fbpx

Lakberendezési ötletek 2022-re

Lakberendezési trendek
lakberendezési ötletek

A lakberendezési ötletek, trendek jönnek-mennek, vannak biztos alapok, és ezek kiegészülnek egy-egy új izgalmas színnel, anyaggal, lakberendezési megoldással. Minden évben vannak újabb trendek, amelyek meghódítják a designerek szívét, és visszaköszönnek neves lakberendezési lapok fotóiról, kiállításokról. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a trend-előrejelzéseket, amelyeket 2022-re várhatunk. Lesznek itt már jól ismert stílusok és keretek, de izgalmas, új színfoltok és irányvonalak is.

Természetesen, ahhoz, hogy egy otthon trendi és modern legyen, nem kell minden évben a legújabb divat szerint átrendezni a lakást, a legújabb trendektől vezérelve. Mégis jó évről-évre megnézni ezeket az előrejelzéseket, mazsolázni az ötletek közül, inspirálódni. Ha pedig mégis nagyon fontos számodra, hogy naprakész legyen a berendezésed, akkor talán az a legjobb, ha van egy biztos alapod, alapszínű bázisbútorokkal, természetes, világos falszínekkel, és egy ilyen házba bármikor beviheted az adott év legújabb divatja szerinti kiegészítőket.

Természetesség és fenntarthatóság

Ahogy egyre látványosabb a bolygónk pusztulása, és ahogy egyre több ember kezd el tudatosabban élni egy tisztább és fenntarthatóbb világért, úgy a lakberendezésbe is egyre inkább beférkőzik a fenntarthatóság mint elsődleges szempont. Ez vonatkozhat például a lakberendezésben felhasznált anyagokra. Igyekeznek kerülni a műanyagokat, kevésbé strapabíró, gyakran cserélendő anyagokat, helyette természetes anyagokat, például újrafelhasznált fát, bioüveget, újrahasznosított fémeket, jutát használnak. A fenntarthatósághoz ezenkívül persze hozzátartoznak egy otthonban az energiatakarékos izzók és gépek, a komposztálás és hasonló praktikus megoldások, melyről korábban már írtunk is.

A fenntartható anyagok másik előnye az, hogy sokkal természetesebbek is, egy kicsivel közelebb hozzák a természetet az otthonunkhoz. A 2022-es lakberendezési ötletek közül sem maradnak ki a növények sem mint másik természetes elem. A növények tisztítják a levegőt, zöld színükkel megnyugtató, mégis friss légkört adnak, és dekorációként is látványosak. Ráadásul vannak extra kis igényű növények, amik nagyon jól megvannak egy kevésbé fényes otthonban is, érdemes utánanézni az egyes növényeknek vásárlás előtt, de mi is összegyűjtöttünk párat:

  • Szívlevelű viaszvirág: jól tűri a teljesen árnyékos szobákat is, de sokan egyszerűen szívalakú levelei miatt kedvelik
  • Lantlevelű fikusz: látványos, szép, bokros növény, de nagyobb fényigényű is
  • Könnyezőpálma: nincs nagy fényigényük, egyedi leveleik viszont szép dekorációk már önmagukban is
  • Szobai tigrislevél: ismertebb nevén anyósnyelv, szintén könnyen gondozható növény

Lakberendezési ötletek a zen hangulatért

Ha már természetes anyagokról és sok zöld növényről van szó, akkor már csak egy karnyújtásnyira van a zen hangulat. A zen életérzés megnyugtató, letisztult, tiszta. Ha ezeket az otthonodban meg tudod valósítani, akkor te magad is sokkal könnyebben fogsz ebbe a hangulatba kerülni. A berendezésben segítségedre lehet a „kevesebb néha több” elv, a természetes színek és anyagok, világos fafelületek, sok természetes fény, melyekhez nagy ablakok és sok üveg- és világos felület kell. Ezekkel és pár növénnyel, esetleg egy szép természeti képpel a falon a helyiség igazán harmonikus lesz.

Retró és vintage lakberendezési ötletek

A 2022-es lakberendezési ötletek között megjelenik a retró és vintage vonal is. Ez is teljesen illik a fenntarthatóság keretrendszerébe, hiszen régebbi tárgyakat, bútorokat használunk fel újra, kicsit átalakítva, modernebb környezetbe ültetve. A retró itt életteli színt visz az alapszínű modern otthonba, például narancssárgát, citromsárgát vagy mohazöldet, de csak egy-két helyen felvillantva azt.

Régi tárgyakat és bútorokat pedig vadásszunk mi magunk, ez így környezetbarátabb és pénztárcakímélőbb is. Látogassunk rendszeresen antik boltokat, vásárokat, piacokat, esetleg a témában Facebook csoportokat. Igen, valószínűleg nem első alkalommal fogunk kincset találni, de érdemes erre egy kis időt szánni. Használjuk kicsit a kreativitásunkat is! Ha meglátunk egy elhasznált, megkopott bútort, ne menjünk rögtön tovább, főleg ha jó ajánlatnak ígérkezik. Inkább gondoljuk át, hogyan tudnánk kicsit felújítani. Végül pedig egy kis programajánló: érdemes kipróbálni egy antik aukciót is, menjünk el egy barátunkkal, ha nem is találunk semmit, érdekes program lehet.

Multifunkcionális terek

Szerencsére a lakberendezési trendeknél az évek alatt az esztétikum mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik más értékekre is, például a már említett fenntarthatóságra, de például a funkcionalitásra is. A kisebb lakásokban például kifejezetten jól működnek a multifunkcionális terek, egy újabb 2022-es trend. Eszerint egy-egy helyiséget nem csak nappalinak vagy csak étkezőnek rendezünk be, hanem minél több helyiséget inkább egybenyitunk, hogy összességében nagyobb teret kapjunk, szabadabb, szellősebb legyen az összhatás. És ezt a nagyobb teret rendezzük be több funkcióra, például amerikai konyhás étkező és nappali egyben, esetleg még egy home office-sarokkal kiegészülve. Így a teret sokkal jobban ki tudjuk használni, nagyobbnak fog tűnni a lakás, és meglehet az az érzés, hogy a család együtt van, de persze ha kell, a szobájába mindenki el tud vonulni, ha egy kis egyedüllétre vágyik.

Home office ötletek

Tavaly a karanténnal nagyot robbantak a home office-berendezési ötletek is. Mi is készítettünk ebben a témában cikkeket. Sajnos a téma még mindig aktuális, úgyhogy ismét összefoglaljuk röviden, hogy mire érdemes figyelned, ha home office-t szeretnél kialakítani az otthonodban:

A tökéletes hely: próbálj meg a házban minél csendesebb helyet keresni, nincs szükség egy egész szobára, kialakíthatsz egy sarkot a nappaliban, gardróbban, vendégszobában is, lehetőleg ne a hálószobát válaszd, hogy szét tudd választani a pihenést és a munkát

Tárolás: szerezz be pár dobozt, mappát vagy polcot, hogy mindig rendben tudd tartani a környezeted, így sokkal gördülékenyebb lesz a munka

Színek: általában természetes, semleges színeket javasolnak a home office-hoz, esetleg megnyugtató kék, zöld árnyalatok, azonban, ha kreatív munkát végzel, egy-egy felvillanó sárga, piros színfolt, dekorként kifejezetten inspirálhat

Üveg és tükör

Az üveg– és tükörfelületek képviselik a modern irányt a 2022-es lakberendezési ötletek között. Velük egyrészt sokkal fényesebb lesz az enteriőr a visszaverés miatt, másrészt pedig optikailag tágítják a teret. Hogy ne legyen már-már ridegen modern a berendezés nyugodtan finomítsuk természetes anyagokkal kiegészítve az összképet vagy akár a következő trenddel.

Finom formák és anyagok

Már a 2021-es trendek között is felvillant, hogy az emberek „barátságosabb”, finomabb vonalvezetésre vágynak, tehát nem szögletes kanapékra, fotelekre, bútorokra, hanem lekerekített formákra. Valóban, használni is kellemesebb az ilyen bútorokat, és a végeredmény a szemnek is kellemesebb. És 2022-ben nem csak a formák és vonalak finomabbak, hanem az anyagok terén is fontos ez az otthonosság, melegség. Újra nagyot fog menni az örök kedvenc, a bársony. Például a fent említett ridegebb üvegfelületeket nagyon jól tudja ellensúlyozni egy puha bársonybútor a telt színeivel. Mindkettő modern, így jól megférnek egymás mellett, mégis a bársony kicsit lágyít az üvegen.

Modern technika és lakberendezési ötletek

Egyre nagyobb teret hódítanak a modern technológia által elérhetővé vált megoldások is, melyek mind a mi kényelmünket szolgálják. Itt tényleg hatalmas a választék, és az ötleteknek csak a képzelet szabhat határt. Gondolhatunk itt bármilyen okosrendszerre vagy digitális eszközökre.

Festett ajtók és keretek

Még egy érdekes színfolt a 2022-es lakberendezési ötletek között a festett ajtók és keretek. Ez például egy nagyon jó megoldás arra, hogy a mindenhez illő, praktikus, de mégis kissé unalmas csupa fehér falak közé egy kis színt vigyünk. Mivel nem túl nagy felület, könnyű ízlésesnek maradni, és mivel a szín elég szokatlan helyen bukkan fel, egyedi és különleges lesz az összkép.

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.