fbpx

2023 tredjei a lakberendezésben

Lakberendezési trendek
2023 trendjei

Így év elején mindig izgalmas rápillantani, hogy mit ígérnek idénre a designer lakberendezők, vajon hogyan alakulnak 2023 trendjei. Igyekszünk olyan irányokat bemutatni itt, amikből mindenki tud inspirálódni. Tehát nem a földtől elrugaszkodott, nehezen megvalósítható ötletek jönnek, hanem olyanok, amelyeket bárki felhasználhat a saját otthonában, elérhető áron. Lesz köztük olyan, amihez csak egy-egy egyszerűbb elemet kell lecserélni az otthonodban, és olyan is, amire már a felújítás vagy építkezés során gondolni kell. Reméljük találsz számodra is érdekes, inspiráló ötletet.

1. Lekerekített formák

Egy pár éve már láthatjuk azt az irányt, hogy a szögletes, kimért vonalak helyett inkább barátságosabb lekerekített vonalakat használnak a bútortervezők. Korábban inkább a high-end designer bútorok között találtunk ilyen bútorokból széles választékot, azonban mostanra már a népszerűségüknek köszönhetően, széles körben elérhetőek. A tulipán- vagy tojásszék, a kagyló alakú fotel, a kerekített szőnyegek már egyre klasszikusabb darabok, de egyre inkább megjelennek a lekerekített formák a tárolóbútorok, éjjeliszekrények esetében is.

2. Boltozott fülkék újragondolása

A reneszánsz idején boltozott fülkékben helyezték el a műalkotásokat, festményeket, szobrokat, így adva nekik kellő hangsúlyt és figyelmet. Az idők során ezek az építészeti megoldások elértéktelenedtek és funkciójukat vesztettétek, egészen mostanáig. Ugyanis ma újra nagyon népszerűek kezdenek lenni, azonban egészen másra használjuk őket, mint párszáz évvel ezelőtt. Teljesen új funkciót kaptak, sokkal inkább kihasználjuk őket. Például alakíthatjuk irodává, nyitott tálalóvá, kuckós kanapévá, előszobában akasztóvá vagy mosdóvá. Valójában bármilyen kreatív módon kihasználhatjuk ezt a kis teret. A lényeg, hogy sokkal egyedibb lesz tőle az enteriőr, vizuálisan sokkal izgalmasabb, ahogy megtörik a tér, mélységet ad a szobának, és egy új színt vagy anyagot is használhatunk a fülkében.

3. Az Art Deco felvirágzása

Pár évvel ezelőtt még a minimalista, majd a skandináv stílus hódított a lakberendezés világában, és nem is tudtuk volna elképzelni, hogy olyan stílusokat, mint az art deco, a magazinokon és képeken kívül a saját otthonunkban is szívesen lássunk. Azonban ma már rengeteg példát látunk arra, hogy hogyan használjuk az art deco klasszikus jegyeit otthonosabb formában. A bársony anyag, a gazdag színek, a geometriai formák és minták és az arany az art deco védjegyei, melyeket használj bátran te is, ha szeretnél ízléses, modern és luxust idéző otthont.

4. Természetes fény kihasználása

Az évtized lakberendezési trendjeinek meghatározó vezérfonala az emberi igények, kezdve például a járványidőszakkal, amikor minél inkább próbált alkalmazkodni a lakberendezés világa is az újonnan kialakult helyzethez. Mivel tudjuk, hogy milyen jó hatással van a koncentrációra, a munkára, a napi ritmus fenntartására, de még a munkára is a természetes fénynek, egyre több ötlettel próbáljuk ezt megsokszorozni az otthonunkban. Nagyon népszerűek a hatalmas ablakok, a fényes felületek, amik segítenek megsokszorozni a fényt, de olyan újszerű megoldásokkal is találkozhatunk, mint például tetőablakok a folyosókon, nappali vagy akár a fürdőszoba felett. Ezeknél az árnyékokkal is lehet játszani, ha például lécek futnak az ablak alatt.

5. Fekete és drámai hatás

Mint már említettük, egyre inkább eltávolodunk a letisztult, túl egyszerűsítő stílusoktól, a skandinávtól és a minimalistától, helyette pedig valami sokkal karakteresebbet, drámaibbat keresünk. A gótikus lakberendezés például pont ezt a drámai összhatást tudja megadni. Itt is a fekete-fehér hódít, de egyértelműen a feketén van a hangsúly, az előző két stílussal ellentétben. Nem kell megijedni ettől a stílustól, attól függően, hogy mennyi feketét használunk, beállíthatjuk, hogy mennyire szeretnénk gótikus stílust. És ha kellő mennyiségben használjuk a fektetét, nem lesz nyomasztó az összhatás, sokkal inkább modern és merész.

6. Óriás mennyezeti lámpák

2023 trendjei közül azért lehet nagyon népszerű a következő, mert nincs szükség nagy átalakításokra, valójában csak egyetlen elemet kell lecserélnünk, és lehet, elsőre nem is gondolnánk, hogy ezzel mekkora változást tudunk elérni. A világításra sokszor nagyon lecsupaszítva, funkcionálisan gondolunk, nem pedig egy design elem lehetőségeként. Gondolkozunk esetleg egy különleges bútordarabon vagy szőnyegen, de a világításról gyakran megfeledkezünk, és a minimumra törekszünk. Pedig nagyon meg tudja határozni a teret egy jól kiválasztott mennyezeti lámpa, csillár. Egyetlen elem, és karaktert adhatsz egy nappalinak.

7. Lebegő fürdőszobabútor kőzetekből

2023 trendjei a fürdőszobát sem hagyják érintetlenül. A márvány és a kvarc kőzet a legnépszerűbb, ha fürdőszoba szekrényről van szó, valódi luxus érzését adják. Egy különleges megoldás pedig, ha egyedileg tervezett lebegő verziót választunk, nem pedig klasszikus szekrényben gondolkozunk.

A fürdőszobaszekrény általában az egyik fő szempont a fürdőszoba kialakításakor, és az egyedi lebegő kő opció különleges hatást kelt.

April Gandy, a chicagói Alluring Designs vezető tervezője

8. Multifunkcionális terek

A pandémia folyamán fogalmazódott meg szélesebb körben az igény, hogy anélkül, hogy kimozdulnánk, dolgozhassunk, edzhessünk, mozizzunk vagy akár szaunázzunk. Megszülettek a többfunkciós terek, a nappali vagy padlás, ahova berakunk egy futópadot és pár súlyzót, a hálószoba, amit térelválasztóval home office-á alakítunk vagy a fürdőszoba, ahol helyet kap egy szauna.

Ha inspirálódnál, mielőtt kialakítod a saját home office-od vagy tanulósarkod, kattints ide!

9. Különböző textúrák a luxus hatásért

A különböző textúrák használata is népszerű trend lehet 2023-ban. A különböző domborzatú szőnyegek, steppelt anyagok, érdesebb, izgalmasabb tapintású tapéták és konyhai hátfalak teljesen egyedi jelleget adnak a legegyszerűbb daraboknak is. Egy kis trükk, hogy ezek a termékek sokkal jobb minőségűnek és izgalmasabbnak tűnnek, mégsem kell sokkal nagyobb pénzeket áldoznunk rájuk.

Szerintem ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy melegebb hangulatú és vizuálisan érdekesebb szobát alkossunk. 2023-ban több dimenzióval fogunk találkozni a falkezeléstől és a textíliáktól kezdve a bútorokig és a dekoratív kiegészítőkig. Szóval a textúra mindenhol jelen lesz.

Danielle Blundell, az Apartment Therapy vezető lakberendezési igazgatója

10. Az év színe

A Pantone év színe 2023-ban a Viva Magenta 18-1750 lesz, egy igazán vibráló és életteli szín. A vörös színcsaládhoz tartozik ez a bordós magenta árnyalat, melyet a természet inspirált. A bíbortetűből készült kármin nevű színezőanyag ihlette, melyet már többszáz éve használ az emberiség. A Viva Magenta egy merész, vidám, pulzáló szín, amely bátorítja a felfedezést és az önkifejezést, amely jól tükrözi a természet őserejét.

Az év színe egy nagyon karakteres, erőteljes szín, ezért nem mindenkinek való, főleg nem nagy mennyiségben. Ha azonban te magad is extravagánsabb, nyitottabb személyiség vagy, aki szívesen kísérletezik. Az viszont, aki teret enged ennek az árnyalatnak az otthonában, garantáltan egyedi és merész lakást alkot, egy kis misztikus és játékos hatással.

Előző évek trendjei:

Lakberendezési ötletek 2022-re

6 nyári trend 2022-re

Lakberendezési ötletek a 2021-es évre

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük