fbpx

Életmód változás negatív oldala a karantén után

Lakberendezési trendek
éltemód változás

2020 rengeteg új helyzet elé állított bennünket, nagyban formálta a gondolkodásmódunkat, és az életünk minden területén életmód változás következett be. Új szokások alakultak ki, mások pedig eltűntek, stílusok formálódtak át az öltözködésben, művészetben és lakberendezésben egyaránt. Egy kicsit talán mindenki kevésbé igényesebb és kevésbé ad a látszatra, hiszen alig mozdulunk ki, a nap legnagyobb részét otthon töltjük. Természetesen voltak pozitív hatásai is ennek a helyzetnek, de most nézzük meg néhány negatív oldalát, hogy mire kellene kicsit jobban, tudatosan figyelnünk.

Életmód változás a mindennapokban

Legtöbbünk hétköznapjai teljesen máshogy néztek ki 2020-ban, mint az előző években. A reggeli ébredés után nem volt meg a szokásos rituálé, nem kellett kiöltözni a munkahelyre, hiszen otthonról dolgoztunk vagy tanultunk. Elmosódott a munka és a családi és énidő, egyik átcsúszott a másikba, elmaradt a napi ritmus. Ezzel együtt a reggeli összepakolás vagy a mosogatás is el-elmaradozott, mert csak úgy folytak egymás után az órák és a napok, pár nap múlva pedig már úszott a lakás. A karatén egyik legnegatívabb hatása tehát, amivel oly sokan szembesültünk, hogy picit talán igénytelenebbek lettünk magunkra és a környezetünkre nézve is.

Túlértékelt tökéletesség

Ez az életszemlélet természetesen a lakberendezésben is képviseltette magát. Már nem ragaszkodunk annyira a tökéletességhez. Nem akarjuk, hogy minden tökéletes rendben álljon otthon, hogy jól elkülöníthető stílusok jelenjenek meg a helyiségekben. Szeretnénk, hogy az otthonunk legyen értünk, és ne pedig fordítva. Természetesen nem kell, hogy “katalóguslakásban” éljünk, de fontos, hogy ne uralkodjon el a káosz, ami a jelenlegi életmód változás egyik negatív oldala. A rendezett környezeteben pedig garantáltan jobban fogjuk érezni magunkat.

Látszat-lakberendezés

Azok a lakberendezési megoldások tehát, ahol a látszaton van a hangsúly, egyre inkább kikopóban vannak. Nem az az elsődleges szempont, hogy valami jól nézzen ki, hanem hogy minél jobban betöltse a funkcióját, és minél kevesebb baj legyen vele a mindennapokban. A nyitott tárolásnak – avagy a konyhai üvegszekrényeknek és nyitott polcoknak – semmi esélyük 2021-ben. Így az edények a port fogják, mindig rendet kell tartanunk, ami pont ellentétes az életmód változás okozta kényelmes hozzáállásunkkal. Ugyanígy a márvány sem örvend már akkora népszerűségnek, mert lehet hogy jól mutat, de amellett, hogy nagyon rideg, egy rendkívül kényes, sérülékeny anyagról van szó.

Eltűnőben a minimalizmus

Sajnos sokak által kedvelt stílusok végét is jelenti a pandémia által hozott életmód változás. A minimalizmus, ami az utóbbi párévben talán a legnépszerűbb stílusirányzat volt, főleg a fiatalok körében, már korántsem annyira vonzó, mint korábban. Amikor minden egyes napot otthon töltünk reggeltől estig, gyorsan unalmassá válhat ez a letisztultság és egyszerűség. 2021-ben előtérbe kerül a legkülönfélébb stílusok ötvözése, így az eklektikus stílus is, amelyről már írtunk korábban, illetve a sokkal kaotikusabb “vidéki idill” a harsány színekkel, zsúfoltsággal és rengeteg növénnyel, ahogy azt az idei év trendjeiről szóló cikkünkben említettük.

Életmód változás színekben kifejezve

A minimalizmushoz hozzátartoznak a fehér falak, fehér bútorok, fehér kiegészítők, egy-egy karakteresebb szín elvétve köztük, amit ugyan lehet túlzásba vinni, mégis sokszor harmonikus, kellemes az összhatás. A pandémia alatt erről is nagyban változott az általános szemlélet. 2021 év színei között ugyan ott van a szürke, de egy világos, élénk sárgával, ami jól mutatja, hogy az idei év színpalettáján ott vannak az élnénk, telt árnyalatok, és letaszítják a minimalizmus által felemelt fehéret. Érthető is, hogy a sok otthon töltött idő alatt szeretnénk igazán otthon érezni magunkat, és a több színnel ez a környezet könnyebben megteremthető, de túlzásba vinni se jó.

Letisztult, szögletes lakberendezés

Pontosan az otthonosságra való törekvés miatt válnak kevésbé népszerűvé a „csak” szép vagy túlzottan szögletes bútorok. Eltűnőben vannak az egyenes vonalak, a szögletesség, a helyüket pedig a az ívelt, praktikus bútorok veszik át. A korábban népszerű kovácsoltvasnak is leáldozóban van pontosan a ridegsége és kényelmetlensége miatt. A különleges formák, ívelt formák sokkal barátságosabbak, így 2021-ben biztosan ezek hódítanak.

Az életmód változás másik áldozata- az indusztriális stílus

Az életmód változás egy másik kedvelt, „szabályos” stílus sem kímélt. Az indusztriális stílus eléggé szögletes, egyszerű, de pont így szerettük. Úgy tűnik, ez sem fér már bele a 2021-es elkényelmesedett gondolkodásmódba. Vége a vöröstéglás falaknak, a fémes bútoroknak, a fekete-fehérnek. Talán tényleg túl rideg és szögletes ez az irányvonal, de a ló túloldalára sem jó átesni a zsúfoltsággal és a nagy színkavalkáddal.

Vége a nagy közös tereknek

Sok családnál a szülők home office-ban dolgoztak, a gyerekek pedig otthonról tanultak, így a család minden tagja együtt volt összezárva. Ez az életmód változás rávilágított arra, hogy mekkora szükségünk is van privát szférára, egy helyre, ahova el tudunk vonulni, ahol egy kicsit csendben, magunkban lehetünk. Így sajnos egyre inkább felosztják a nagy, közös tereket, leválasztanak belőle egy kis részt, így mindenkinek lesz egy kis saját tere. Viszont megszűnik a családi terek bája, az egybenyitott nappali-konyha-étkező.

Magazinunkban a későbbiekben megmutatjuk a karantén pozitív hatásait is a szokásainkra és a lakberendezésre!

Korábbi cikkünk 2021-es trendekről: Lakberendezési ötletek a 2021-es évre

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük