fbpx

Art deco stílus – Interjú Lehoczky Léna lakberendezővel

Interjúk, Lakberendezési stílusok
art deco stílus

Ha a legpazarabb, leginkább luxust idéző lakberendezési stílusról beszélünk, mindenki azonnal tudja, hogy az Art Decoról van szó. Az Art Deco stílus évtizedek óta töretlenül virágzik, és az utóbbi években külön nagy népszerűségnek örvend. Egyre többen választják a mély karakteres színek, geometriai formák és pazar anyagok varázslatos fúzióját. De honnan indult ez a stílus? Hogyan van jelen a különböző művészetekben? És hogyan idézhetjük meg az Art Deco hangulatot saját otthonunkban? Ezekről kérdeztük Lehoczky Léna lakberendezőt (lehoczkylena.com, @lehoczkylena.design), akinek a szívében különleges helyet foglal el ez a stílus, így igazi szakértője az Art Deconak.

Szeretem az eleganciát, a határozott formákat. Szeretek hatást gyakorolni az enteriőrbe belépőkre. Szeretem a 20. század első felének pompáját, hangulatát. Szívesen el tudnám képzelni magam az Orient Expresszen, összefutnék Poirot-val. Az Art Deco ezt a világot adja, ebbe a pompába utazhatunk el.

válaszolta Léna, mikor arról kérdeztük, miért szereti ennyire az Art Decot

A stílus eredete

Az Art Deco hivatalos születési dátuma az 1925‑ös párizsi Világkiállítás. Az építészetben, bútorokban és hétköznapi használati tárgyakban is megjelenő Art Deco stílus az egyszerűség és elegancia fúziója, mely az Art Nouveau és a Bauhaus elemeit vegyíti. Hatással volt rá a kubizmus, a futurizmus és a fauvizmus is.

Míg az Art Nouveau egy részletesen kidolgozott, aprólékosan és gazdagon díszített irányzat, természetes anyagokkal, ahol minden alkotáson burjánzik a természet, addig a Bauhaus egészen mást képvisel. A Bauhaus ennél sokkal lecsupaszítottabb, szikárabb, az Art Nouveau-val szemben díszítésmentes, és mesterségesen előállított anyagokat használ, például fémet és üveget. Ez a két komplementer stílus kellett ahhoz, hogy megszülessen a mai közkedvelt Art Deco stílus. A két stílus ötvözésében megmaradnak a Bauhaus mesterséges anyagjai, ám kiegészülnek az Art Nouveau-ból hozott fával. A hajlított bútolábakhoz és karfákhoz nemesfém, üveg és pazar textíliák társulnak.

A motívumok igen egzotikusak, az ókori Egyiptom, a Maya és Azték és afrikai civilizáció erősen inspirálták az Art Deco tervezőit. A világkiállítás mellett Hollywood tette igazán ikonikussá ezt a stílust, különösen Amerikában (a chicagoi és a New Yorkban rendezett Világkiállítást is érdemes ilyen szemmel nézzük a harmincas évekből). Mintha egy fantasztikus koktélpartin, moziban, bárokban, varietében járnánk.

tette hozzá Léna

Art Deco a különböző művészetekben

Az építészetben az Art Deco leginkább mint díszítő elem szerepel. Léna példaképp a Los Angeles City Hallt és a New York-i Chrysler Buildinget említette. De az Art Deco stílus a belső építészetben is virágzott, geometrikus ornamentikával és pazar anyagokkal díszítették a kor színházait, kormányépületeit és az irodaházak előcsarnokát.

Az Art Deco stílusú festményekre határozott, erőteljes formavilág, zsúfolt kompozíció jellemző. Nézzük meg a lengyel Tamara de Lempicka festményeit. Erős színű ruhákban, világvárosi környezetben ábrázolja alakjait.

válaszolta Léna, mikor az Art Deco stílus festészetéről kérdeztük

Modern köntösben

Az Art Deco a modern életritmusnak – a geometriai formákkal és a ridegebb anyagokkal – és a múlt évezred luxusának tökéletes ötvözése.

Az abszolút modernizmus csúcsát éljük, mégis jól esik nosztalgiázni valami után, ami egyszerre letisztult, mégis pompás, pazar. Vannak olyan designerek, akik a mai világra jellemző bizonytalanságot is összefüggésbe hozzák azzal, hogy miért fordulunk örömmel az Art Deco struktúráltsághoz.

Ahogy Léna fogalmazott, az Art Deco egy „fúziós stílus maga is”, így nagyon jól működik együtt más stílusokkal, mindenki saját kedvenc stílusához alakíthatja. Sokan azért nem szeretik a minimalizmust, mert túl egyszerű, olyan semmilyen. Nos, az Art Deco tökéletesen kiegészíti a minimalizmus, színt és életet visz bele. Ezzel szemben például egy superglam stílusnál az Art Deco vissza tud kicsit venni a „túlromantikusságból”.

Art Deco stílus a mi otthonunkban is

Ha kedvet kaptál az Art Deco stílushoz, rengeteg lehetőséged van.

Alacsony költségvetésből: Art deco stílusú tapétát lehet imitálni megfelelő art deco stílusú stencillel. Én hiszek a bútorok és kiegészítők lefújásában is – arany vagy bronz festékkel tudunk modern stílusú képkereteket, széklábakat megújítani. Bársony párnákkal pedig megidézhetjük az Art Deco glamourt.

tanácsolta Léna

Ha több pénzből gazdálkodhatunk, már választhatunk minőségi Art Deco tapétákat, és persze a gyönyörű, luxust idéző bársonybútorok sem maradhatnak ki. Magas költségvetésből pedig „a határ a csillagos ég”, ahogy Léna fogalmazott. De képzeljük csak megunk elé A nagy Gatsby varázslatos képsorait egy kis inspirációnak!

Színek és dekoráció egy Art Deco otthonban

Amikor Lénát az Art Deco színeiről kérdeztük, azt tanácsolta induljunk ki a nemesfém színéből.

Az arany/bronz gyönyörű és gyakran alkalmazott szín az Art Decoban. Elegánsan párosíthatók a mély színekkel: sötétkék, sötétzöld, fekete. A mai art deco bútorokban az aranyhoz szépen igazíthatóak pasztell színek is (halvány zöld, blush rózsaszín, mályva, halvány kék/türkiz), vagy az ún. átmeneti színek, pl. acélkék, szürkéskék, taupe. A másik fém szín, az ezüst vagy a króm. Ezekhez csodás a fehér, a fekete.

Mivel az Art Deco a luxusról és pompáról szól, nem feledkezhetünk meg a faliképekről sem. Léna szerint egy Tamara Lempicka-repró fantasztikus választás. De hasonlóan jó ötlet a egy régi színészről készült fotó, a párizsi világkiállítás posztere, egy korabeli Vogue címoldal vagy egy korabeli ruha divatgrafikája.

Art Deco stílus minden mennyiségben?

Az Art Deco nem mindenki stílusa, ahogy a minimalizmus, a mid-century vagy a farmhouse sem. Ettől szép az élet! Sokfajta ügyfelem van, sokfajta ízléssel. Én szívesen mozgok különféle stílusban, olyan ez, mint egy mese, egy elvarázsolt erdő. Azt figyeltem meg, hogy az Art Decohoz kell egy kor – fiatalok nem választják ezt jellemzően. Kell egy bőség, egy életvitel.

foglalta össze tapasztalatait Léna

Léna emellett kiemelte, hogy az Art Deco stílus esetében is fontos a mérték. Ha túlzásba visszük, könnyen megunhatjuk. Érdemes ezért kiemelni pár elemet az Art Decoból. Merjük kombinálni a stílusokat, például egy minimalista alaphoz választhatunk egy-két Art Deco fotelt, vagy Léna kedvenc elemét egy Art Deco tükröt.

Lehoczky Léna Design

www.lehoczkylena.com

+36 20 95 99 007

Facebook: @lehoczkylena.design

Instagram: @lehoczkylena.design

Korábbi cikkeink az Art Deco stílusról:

Az Art Déco stílus a 21. században

Szállodai elegancia – Modern Art Deco bútorok

Képek forrása: Butopêa, Lehoczky Léna Design, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.