fbpx

Skandináv stílus – Interjú Perjesi Patríciával

Interjúk, Lakberendezési stílusok
skandináv stílus

Ha az otthonunkban harmónia van, az kihat a hétköznapjainkra is. Pontosan ez a skandináv stílus szellemisége is. Megteremteni az egyensúlyt az otthonunkban színekben, anyagokban, látványban. A látvány mellett nagy hangsúlyt fektetni a minőségre, funkcionalitásra, időtállóságra – ezek mind a skandináv lakberendezés alapkövei. Ezúttal Perjesi Patrícia lakberendezővel (@sophisticated_livings) beszélgettünk a stílus múltjáról és jelenéről, és arról, hogy hogyan hozhatjuk el a skandináv életszemléletet, életstílust a saját otthonunkba.

A skandináv stílus kialakulása

A skandináv stílus a 20. században kezdett virágozni, amikor a külsőségek mellett a funkcionalitás is nagy hangsúlyt kapott. Talán ez is az egyik oka mai napig tartó töretlen sikerének, hogy praktikus, könnyen a magunkévá tehető, nem feszengünk benne, hiszen annyira otthonos és természetes.

A funkcionális bútorok elterjedését a tömeggyártás fejlődése tette lehetővé. A funkcionalitás a skandináv stílus egyik védjegye, az egyszerűség, minőség és harmónia mellett.

Patrícia arra is felhívta a figyelmünket, hogy a skandináv területeken az év nagy részében nagyon korán besötétedik. Ezt a sötétséget pedig a skandinávok a gondolkodásmódjukkal és persze a skandináv lakberendezéssel ellensúlyozzák. Mivel a szabadban náluk általában hideg van és sötét, fontos számukra az otthonukban töltött idő. Ezért is ennyire jellegzetes lakberendezési irányzatuk, és ezért törekszenek ennyire az otthonosságra, praktikusságra.

Emellett minden eszközzel igyekszenek fényt vinni a hétköznapokba, szó szerint is. Sok üvegfelületet használnak és világos színeket. Így a belső tér sokkal világosabb, kellemesebb lesz.

A skandináv gondolkodásmód

Már eddig is láthattuk, hogy a skandináv stílus esetében mennyire összekapcsolódnak a körülmények, az életfelfogás és a lakberendezés, de még számos példa van erre. Például a skandináv népeknek kifejezetten fontos a családdal töltött idő, figyelnek rá, hogy a munka ne menjen a családi élet rovására. Így az otthon egy nagyon fontos közösségi tér lesz. Azonban ennek olyannak kell lennie, ahol mindenki feloldódik, nem kell feszengeni, vigyázni a különböző dekorációs tárgyakra, műalkotásokra. A skandináv stílustól ez alapvetően idegen, sokkal inkább gyerekbarát.

Mindig a mértékletességre törekszenek arra, hogy egyensúlyt találjanak a kötelezettségek és a magánélet között, ezt tökéletesen tükröződik a lakberendezésükben is. Minden enteriőr harmóniát sugároz, otthonos és nyugtató, de mégsem szeretnének hivalkodni, inkább a tökéletesen összeillő részletek miatt lesz egyedi és időtálló az összkép.

A skandináv lakberendezés és más stílusok

Patríciát arról is kérdeztük, hogy mennyire népszerű a skandináv stílus az ügyfelei körében:

Szerintem a legnagyobb igény a stílusok keverésére van, hiszen ezzel tudunk egy egyedi, időtálló és otthonos végeredményt elérni. A skandináv stílus nagyon könnyen kombinálható bármelyik másikkal, ezért sokszor szoktam javasolni egy kiindulási alapnak, amit könnyen keverhetünk mással az ügyfél személyes igényei alapján és tehetünk igazán egyedivé.

Például a skandináv stílus neutrális színei és anyagai feldobhatók az etno stílus mintáival. Vagy egy-egy visszafogottabb art déco asztal vagy dekoráció tökéletes lehet a skandi stílussal, ha hiányolunk egy kis ünnepélyességet. Nem kell tehát a szigorúan ragaszkodni egy-egy stílushoz, hanem minden stílusnak kihasználhatjuk az előnyeit, és ízlésesen kombinálhatjuk őket.

Egy ilyen jól sikerült kombináció például a JAPANDI, a japán és a skandináv stílus fúziója, amiről már írtunk is korábban. A JAPANDI-ról szóló cikket itt olvashatjátok. Meglepő mennyi közös van két egymástól földrajzilag ennyire távol lévő lakberendezési irányzat között. A két stílus együtt a tökéletes harmóniát és nyugalmat teremti meg.

A skandináv stílus anyagai és színei

Ami a skandináv stílusra a legjellemzőbb az a neutrális színek alkalmazása, igazi fa anyagok és natúr textíliák használata, mint például a rattan vagy len.

Ez az egyszerűség azért nagyon előnyös, mert könnyen egészíthetjük ki utólag is a berendezést, anélkül hogy végül ne illjen bele az összképbe az adott textil vagy bútor. És persze más stílusnak is jó alapja lehet.

Patrícia azt is kiemelte, hogy a skandináv stílus kimagasló figyelmet fordít az anyagok, bútorok minőségére, ettől a enteriőr szofisztikált és letisztult lesz, de mégsem unalmas.

Kihagyhatatlan elemek

Vannak olyan elemei a skandináv lakberendezésnek, amiket nem hagyhatunk ki. Ilyen például a természetes fapadló, hajópadló. Az egész házban használhatjuk, akár a konyhában is, és így az egész ház egységesebb lesz, és a természetes faanyag megnyugtató légkört teremt. Jellemzőek még a stílusra a különleges szaniter megoládsok, különleges színű csapok és natúr kövek alkalmazása a fürdőszobában és a konyhába.

Rengeteg kreatív skandi designer és különleges bútor is van a stílusban. Patrícia egyik kedvence például a Wishbone szék.

Szinte az összes skandináv bútortervezőért odavagyok, ha párat kellene kiemeljek akkor azok a Gubi székék és világítótestek, Muuto bútorok vagy Ferm Living kiegészítők.

– válaszolta Patrícia, mikor skandináv tervezőkről kérdeztük.

Rendszerezés mesterfokon

Mivel a skandináv stílusban fontos a harmónia, elengedhetetlen a rendszerezettség. Nem nagyon használnak dekorációt, ezért előtérbe kerülnek a nyitott polcok, amiket gondosan rendeznek be, például színben harmonizáló könyvekkel „dekorálnak” egy polcot.

A rendszerezésben a kisebb lakásokban minden felületet kihasználva tároló rendszereket alakítanak ki például az ágy vagy kanapé alatt, a lépcső oldalában, emelett ahol egyedi a lakás alapterülete célszerűbb egyedi, beépített bútorokat alkalmazni, hiszen így maximális lesz a tér kihasználás.

A teljes interjú itt olvasható:
A harmonikus Skandináv Stílus

Perjesi Patrícia elérhetőségei:

Instagram: @sophisticated_livings

Képek forrás: Instagram, Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük