fbpx

Lakberendezési ötletek a 2021-es évre

Lakberendezési trendek
lakberendezési ötletek

A nagy lakberendező cégek és neves tervezők évről évre meghatározzák az adott év stílusirányait, trendjeit. Tavaly is írtunk egy cikket, melyben a 2020-as lakberendezési ötletek listáját írtuk össze, és most ismét készültünk egy hasonló összefoglalóval.

A mögöttünk álló év eseményei életünk minden területére nagy befolyással voltak, így a lakberendezésre is. Rengeteg időt kellett otthon töltenünk, újra kellett gondolnunk berendezését, változtak a számunkra fontos szempontok és az igényeink. 2021-ben már nincs helye a nagy kihasználatlan tereknek, a színtelen falaknak, a minimalizmusnak és a „látszat-lakberendezésnek” – a funkcionalitásra került a hangsúly.

Színes, sötét falak

A korábbi években nagy népszerűségnek örvendett az a festési megoldás, mikor egy falat sötétre, a többi világosra festették, hogy ne legyen annyira komor a végeredmény, és optikailag kicsit tágítsák a teret. Továbbá az is közkedvelt trend volt, hogy minden falat nagyon világosra festettek, és a bútorokkal, dekorációval dobták fel a helyiségeket. Nos, úgy tűnik mostantól teljesen más lakberendezési ötletek hódítanak.

A 2021-es év színeiről már írtunk az előző héten, ezek a szürke és a sárga. A rikító, élettel teli sárga és a klasszikus, karakteres szürke mellett a mély, sötét színek, illetve az élénkebb, telt színek is a mainstream lakberendezés falszínei. Ráadásul ezeket a sötét színeket – az eddigiektől eltérően – minden falon használják, mégis a megfelelő bútorokkal és fényekkel kombinálva egyáltalán nem fullasztó vagy nyomasztó a végeredmény.

Lakberendezési ötletek a tér kihasználása

Mint azt már említettük, az karantén következményeként sokkal fontosabbá vált, hogy okosan használjuk ki a teret. A 2021-es lakberendezési ötletek lényeges pontja, hogy nem hagy fölösleges üres helyeket, illetve multifunkcionális helyiségeket alakít ki, és helytakarékos bútorokat használ. A home office és az online oktatás alatt nagyon keresett bútordarab lett például az a falra rögzített íróasztal, amelyet egyetlen mozdulattal felhajthatunk, ami rendkívül praktikus kisebb lakásokban. Az üres szobarészeknek, helyiségeknek is találtunk új funkciót, egyre gyakoribbak a nappaliban berendezett edzőtermek, a hobbisarkok. Ettől kicsit zsúfolt lehet az összhatás, azonban ez a 2021-es lakberendezés egyik tulajdonsága.

Vidéki idill

Az idei lakberendezési ötletek egyetlen szóval talán az angol „cottagecore” kifejezéssel írhatók le, ez magába foglalja az összes fontosabb jellemzőt. Az angol szó talán vidéki idillnek fordítható ez esetben. Ez az irányvonal a praktikusságról, a természet közelségéről, a színekről, növényekről és persze a kényelemről szól. Olyasmi, mint a nagyszülők vidéki kunyhója – igazán otthonos, kicsit retro. Az otthon töltött hetek alatt mindenki azon serénykedett, hogy minél inkább otthon érezze magát a bezártságban, és ezért is válhatott épp most ilyen népszerűvé ez az irány. Nincsenek sarkos szabályok, csak legyenek színes kiegészítők, virágos, állatmintás tapéták, képek, kényelmes bútorok.

Otthonos világítás, meleg fények

Mára már a legtöbb háztartásban LED-izzókat használnak, azonban abba a hibába sokan belecsúsznak abba a hibába, hogy hideg vagy fehér fényű izzót választanak. Azonban ezeknek a fényét sokan egyenesen kellemetlennek találják. Az izzóvásárlásnál fontos arra figyelni, hogy lehetőleg melegebb fényű izzót válasszunk. Ezzel sokkal melegebb, otthonosabb lesz a légkör, és a szemnek is kellemesebb. Egy másik érdekes pont a lakberendezési ötletek között a különleges lámpafelfüggesztési megoldások. A lakberendezési magazinokban találhatunk például horgolt felfüggesztést. Az biztos, hogy sokat számít ez a részlet, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Ragyogó lakberendezési ötletek

Már említettük, hogy idén nagyon trendi lesz az, hogy a szoba összes falán valamilyen sötét, mély színt használunk. Ezt azonban érdemes ellensúlyozni világos bútorokkal és elegendő fénnyel. A bezártságban amúgy is mindenki igényli a természetes fényt. Ehhez az igényhez igazodik az a lakberendezési trend, melyben minél több tetőablakot használnak, illetve a plafonba beépítenek üvegpaneleket, hogy minél több fény jusson be az otthonunkba.

Növények minden mennyiségben

2021-ben nagy divatja lesz a szobanövényeknek, sőt a kisebb botanikus kerteknek, fűszernövény-gyűjteményeknek, de a szárított virág is népszerű dekorációs elem lesz. Amellett, hogy kiváló elfoglaltság és hobbi, természetes kiegészítő, hasznos és javítja a közérzetet. És még a notórius virággyilkosoknak sem kell lemondaniuk ezekről az előnyökről, rengeteg kis vízigényű szobanövény van, de egy csokor száraz mezei virág is tökéletes alternatíva.

Fabútorok

A természetesség jegyében a fabútorok is reneszánszukat élik. 2021-ben a világosabb színű fák lesznek a legdivatosabbak. Igazán meleggé és barátságossá varázsolhatjuk vele a legridegebb berendezésű szobát is. A fa azonban nem csak a bútorok alapanyagaként lesz népszerű idén, hanem szó szerint mindenhol, a padlón és a falon egyaránt. Igazán rusztikus, otthonos lesz az összkép, mintha egy gyönyörű, régi könyvtárban járnánk.

Időtálló anyagok

A funkcionalizmushoz hozzátartozik, hogy olyan anyagokat és bútorokat használunk, amikről tudjuk, hogy hosszú évekig ki fognak minket szolgálni, és nem is túl kényesek, nem igényelnek túlzott ápolást. Ide tartoznak a faanyagok közül például a tölgy és a bambusz, textilek közül a vászon vagy a gyapjú. A gyakori tévhittel ellentétben a bársony is nagyon tartós, és kevés törődést igényel, ha minőségi anyagot választunk, így a stílusról sem kell szerencsére lemondanunk az időtállást keresve. Az előzőkénél talán egy fokkal meglepőbb, hogy népszerűek lesznek a természetes kőzetek is a lakberendezésben, például a mészkő, főleg asztalokhoz használva.

Természetes alapanyagok, kézzel készült termékek

Szerencsére egyre többen ébrednek rá a környezetvédelem és a tudatosság fontosságára. A 2021-es lakberendezési ötletek sem hagyják figyelmen kívül ezt a mára alapvető szempontot. Egyre inkább előtérbe kerülnek a természetes anyagokból készült bútorok és kiegészítők. Ezek amellett, hogy környezetbarátak, otthonosabb légkört teremtenek bármelyik helyiségben. A másik kedvelt irány pedig a kézzel készült termékek használata. Akár magunk készítjük el őket, saját kedvtelésünkre, akár hazai kézműveseket támogatunk, nem a környezetszennyező gyárak termékeit vásároljuk. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan készíthetsz saját kezűleg díszpárnát, vagy hogyan vezethetsz zero waste háztartást, a kifejezésekre kattintva megtalálod azokat is.

Ezerarcú lakberendezési ötletek

A lakberendezési ötletek idei listáján az utolsó szereplő egy kicsit kilóg a sorból, de mindenképpen üde színvolt, így mindenképp szerettük volna megemlíteni. A modern, művészi stílus is képviselteti magát, a tapétán, vázákon, festményeken, textíliákon is megjelennek az absztrakt módon ábrázolt, kissé elvont, színes arcok. Mindenképpen modern, de nem túl komor, sőt játékos. Nem minden stílussal kompatibilis, de érdemes bevállalni, és kipróbálni valami újat, ha szerinted illene otthonodba.

Korábbi cikkünk a 2020-as trendekről: 20 Home & Decor trend 2020-ra

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.