fbpx

Minimalista stílus – Interjú Szabó Krisztinával

Interjúk, Lakberendezési stílusok
minimalista stílus

A minimalista stílus eléggé megosztja az embereket. Sokan szeretik, és az igazán letisztult környezetben érzik jól magukat, míg mások unalmasnak találják. Egyeseknek ez a tökéletes harmónia, másoknak üres és steril ez az irányzat. De akkor mi is valójában a minimalista stílus? Ezúttal Szabó Krisztina lakberendezővel beszélgettünk. Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet egy otthon harmonikus, egyszerű, mégsem unalmas, akkor tarts velünk!

A minimalista stílus filozófiája

A minimalizmus nem csak egy lakberendezési stílus, hanem egy életforma. De igaz ez minden egyéb stílusra is. Érdemes otthonunkat olyanná varázsolni, amely stílus közel áll a mindennapjainkhoz, amellyel tudunk azonosulni.

A minimalizmus mint életforma lényege, hogy megszabaduljunk minden fölösleges tárgytól, hogy azokat is rendszerezve tároljuk. Hiszen azt mindenki tudja, hogy mennyivel jobban érezzük magunkat egy rendezett környezetben, például rendrakás után, és a minimalizmusnak is hasonló a lényege. Ha szívesen olvasnál még erről az életszemléletről, a hatékony rendrakásról, akkor olvasd el Marie Kondo tanácsairól szóló cikkünk is!

Egy minimalista otthonban tehát nincsenek felesleges holmik, mindennek megvan a maga helye. A stílus különösen jól mutat nagy és világos terekben. Maga a megtestesült letisztultság, egyszerűség és elegancia egyszerre. Azonban nem mindig egyszerű úgy berendezni egy otthont, hogy ezeket mind szem előtt tartsuk, és emellett persze praktikus is legyen a berendezés.

A minimalista stílus előzményei és irányzatai

Krisztina arról is beszélt nekünk, hogy hogyan indult útjára a minimalista stílus, mik voltak kialakulásának előzményei. A letisztult vonalvezetés és egyszerű formák a 20. századra jellemzőek a művészetben, építészetben is. A minimalizmus előzménye a Bauhaus, ahol szintén a „tiszta formát” keresték. Emellett a modernizmus is arra törekszik, hogy elhagyja a fölösleges sallangokat. Ezért tud a minimalizmus is – mint a korábbi, art décos túldíszítettség ellenpólusa – ilyen népszerű és felkapott lenni az utóbbi években, évtizedekben.

Természetesen a stílusok keverednek, személyreszabják őket, újraértelmezik őket, és ritkán marad az eredeti stílus keretei között egy otthonban. A minimalizmusnak is sokféle irányzata kialakult az évek során. A monokróm lakberendezés lényege például, hogy kiválasztunk egyetlen fő színt, és az egész enteriőrben ezt a szín, és árnyalatait használjuk az alapszínek mellett. Krisztina említette az úgynevezett „felmelegített minimalizmust” is. Ennek lényege, hogy a minimalista stílus alapaszínei mellett nagyobb hangsúlyt kap az okkersárga, a krémszínek és a terrakotta is. A végeredmény pedig egy megnyugtatóbb, otthonosabb színvilág.

Színek és anyagok egy minimalista otthonban

A minimalizmus uralkodó alapszínei a fehér, a fekete és a szürke. Ezeket egészíthetjük ki például földszínekkel, de a minimalizmus az a stílus, ahol gyakori egy kizárólag fekete-szürke-fehér színeket tartalmazó enteriőr is. A különböző anyagok struktúrája adhat mintázatot, például egy fa vagy beton felület.

A minimalizmus színkészlete tehát nem túl széles, és valószínűleg ez a leggyakoribb ok, amiért unalmasnak, egyhangúnak találják sokan. Pedig Krisztina is kiemelte, hogy ettől még rengeteg lehetőség van a stílusban. A színek helyett kreatívan összeválogathatjuk az egymáshoz passzoló anyagokat, és ez is tud épp olyan izgalmas lenni, mint a színek variálása, csak talán biztosabb a harmonikus végeredmény. Persze az anyagokból sem szabad sokat bezsúfolnunk egy helyiségbe, és ügyelnünk kell, hogy csak minőségi anyagokat használjunk. A minimalista stílus közkedvelt anyagai a nagy üvegfelületek vagy betonfelületek, a fa és a bőr.

Bútorok, berendezés

A bútorok egyszerűek, geometrikusak, kárpitozásuk mindennemű mintától mentes és magas minőséget képviselnek.

A minimalista bútorok szinte mindig többfunkciósak, például amellett, hogy asztal vagy kanapé, egyben tároló is. Mivel a minimalizmusban már a tervezésnél mindennek megvan a helye, nem hagyunk elől semmit, egy-két dekoráción kívül, ezért jól jönnek az extra tárolóhelyek. Azonban a bútorok elrendezése sem mindegy. A minimalista stílus vízszintesen terjeszkedik, azaz alacsony fiókos szekrényeket, dohányzóasztalokat és hosszú, lapos kanapékat használ.

Krisztina kiemelte a világítás szerepét is. Mivel a minimalizmusnak fontos része a harmónia, rendezettség, letisztultság, a stílus fényes, világos otthonokban működik jól.

A minimalista stílus kiegészítői, dekorációi

A minimalizmus arra törekszik, hogy csak a hasznos, fontos dolgokat tartsuk meg, és tartsuk az otthonunkban. Ezzel az is együtt jár, hogy nagyon kevés dekoráció, kiegészítő van egy minimalista otthonban. Krisztina említette, hogy a tárolás is mindig rejtett, mindennek szekrényben, fiókban van a helye, szép rendszerben, így ezek a tárgyak sem dekorálnak, mint például az open shelving esetében.

Azonban mégis van egy-két kiegészítő, ami jól beilleszthető ebbe a gondolkodásmódba is. Például a textilek, szőnyegek, függöny, díszpárna. A textilek a fekete-fehér bútorok kissé rideg hangulatát is megtörik.

A teljes letisztultságban szép kontraszt lehet egy absztakt festmény. Túlhasználni itt sem szabad, egy nagy falfelületre egy kép kerüljön. Magyar absztrakt festők közül Kurfis Aliz Edit nevét említeném.

Tudatos életmód

Már említettük hogy a minimalista stílus nem pusztán a lakberendezésről szól, hanem az életünk minden területén tudjuk használni ezt a gondolkodásmódot. Mivel a minimalizmus a kevés, de minőségi termék megvásárlását részesíti előnyben, így környezetbarátabb is, mint sok más irányzat. És nem csak a természetnek teszünk jót a minimalista életmóddal, hanem a saját lelki világunknak is, hiszen egy rendezett, harmonikus környezetben mi is pozitívabbak vagyunk.

A minimalizmus maga a rendszeretet, maga a funkcionalizmus. A stílus lényege, hogy már tervezésnél biztosítunk minden használati tárgynak helyet egy-egy ajtó mögött vagy fiókban, melyeket használat után vissza tudunk – és akarunk – pakolni a helyére. Egy letisztult, tágas térben gondolataink is rendezettebbek.

3 tipp, hogy hogyan lehet minimalista az élettered

  1. Egyszerűsítsd a lakást, ajándékozd el a felesleges bútorokat, ruhákat, díszeket, a felületek maradjanak szinte üresen, legfeljebb egy-egy tárggyal díszítve!
  2. A fal színe valamilyen semleges szín legyen, amit később a bútorok kontrasztjával erősíthetsz. Inkább a minőségi anyaghasználatban használd a kreativitásod, mintsem a színekben!
  3. Az élet minden területén figyelj a felesleges dolgoktól való megszabadulásra! A kevesebb több szemlélet itt is érvényes, a minőségen, nem pedig a mennyiségen van a hangsúly. Fenntarthatóság szempontjából nézve egy minőségi bútornak hosszabb az élettartama, ezáltal később lesz szükséged újra.

Szabó Krisztina elérhetőségei:

+36 20 386 3854

https://www.tailordesign.hu/

https://www.facebook.com/Tailor-Design-111850727166665/

https://www.instagram.com/tailor_design_lakberendezes/

Az interjú teljes szövege itt olvasható:

Minimalizmus ‑ Üres vagy Tökéletes? 🤍✨

Olvass hasonló témában:

Jó szokások – a karantén pozitív oldala

Fenntartható divat, fenntarható mindennapok

Képek forrása: artlizdesign.hu, Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük