fbpx

Jó szokások – a karantén pozitív oldala

Otthon berendezése
jó szokások

A múlt heti cikkünkben arról írtunk, hogy milyen negatív hatásai voltak a vírushelyzet okozta bezártságnak. Kicsit elhagytuk magunkat, és talán nem annyira figyeltünk a látványra, csak a kényelemre törekedtünk a lakberendezésben. De természetesen sokan tudtunk profitálni a helyzetből, jó szokások is kialakultak ebben az időszakban, amiket hasznos lehet tudatosítani, és fenntartani a „kiszabadulás” után is.

Az otthonunk átrendezése

Ezekben a kiszámíthatatlan és gyorsan változó hónapokban gyakran érezhetjük úgy, hogy nem mi irányítunk. Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadóval készített interjúnkban Szandra azt javasolta megoldásként erre a problémára, hogy rendezzük át otthonunkat. Így egy kis mértékben, legalább a saját otthonunkban visszaszerezhetjük a kontrollt, és ebben a hatalmas káoszban mi magunk teremthetünk egy kis rendet. Ráadásul a rengeteg otthon töltött idő alatt meglehet, hogy ráuntunk a korábbi elrendezésre, és jól fog esni egy kis újítás. Sok új funkciója is lett lakásunknak, egyszerre kellett hirtelen berendezni home office-nak, iskolának, edzőteremnek, de szerencsére ezekre is rengeteg jó megoldás született.

A jó szokások legjobbika: rendszerezés

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a hirtelen felszabadult időt, amit csak otthon tölthettünk el, nem mindannyian osztottuk be tudatosan. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbeknek hasonlóan teltek az első hetek: Netflix, videojátékok, Youtube, és egyszerűen csak úgy elrepült velük az idő. De szerencsére sokan észbe kaptunk, és hasznosabb programok után néztünk. Mikorra megelégeltük a káoszt és a semmittevést, valószínűleg a ház is eléggé elszaladt, és kiváló alkalom adódott a rendszerezésre. Beszabadultunk a gardrób mélyére, és kiszelektáltuk a rég nem hordott darabokat. Kitakarítottuk a hűtőt, rendszereztük a kamrát, kipakoltuk a garázst vagy a padlást, és hasonló jó szokások jelentek meg mindennapjainkban. Ez biztosan az egyik legpozitívabb pontja volt karanténnak, mi is jobban éreztük magunkat a munka végére, rég nem látott kincsekre leltünk. Másik pozitívum, hogy ez a helyzet összehozott minket, sok mindent átértékeltünk, és egyre többen akarnak segíteni embertársaiknak. Ha Te is találtál a nagy rendszerezésben olyan játékokat, ruhákat, amiket már nem használsz, nem hordasz, de még jó állapotban vannak, akkor ez egy kiváló lehetőség a jótékonykodásra.

Jó szokások a természet védelmére

Ahogy a bezártság egyre távolabb helyezte tőlünk a természetet, mi úgy igyekeztünk egyre inkább közelebb hozni azt magunkhoz, becsempészni otthonunkba. Emellett a környezettudatosság is fontos motorja volt a következő jó szokások kialakításának. Egyre többen választunk lakásunk dekorálásához és berendezéséhez természetes és fenntartható alapanyagokat. Ide tartoznak a természetes szövetek, a fonott kötél, a juta, a nyersfa és a rattan is. Az idei trendek között is szerepel a szoba dekorálása zöld növényekkel, amivel közelebb hozhatjuk magunkhoz a természetet, jobb lesz a közérzetünk. Akár választhatunk olyan növényeket is, mint a rozmaring, a menta vagy a levendula, amelyek felfrissítik a levegőt. Egy másik dolog, amit a környezetért megtehetünk, és a sok otthon töltött idővel lehetőségünk is van rá, az az étkezésünk megtervezése az ételkidobás elkerüléséért és a szelektív hulladékgyűjtés. Hidd el nagyon gyorsan bele lehet jönni, és sokat számít!

Határtalan kreativitás

A korlátozások egyedül a kreativitásunknak nem tudtak határt szabni. Az internet is elárasztott bennünket kreatív időtöltési és újrafelhasználási ötletekkel, így mindenki új hobbikat és elfoglaltságot talált ebben az időszakban. Új recepteket próbáltunk ki, vagy talán mi magunk is kifejleszthettünk egyet-kettőt, DIY kreatív kisműhelyt nyitottunk, megtanultunk horgolni, netalán felújítottuk „házilag” a lakást, vagy belevágtunk a kertészkedésbe. Akármi is áll a szívünkhöz közel, ezt az otthon töltött időszakot aktívan kihasználhattuk arra, hogy belevágjunk valamibe, amit eddig mindig halogattunk, vagy elmélyedjünk valamiben, amit már régóta szeretünk. Egy biztos: a felszabadult idő remek táptalaja volt jó szokások kialakításának.

Jó szokások az egészségünkért

A fentebb említett hobbik mellett mindenképp meg kell említenünk a sportot. Ugyan bezártak az edzőtermek, de a legtöbben megtaláltuk a nekünk leginkább megfelelő mozgási formát. Legyen szó akármilyen sportról, az utóbbi évben egyre több ingyenesen elérhető videó áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy formában tartsuk magunkat. Jelentkezhetünk online tánctanfolyamra, teljesíthetünk egy 30 napos erősítő kihívást. Ezek a célok segítenek pozitívan látni a helyzetet, és motiválnak bennünket napról-napra. És persze, az egészségünknek is jót tesz a mozgás, egy kis kikapcsolódás a stresszes munka és sok teendő után.

Ha pedig sikerült felszednünk az utóbbi időben, akár drasztikusabb életmódváltó projektekbe is belevághatunk. Számos dietetikus és életmódtanácsadó vállal online tanácsadást. Az egészséges étkezés és az ehhez kapcsolódó szokásrendszer kialakítása legalább olyan fontos, mint a rendszeres testmozgás, ez a mostani időszak pedig remek alkalmat nyújt arra, hogy elkezdjünk leszokni az ételrendelésről és átálljunk a főzésre.

Játék a színekkel, egy otthonosabb otthon

A lakberendezésre is nagy hatással volt a járványhelyzet. Az idei év színei, az élénk sárga és a szürke sem véletlenül lettek kiválasztottak. A szakértők választása azért esett erre a két színre, mert úgy érezték a sárga pozitivitást és melegséget, a szürke pedig stabilitást hoz ezekbe a képlékeny napokba, a két szín fúziója pedig megtestesíti az összefogást, amit ez a járvány és a sok tragédia szült. Ehhez hasonlóan otthonunk berendezésével rengeteg gondolatot, érzést, szemléletmódot kifejezhetünk. Úgy tűnik, igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a lakberendezésére, hiszen minden eddiginél több időt töltünk most otthonunkban. A jó szokások egyike, hogy elkezdtünk bátrabban színeket használni, ami lehet, jót tesz az eddig uralkodó fehér után. A színek használata, a növények és egy-két kézzel készített dekoráció egy igazán szívet melengető, otthonos környezetet teremt számunkra.

A fent említett új szokások mind nagyon hasznosak, és hasznos lenne a jövőben is megtartani őket. Ehhez érdemes kicsit összegeznünk a múlt évet, és megtervezni a következőt. Ebben nyújt segítséget a YearCompass ingyenesen bookletje, amely praktikus megoldás az éváttekintésre, új célok kitűzésére.

Korábbi cikkünk a karantén negatív hatásairól: Életmód változás negatív oldala a karantén után

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, Pixabay


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.