fbpx

Eklektikus stílus a lakberendezésben

Lakberendezési stílusok
eclectic borító

Az eklektikus stílus kifinomult heterogenitását nehezebb elérni, mint azt gondolhatnánk. Pontosabban a stílus nyújtotta nagy szabadság és kreativitás miatt könnyű letérni arról a szűk ösvényről, melyen az irányzat harmonikus szépsége rejlik. Megmutatjuk milyen esszenciális szabályokra kell odafigyelnünk, ha lakberendezés előtt állunk, és az eklektika különleges stílusa fogta meg leginkább a fantáziánkat. Lássuk tehát mi minden kell a stílushoz bátorságon, egyediségen és kreativitáson kívül.

Az eklektikus stílus eredete

Maga az eklektika a különböző korok, stílusok, irányzatok elemeit vegyítő stílus, mely az egyediségét a válogatás révén éri el. A kifejezés a görög “eklektikosz” szóból ered, melynek jelentése: a legjobb kiválasztása. Az eklektika irányzata legfőképp a 19.századi építészetben és szobrászatban jelentős, de egészen a hellenizmus koráig visszanyúlik a története. A lakberendezésben az eklektikus stílus modern irányzatára kétségtelenül egy különleges gyöngyszemként tekinthetünk, mely azonban nagy szakértelmet és kifinomult stílusérzéket igényel.

Eklektika a lakberendezésben

Az eklektikus stílus a megszokott szabályok elutasításával robbant be a lakberendezésbe, mint a szabad önkifejezés megtestesítője. Az irányzat kísérletet tesz a valaha volt stílusok leggyönyörűbb, legérdekesebb, legkényelmesebb elemeinek kiemelésére és egybegyúrására, mindezt az esztétikum fenntartása mellett.

Ez eklektikus stílus alapszabályai:

  • Az eklektika két-három, esetleg négy különböző stílus vegyítése.

  • Az eklektikus stílus alapja mindig egy klasszikus, történelmi stílus.

  • Anyaghasználat terén szinte nincsenek szabályok, a dekoráció részeként használhatunk természetes fa és kőanyagot, fémeket, üveget, szöveteket, de műanyag bútorok, bútorelemek is használhatóak, amennyiben harmonikusan beleillenek az összképbe.
  • A nála modernebb irányzatokkal szemben az eklektikus stílusnál nem jellemző az élénk színek gyakori használata, a háttér tipikusan világosabb, míg a bútoroknál és a dekornál főleg természetes színek telítettebb, vagy épp pasztell árnyalatait használjuk.

  • Az eklektika alapja a harmónia és kompatibilitás. A különböző stíluselemek (bútorok, dekor, színek, anyagok) egyensúlyban kell, hogy legyenek. Az eklektika nem kísérletezés, hanem valami új létrehozása ismert stílusok elemeinek kombinációjából.

  • A stílus alapvetően meglehetősen személyes, intim, eredeti és innovatív, miközben a klasszikus és vintage stílusokból merít. A funkcionalitás, az esztétikum, a szigorú és lágy vonalak egyszerre vannak jelen.

Izgalmas lakástextilek

Fontos az eklektikában, hogy a szobába lépő vendég érezze, hogy itt bizony él valaki, különböző lakástextilekkel teremthetünk különös, egyedi hangulatot. Az eklektikus stílus alapvetően a természetes szövetek, keleti és geometriai mintázatú lakástextilek irányába húz, gyakori 1-1 állatmintás párna/szőnyeg használata is, de fontos szerepe van a mintáktól mentes, egyszínű függönyöknek, kárpitoknak, ágytakaróknak is.

Személyes dekorációk

A profi lakberendezők is vakarják néha a fejüket ha eklektikus dizájn kialakítására kérik fel őket, hiszen a stílus alapvetően nagyon személyes, és nem igazán vannak egzakt szabályai sem. Utazások során összegyűjtött memorabiliák, természetes dekorok, családi fotók, műalkotások, művészi szobrocskák, mind szolgálhat dizájnelemként az eklektikában, mindaddig amíg fennmarad az ízléses és harmonikus összkép. Óvatosnak kell lennünk azonban, mivel nagyon vékony a vonal az eklektikus dizájn és a káosz között, elengedhetetlen az előzetes tervezés és a kifinomult stílusérzék.

Miért válasszuk az eklektikus stílust?

Eredetisége, a benne rejlő lehetőségek az önkifejezésre és kreativitásra azok, amik igazán vonzóvá teszik az eklektikát. Ideális stílus lehet azoknak, akik kicsit el szeretnének szakadni az aktuális trendek szigorú szabályaitól.

Az eklektika, a kreatívok stílusa tehát végső soron:

  • a komplexitás és egyszerűség kombinációja,
  • különböző korok és stílusok jellegzetes elemeiből valami új kialakítása,
  • érzések, emlékek és kreativitás eredménye.

Az eklektikus stílus dizájnja kimondottan időtálló, komplexitása miatt nem igazán tud kimenni a divatból.

Eklektikus stílus a sztárvilágban is

A stílus a művészek és kreatívok nagy kedvence, nem meglepő tehát, hogy hollywoodi színészek és zenészek otthonában is megjelenik.

Jared Leto zenész, Oscar-díjas színész régebbi otthona

Kelis amerikai énekesnő glendale-i otthona

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.