fbpx

2023-as év színe – Viva Magenta

Lakberendezési trendek
év színe

Évről évre kíváncsian várjuk az év végén, hogy vajon a Pantone mit hirdet ki az év színe néven. Igen meghatározó ez a döntés divat-, designer-, lakberendező- és marketing szakmákban, hogy párat említsünk. A korábbi években is bemutattuk az év színét, megmutattuk mi az üzenete, hogyan használhatod a lakásodban és milyen termékeink vannak az adott év színében, ha szereted követni a trendeket és inspirálódnál. Idén sincs ez másképp. Tarts velünk, hogy megtudd, miért a Viva Magenta árnyalatot választotta a Pantone!

A Pantone Színintézet választása

A Pantone egy színszakértői cég, ami árnyalatok kombinálásával, marketing hatásaival, grafikus tervezéssel foglalkozik nagy vonalakban. A designer-, lakberendezői, divattervezői, grafikus világban nagy szavuk van a színek terén. Ezért az év színének megválasztását is mindig nagy figyelem kíséri. A Pantone Color Institute 1999-ben választott először év színét, ami 2000 év színe lett, egy világos égszínkék árnyalat.

Azonban ilyenkor nem véletlenszerűen rámutatnak egy színre, és a nagyvilág elé tárják a döntést. A választási folyamat akár több hónap is lehet, elemzik a különböző trendeket, közízlést, divatot, de akár reklámokat, filmeket, műalkotásokat is, amik épp népszerűek. Az is fontos, hogy az év színének legyen egy társadalmi szintű üzenete. Valami, ami meghatározta az előző évet, vagy nagyban fogja befolyásolni a következőt. És az adott árnyalat valóban megtestesíti az intézet által átadni kívánt jelentést.

2022-ben a Very Peri árnyalatot választották az év színének. Ezzel a színnel a gyorsan alakuló és fejlődő világra kívántak reflektálni. Egyrészt arra, hogy mennyi új kihívással kellett szembenéznünk az utóbbi időben. Másrészt pedig arra, hogy mennyire behálózza a hétköznapjainkat a technológia. Így a megnyugtató kékes árnyalat, a technológiát és játékosságot is szimbolizáló lilás beütéssel, valóban tökéletes választás volt. De beszéljünk most a 2023-as évről és színéről!

A 2023-as év színe

A Pantone év színe 2023-ban a Viva Magenta 18-1750 lesz, egy igazán vibráló és életteli szín. A vörös színcsaládhoz tartozik ez a bordós magenta árnyalat, melyet a természet inspirált. A bíbortetűből készült kármin nevű színezőanyag ihlette, melyet már többszáz éve használ az emberiség. A Viva Magenta egy merész, vidám, pulzáló szín, amely bátorítja a felfedezést és az önkifejezést, amely jól tükrözi a természet őserejét.

A technológia korában a természetből és a valóságból merítünk inspirációt. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös színcsaládból származik, és a kármin vöröséből inspirálódott, amely a természetes színezékek családjába tartozó egyik legértékesebb színezék, valamint a világon az egyik legerősebb és legvilágosabb is.

A PANTONE 18-1750 Viva Magenta színnek ősi gyökerei vannak, és visszavezet minket az eredeti anyaghoz. A természet erőit megidézve a PANTONE 18-1750 Viva Magenta felpezsdíti szellemünket, segít belső erőnk kiépítésében.

Leatrice Eiseman – a Pantone Színintézet vezérigazgatója

A Viva Magenta üzenete

Ezt a magenta árnyalatot a természet inspirálta, a bíborbogár színanyaga. Ez valahogy külön erőt ad az árnyalathoz, tele van élettel, határozottsággal. A Viva Magenta az egyensúlyt is jelképezi, hiszen jól megfér benne párként az erőteljes, magabiztosságot sugárzó vörös és a szellemiséget jelképező lila. Ha ezzel a színnel veszed körbe magad, az neked is új lendületet adhat, és alkotásra inspirálhat. A természetessége miatt még megnyugtató hatása is lehet, annak ellenére, hogy egy eléggé markáns színről van szó.

Hogyan használd az év színét az otthonodban?

Az év színe egy nagyon karakteres, erőteljes szín, ezért nem mindenkinek való, főleg nem nagy mennyiségben. A lenti képeken, ahol a Viva Magenta uralja a teret, ugyan csodaszép helyiségeket láthatunk, de nem mindannyian tudnánk elképzelni, hogy itt éljünk. Ha azonban te magad is extravagánsabb, nyitottabb személyiség vagy, aki szívesen kísérletezik. Az viszont, aki teret enged ennek az árnyalatnak az otthonában, garantáltan egyedi és merész lakást alkot, egy kis misztikus és játékos hatással.

Akit szintén magával ragadott a Viva Magenta igéző árnyalata, de nem szeretne egy ilyen sötét, intenzív összhatást, annak azt tanácsoljuk, hogy használja az árnyalatot egy-egy bázisbútoron vagy nagyobb lakástextilen. Ahhoz, hogy tudjon érvényesülni a bordós árnyalat egyedisége, nagyobb felületen használd, például mint itt a képeken, egy széken vagy szőnyegen, ne egy-egy gyertyán, vázán, mert úgy elveszhet a hatása. A Viva Magenta nagyon jól működik halvány rózsaszínnel, púderrózsaszínnel kombinálva is, ezek kitűnően lágyítják. Vagy használd a magentát egy nagyon letisztult, szürke vagy pasztell lakásban, ahova életet és egyediséget vihet.

2023-as év színe árnyalatú Butopêa termékek

Képek forrása: Butopêa, Pantone, Pinterest

Az év színei korábbi években:

Pantone 2022 – az év színe

Hogyan használd az év színét? – Pantone 2022

Pantone 2021 – az év színe


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük