózióállóságot.

Krómozott felületek tisztítása, a csillogás megőrzése

Az erős tisztítószerek alkalmazása nem ajánlatos, mivel előfordulhat, hogy reakcióba lépve a krómmal foltossá, fénytelenné teszi azt. Sósavat kifejezetten tilos használni króm felületeken! Egyes szemcsés anyagú tisztítószerek összekarcolhatják a króm felületeket. Ajánlatos gyenge, háztartásban is fellelhető tisztító hatású szereket használni, mint az alkohol, háztartási mosogatószer, citromlé, szalmiákszesz.

Réz és patina – Stílusos szín, stílusos rozsda

A szobrokról, kupolákról, régi edényekről jól ismert zöldes korrózió a réznek és ötvözeteinek jellemzője. Egyedi színvilága, a türkiz és rezes árnyalatok keveredése teszi igazán vonzóvá. A lakberendezés és belsőépítészet jó ideje próbálja mesterséges patinás hatást elérve imitálni a természetes korróziót. A bútorkészítésben a réz népszerűsége csökkent, pont a korrodálódása miatt, ugyanakkor maga szín egyre csak népszerűbb, így ma már mind a tartós patina, mind pedig a réz szín előállítható más fémek segítségével.

Réz karbantartása

A kékes-rezes patinás hatás fenntartása nehéz, mivel előbb-utóbb az oxidáció hatására a teljes rézfelület kékké válik. Ha azonban szépen csillámló réz tárgyakra vágyunk, nem pedig patinára, akkor keverjünk össze fél deciliter ételecetet és egy kis kanál konyhasót, és az oldattal törölgessük át a felületet.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.