fbpx

Pantone 2021 – a színpár szakértők szemével

Interjúk
pantone 2021

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a Pantone 2021-ben az Ultimate Gray nevű szürkét és az Illuminating fantázianevet viselő sárgát választotta az év színéül. (Erről itt olvashattok részletesebben.) Ritka, hogy a Pantone két színt választ, és ez a konkrét színkombináció is meglepő lehet, de mi magunk is egy különös évet hagytunk magunk mögött. Ezúttal 3 szakértővel készítettünk interjút a Pantone választásáról.

Ács Márton: fotós, grafikussal, Csernus-Farkas Ágota: szín- és stílustanácsadóval és Hajós Peggi: lakberendezővel beszélgettünk. Kíváncsiak voltunk a véleményükre az év színeivel kapcsolatban, illetve arra, hogy ők hogyan ajánlják használatukat az élet különböző területein, mint például a lakberendezésben, az öltözködésben, vagy épp művészi alkotások esetében.

Pantone 2021 színeinek fogadtatása

A 2021-es év színeinek fogadtatása nagyon vegyes volt. Az általunk megkérdezett szakértők is sokféleképpen vélekedtek a színpárosról.

Először nagyon meglepődtem a Pantone döntése láttán, de utánaolvasva az üzenetének sokkal szimpatikusabb lett

– mondta Csernus-Farkas Ágota

Peggi örült annak, hogy a Pantone 2021-ben visszafogottabb színeket választott. A korábbi évek színei, például a 2020-as sötét Classic Blue vagy a 2018-as vibráló lila, az Ultra Violet sokkal harsányabbak, megosztóbbak voltak. Az idei év visszafogottabb színeit lakberendezőként is könnyebb képviselni, mert könnyen használhatóak egy átlagos otthonban is.

Bár voltak akik idegenkedtek a Pantone idei színválasztásától, mivel elsőre veszélyt jelző szignálok jutottak eszükbe a sárgáról, de voltak olyanok is, akik épp ellenkezőleg vélekedtek a szín lélektani hatásáról. Ács Márton például ezzel nem értett egyet. Szerinte a két szín üzenete pozitív, és grafikus szemmel is előnyösnek tartja a párost:

Szerintem a sárga akkor tud igazán érvényesülni, ha egy visszafogott, alacsony szaturációjú alapszínhez társítva használjuk, például a szürkéhez.

Illuminating sárga

A Pantone által választott Illuminating egy meleg, élettel teli sárga árnyalat. Ágota – aki színterápiával is foglalkozik – elmondta nekünk, hogy a sárga szín jelentése: „Örülök a tudásnak, amit megszereztem, könnyedén élek”. Tehát egy pozitív, optimista színről van szó, a Pantone is pontosan azért választotta, mert szeretnék, hogy az emberek reményekkel telve gondoljanak a jövőre. Sőt, a sárga a gondolkodásra, a kreativitásra is serkentőleg hat.

A sárga az intellektus színe. Gondolatébresztő, képes fokozni a szellemi aktivitást

– tette hozzá Peggi.

Ezenkívül figyelemfelkeltő szerepe is van, ezért használják előszeretettel a reklámmarketingben. Ezt a hatást a lakberendezés a kiemelésre használja, életet önthet egy unalmas enteriőrbe. Azonban pont ezek miatt, nagy mennyiségben már inkább zavaró, nyugtalanítható lehet.

Márton különösen örült annak, hogy az egyik szín a sárga lett idén, ugyanis kiskora óta ez a kedvenc színe, munkáihoz is előszeretettel használja.

Vizuális emberként társítani tudom ehhez a színhez azt a vidámságot és optimizmust, ami számomra eddig jól bevált hozzáállás a megéléshez és túléléshez

– folytatta.

Ultimate Gray

A páros másik fele egy egyszerű szürke árnyalat. Ágota szerint a szürke egy komor szín, azonban nagyon jó alap, mert semleges. Mindenképpen kell hozzá egy másik árnyalat, hogy elvigyük hideg vagy meleg irányba. A szürke időtállóságot és megbízhatóságot fejez ki.

A szürke önmagában olyan semmilyen lenne, a depresszióhoz is kötődhet, de a sárgával jól manipulálható.

Peggi szerint a szürke különböző árnyalatai nagyon divatosak mostanában, matt árnyalatai háttérként szolgálnak, fényesebb tónusai eleganciát sugároznak.

Kiegyenlítő szín, ami azt jelenti, hogy képes az intenzív árnyalatokat egyensúlyba hozni. Ez a tulajdonsága miatt jól lehet akkor használni, ha egy helyiségben több meghatározó árnyalatot akarsz alkalmazni, de mégsem szeretnéd, hogy túl tarka legyen az összhatás.

A két szín házassága

Most fordul elő másodjára, hogy a Pantone két szín kombinációját választja az év színéül. 2016-ban választott először két színt a Pantone: a Serenity nevű világoskéket és a Rose Quartz névre hallgató púderrózsaszínt, amellyel a nemek közötti egyelőségre szerették volna felhívni a figyelmet. A tavalyi rendkívüli év után ismét két szín házassága mellett döntöttek.

A napsárga árnyalatot a nyugalmat sugárzó szürkével párosítva hangsúlyozzák a kapcsolatok szépségét és szükségességét

– mondta Márton

És valóban, ebben a nehéz időszakban mindennél nagyobb szükség volt az összetartó családi és baráti kapcsolatokra, amit a Pantone-nak nagyon jól sikerült reprezentálnia.

Peggi a szakmájából adódóan egy kicsit mást lát bele a kombinációba:

Számomra ez a színpárosítás lakberendezői szemmel a modernizmust, fejlődést, bátorságot jelenti, hiszen nem mindenki mer az otthonába egy olyan színt választani, mint a sárga vagy a szürke.

A Pantone 2021 színei a lakberendezésben

A Pantone idei színein alapuló elképzelt enteriőrömben sokkal nagyobb felületet tölt ki az Ultimate Gray, néhol egy kis Illuminatinggel fűszerezve. A meghitt, otthonos hangulat eléréséhez azonban szükségem van egy-két kiegészítő tónusra, amiket bátran illesztek a sárga mellé. Ezek a mérsékelt intenzitású, melegséget sugárzó földszínek: elsősorban barna és zöld árnyalatok

– válaszolta Ács Márton, mikor a Pantone 2021-es színeinek használatáról kérdeztük a lakberendezésben.

Hajós Peggi lakberendezőként a szürkét nagyon szereti használni, mert jó alap, és nagy mozgásteret ad az anyagok kombinálásakor. Ugyan elmondta, a sárga nem tartozik a kedvencei közé, megemlítette a szín legnagyobb előnyeit:

A frissesség megtestesítője is, ezért gyakran csempészik be konyhákba, gyerekszobákba. A napfényre való asszociáció miatt jól működik a helyiségek sárgával való „naposítása” is.

Én alapvetően azt javasolnám, hogy míg a szürkét bátran használjuk akár bútorok, falszínek vagy burkolatok területén, addig a sárgával bánjunk óvatosabban, és inkább kiegészítők, kisebb bútorok szintjén vállaljuk be, hogy egy esetleges trendváltás, vagy ízlésváltozás után ne kelljen nagy beruházásokat tenni

– tette hozzá.

Ágota pedig még kiemelte a sárga pozitív hatását az intellektusra, és azt, hogy emiatt előnyös lehet egy tanulósarokban, irodában egy-egy kiegészítőn.

Szürke és sárga az öltözködésben

Ágota szakterülete a színtanácsadás, stílustanácsadás, ezért kíváncsiak voltunk a véleményére, hogy hogy érdemes használni a Pantone 2021-es színeit az öltözékünkön:

Sokan szeretnek feketét hordani, de a fekete túlságosan öregít, a szürke viszont jó alternatívája lehet. A sárga is szinte bárkinek jól állhat, csak a megfelelő árnyalatot kell megtalálni. Ha valaki nagyon hidegtípus, így nem állna jól neki a sárga, mégis szeretné hordani, viselheti az arcától távol, cipőként, táskaként.

Az interjúalanyok:

Ács Márton – fotós, grafikus (@martonacs)

Csernus-Farkas Ágota – szín- és stílustanácsadás (@agotastyle, agotastyle.hu)

Hajós Peggi – lakberendező (@peggi.h)

Korábbi cikkünk az év színeiről: Pantone 2021 – az év színe

Képek forrása: Butopêa, Freepik, Pexels


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük