fbpx

Vidéki stílus a modern otthonban

Lakberendezési stílusok
vidéki stílus

A 2021-es lakberendezési trendekről szóló cikkünkben már említettük, hogy idén ismét nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „Cottagecore”, azaz farmház vagy vidéki stílus. Ez nem egy finomkodó, minimalista lakberendezési irányzat, szereti a harsány színeket, hatalmas bútorokat, jellegzetes mintákat, burjánzó növényzetet minden színben, formában és mennyiségben. Ráadásul a „Cottagecore” nem is csupán egy lakberendezési irányzat, annál sokkal több. A múlthoz fordul, de nem a lakberendezés korábbi trendjeihez, inkább a személyes múlthoz. A bútorok sokszor egy-egy régi családi darab felújított változatai, az otthon legtöbb része egy történetet mesél el, egy emléket idéz fel.

A vidéki stílus ideológiája

A vidéki stílushoz hozzátartozik a természethez fordulás, és egy fenntarthatóbb életre való törekvés. A természetet a növényekkel, a természetes alapanyagokkal vagy akár a nagy, széles ablakokkal igyekszik behozni még a nagyvárosi lakásba is. Az ideológiához hozzátartozik a környezetbarát életmód, a zerowaste-háztartás kialakítása is. Ez a harmonikus szemlélet nem csak a berendezésben képviseltetheti magát. Például a ruhatárunkban vagy a hobbinkban is megjelenhet, és mindenképpen egy nyugtató, feltöltő légkört hoz magával.

Még a pandémiás időszak is a „Cottagecore” malmára hajtja a vizet. Rengeteg embernek változott meg az elmúlt hónapokban a világnézete vagy csak az egyszerű szokásai. A kenyérsütés, az erdei kirándulások – amelyen kívül nincs sok más programlehetőség mostanában – és az otthoni barkácsolás, kézműveskedés is a vidéki stílus jellemző elemei.

„Nagyis stílus”

A „Cottagecore” olyan, mintha visszacsöppennénk a nagyszüleinknél töltött gondtalan nyári hetekbe, mintha újra vidéki házukban találnánk magunkat. Ez a nosztalgikus érzés különösen szívet melengető most, hogy ritkán láthatjuk őket. Ezek a régi gyerekkori emlékek biztonságot adnak, és feltöltenek. Jól esik visszaemlékezni, megőrizni valamit a múltból, és a természettel is nagyobb harmóniába kerülni.

Azonban amikor a vintage-t idéző vidéki stílusra gondolunk, egyáltalán nem avíttas, idejét múlt bútorokat és kiegészítőket kell magunk elé képzelnünk. A „Cottagecore” leginkább a mintákat, a növényeket és a színekkel való játékot emeli be a XXI. századba, és bújtatja azokat modern köntösbe.

Vidéki stílus mintái és színei

A vidéki idillhez hozzátartoznak a színek. Ha például egy virágos mezőt képzelünk magunk elé – ami egy jó ihletőnk lehet, ha ebben a stílusban gondolkozunk, akkor sem fehér és szürke színeket látunk, mégsem egy zavaró vagy kellemetlen színkavalkádról van szó. A vidéki stílus is ezzel a tökéletességgel használja a színeket. Különösen kedvelt színei a zöld és a sárga minden árnyalata, a sötétkék és az élénk piros. Ezek mind élettel teli, de karakteres színek, így kis mennyiségben nagyon kellemes környezetet teremtenek, de nem érdemes átesni a ló túloldalára.

A mintákkal kapcsolatban már kicsit extrémebb a farmház stílus. A mintákat illetően leginkább az etno stílusra hasonlít. A geometriai, mandalaszerű és a növényes mintákat mind-mind sokat használja. Gondoljunk csak egy igazi vidéki ház komódján álló sötétkék-fehér virágos vázára egy nagy csokor mezei virággal – ez a kép jól összefoglalja a mintákat és színeket ebben a stílusban.

Növények minden mennyiségben

A természet szeretete és a vidéki stílus kéz a kézben járnak. A „Cottagecore” célja a lakberendezésben, hogy az otthonunkban is a természethez közel érezzük magunkat, és csodáit mindennap, akár a fotelunkban ülve is csodálhassuk. A növények ebben nagy segítségünkre vannak. Nem számít, hogy egy friss csokor virág, zöldnövény, cserepesvirág vagy egyszerűen csak virágminta – a vidéki stílus kötelező tartozéka.

Ha szeretnénk hasonló stílusú lakást, de nem kezdenénk túl nagy átalakításba, festésbe, rendezésbe, akkor egy fali kép vagy méginkább egy festmény kitűnő választás. A festmény talán azért áll közelebb a „Cottagecore”-hoz, mert kézműves termék. Nem teljes tökéletességgel ábrázol valamit, hanem valakinek a szemszöge, valakinek a benyomásai, és a vidéki stílus valahol erről a személyességről is szól.

Vidéki stílus a modern, városi otthonban

Bár nagy változás lehet egy minimalista, katalógusszerű lakást átalakítani, és vidéki stílusúvá formálni, egészen kis léptékekben is haladhatunk. A végeredmény egészen biztosan sokkal személyesebb lesz, sokkal inkább a magunkénak fogjuk érezni otthonunkat. Érdemes egyszerű kiegészítőkkel kezdeni, egy-egy szép váza, virágok vagy egy festmény, később egy mintás szőnyeg vagy egy klasszikus bútordarab. A stílusokat akár eklektikus módon is ötvözhetjük: meghagyhatjuk a modern, skandináv stílusú enteriőrt, és kiegészíthetjük akár csak egy „Cottagecore”-t idéző bútorral, textillel. Ezzel sokkal izgalmasabb lesz a belső tér.

DIY

A környezetbarát életmód, az újrafelhasználás és a kézműves termékek használata szorosan kapcsolódik a vidéki stílushoz. Ezek tökéletesen egyesülnek a DIY barkácsolásban, azaz akkor, amikor mi magunk készítünk el valamit, amit egyébként boltban is megvehetnénk. Amellett, hogy egyedibb és olcsóbb megoldás, kiváló időtöltés, hiszen alkotunk, létrehozunk valamit, és kiszakadhatunk a hétköznapokból, szabadon használhatjuk a kreativitásunk.

Például egyre gyakrabban látjuk, hogy az emberek nem műanyag szatyrokkal felpakolva térnek haza a hétvégi bevásárlásból, hanem egy kicsit előre gondolkodnak, és indulás előtt bekészítenek pár textilszatyrot. Ilyen vászontáskát Te magad is készíthetsz, az alapanyagok könnyen és olcsón beszerezhetők. Kedved és ízlésed szerint dekorálhatod, és még környezetbarát is leszel. De írtunk már cikket arról is, hogy hogyan készíthetsz saját kezűleg díszpárnát.

Korábbi cikkünk a vintage stílusról: A vintage stílus, mely sose megy ki a divatból!

További DIY-ötletek:

Így készíts kelta csomó ihlette díszpárnát!

Kreatív kerti ötletek olcsón a 2019-es nyárra!

Hogyan készítsünk színes márványmintás alátéteket?

Cikkünk a zero waste életmódról: Interjú Tóth Andival

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, Pexels


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.