fbpx

Buklé anyag a lakberendezésben

Uncategorized
buklé anyag

A buklé anyag lehet az új sztár a bútoriparban és lakberendezésben? Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mi is az a buklé vagy boucle szövet, hogyan terjedt el, mitől lehet ennyire népszerű, és hogyan használhatod az otthonodban. Ez a szövet strapabíró, nyúlékony, jól tartja a színét, könnyen tisztítható, mégis puha, játékos, izgalmas. Még a legegyszerűbb bútort is képes új szintre emelni azzal, hogy a felülete ilyen gazdag és látványos.

A buklé anyag eredete

A buklé anyag neve a francia „bouclé” szóból származik, eredeti jelentése tincs, csomó, karika. Az anyag is onnan kapta a nevét, hogy csomózott kötéssel készül, és kis hurkok lesznek az anyagon. Készítéséhez legalább két szálat kombinálnak. Az egyiket nagyon kifeszítik, ez egyfajta horgonyként fog szolgálni, a másikat pedig lazára hagyják, és hurkokat csinálnak vele a másik körül. Tehát egy szőtt anyagról van szó, melyhez leggyakrabban gyapjút használnak, de különlegesebb textúrák eléréséhez pamuttal, lenvászonnal és selyemmel is kombinálhatják.

Az anyag gyártása meglehetősen időigényes, azonban megéri a fáradtságot, ugyanis a végeredmény garantáltan egyedi és izgalmas megjelenést kölcsönöz bármilyen ruhának vagy bútordarabnak. Attól függően, hogy a horgony szál köré milyen gyakorisággal és feszességgel hurkolják a másik szálat, különböző puhaságú és lazaságú anyagokat kaphatunk. Emellett az anyag jól színezhető, és a minták is jól állnak neki. A különböző minőségű buklé anyagokat különböző helyeken találhatjuk meg, például néhány szálat szőhetnek egy jaquardban, hogy részletgazdagabb legyen. Egy jobb minőségű, finom bukléból pedig gyönyörű kanapék és fotelek készülhetnek.

Buklé anyag a divatban

A divatikon, Coco Chanel az 1900-as éve elején teljesen megreformálta a női divatot. Olyan anyagokat és fazonokat kezdett használni, amelyek korábban a férfiak kiváltságai voltak, és elképzelhetetlenek a nők számára. Többek között a tweed sikerét is neki köszönhetjük, csinos kosztümöket, kabátokat és szoknyákat tervezett az izgalmas anyagból. Később ezek a ruhadarabok nem csak tweedből, hanem bukléból is készültek. A buklé sokkal elérhetőbb árú volt, nem volt olyan nehéz anyag, kényelmesebb volt viselni, de hasonló hatást biztosított.

Buklé anyag a lakberendezésben

A divatban való megjelenést követve, a buklé hamarosan a lakberendezésben is inspirálni kezdte a tervezőket. Florence Knoll belsőépítész bízta meg Eero Saarinen tervezőt, hogy álmodjon meg egy karosszéket, amiben igazán be lehet kuckózni. Saarinen innovációja a tervezésben az volt, hogy beemelte a buklét a desgner bútorok alapanyagai közé, hogy a igazán puha, meleg, körülölelő legyen a fotel. Így született meg a mai napig klasszikus darab, a Knoll Womb Chair.

Az anyag elképesztően jól mutat az ívelt bútorokon, kiemeli őket, puhaságot és még egy kis játékosságot visz a megjelenésbe. A kedvenceink közé tartozik például Yovanovitch Papa és Baby Bear karosszékei, vagy a 2019-es Salone del Mobile nemzetközi belsőépítészeti kiállításon bemutatott Oshun szófa.

A különleges szövet előnyei

A modern lakberendezés hívószavai a kényelem és tudatosság, ezeket pedig teljes mértékben kimeríti a buklé szövet. Masszív mégis puha és kifinomult, elég nehéz anyag ahhoz, hogy például az akusztikát javítsa az elnyeléssel, de elég finom ahhoz, hogy egy párnahuzat készüljön belőle. Tartja a hőt, mégis jól szellőzik, kényelmes és rugalmas. Nagyon jól kombinálható sok más anyaggal és a legkülönbözőbb stílusokkal. Nem is kényes anyag, ha pamutból vagy lenből készült, akkor mosógépben is tisztítható. Bármilyen helyiségben használod, garantáltan megakad rajta mindenki szeme, mert teljesen egyedi és egyelőre még nem olyan elterjedt az otthonokban, a designer világban viszont töretlen a sikere.

Bouclette kollekciónk

Most már nálunk is vásárolhatsz buklé szövetből készült bútorokat, hogy te is feldobd az otthonod ezzel a különleges anyaggal, és minden fentebb leírt előnyét élvezhesd. Egy egyszerű ülőkés tároló is új életre kel ebbe az anyagba borítva. Hasonlóan fényes és színben gazdag hatása lesz, mint a bársony esetében, azonban ez az anyag kevésbé kényes és kicsit gazdagabb a textúrája a hurkok miatt.

A buklé anyagból készült bútoraink nem csak az anyaguk miatt különlegesek. A heverő például meghosszabbítható a karfa ledöntésével, és igazán különleges az alakja, ami a 2023-as évben is trend marad, ahogy azt korábbi cikkünkben olvashattad. Bouclette fotelünk mellé pedig hozzáillő lábtartó is készült, amelyet el is tudunk akár rejteni, a fotel alá tökéletesen illik.

Bouclette kollekciónkat ide kattintva éred el

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük