fbpx

A vintage stílus, mely sose megy ki a divatból!

Lakberendezési stílusok
vintage style

A vintage stílus igazi klasszikus! Pár évvel ezelőtt hatalmas népszerűségnek örvendett ez a romantikus dekorációkkal, mintákkal tarkított, pasztell színekkel kombináló lakberendezési stílus. Ha érdekel, hogy miképp teheted otthonod részévé ezt a rusztikus, mégis otthonos stílust, olvass tovább!

A klasszikus vintage stílus jellemzői:

Biztosan emlékeztek még arra, hogy pár évvel ezelőtt betört a köztudatba a “vintage” fogalma, mely meglehetősen gyorsan hódította meg a romantikus hangulat szerelmeseit, illetve azokat az embereket, akik a régies formatervezésű, antikolt hatású dekorációs tárgyakat, bútorokat, vagy ékszereket szeretik.

A klasszikus vintage stílus elemei mindannyiunk számára jól ismertek: ilyen például a francia Provence ihlette hangulat a sok-sok levendulával, vagy épp az angol farm hangulat a világos színű bútorokkal, pasztell textíliákkal, és persze millió mezei virággal.A vintage stílus mint meghatározás enyhén félrevezető is lehet: ennek oka az, hogy más-más országokban más stílust, és más korszakot értenek a vintage alatt.

Kronológiai sorrendben haladva a vintage történelmében az első, amit meg kell említenünk, az az 1800-as évek, azon belül is az Ipari Forradalom, egybekötve a leghíresebb angol uralkodónő, Viktoria uralmi időszakával, a Viktoriánus korral. Az ezekhez kapcsolódó változások a lakberendezést oly módon érintették, hogy nagyobb számban kerültek az otthonokba fémvázas-, vagy teljesen fémből készült bútorok, illetve egyéb lakberendezési tárgyak. A minőségi fabútorok kárpitozottak voltak, ezen felül pedig népies mintákkal, tájképekkel gazdagon díszített porcelánok is helyet kaptak az otthonokban. Egyszóval egyfajta keveredést láthatunk a gépiesítés következményei, és az otthonosság között ebben az időszakban. Sokan a Viktoriánus kort tartják a vintage stílus szülőanyjának, és igazi megfelelőjének.

Emellett van egy olyan datálási nézőpont is, mely a vintage stílust az 1900-1914-as évekhez kötik, egy másik uralkodóhoz, VII. Edward-hoz, aki Viktória királynő fia volt, és utódja a trónöröklésben. A korszakot Edwardian-ként is emlegetik. mely már a világháborús, avantgárdhoz köthető időszak. Ezt a korszakot Aranykorként (Gilded Age) is emlegetik, vagy franciásan La Belle Epoque-nak, azaz A Szép Korszakként ismert. A Viktoriánus divattól ez annyiban tért el, hogy extravagánsabb volt.

Vintage stílus itthon, és külföldön.

Hogy teljes képet adjunk arról, hogy a vintage fogalma még milyen stílusokkal kerül kapcsolatba, meg kell említenünk, hogy a francia lakberendezésben, ma az 1960-1970-es évek stílusához kötik ezt a fogalmat. Ezt az időszakot mi magyarok inkább átfogóan retrónak nevezünk (1960-1990).

Mivel hazánkban a legtöbben a vintage stílus alatt a Viktoriánus divatot és lakberendezési stílust kötik, ezért mi is ehhez fogunk ragaszkodni a cikkünkben – tehát a vintage alatt ezt a rusztikus vonalat fogjuk érteni, mely ötvözi az ipari újítások termékeit az otthonosság elengedhetetlen elemeivel.

Hogyan válhat otthonunk részévé a vintage stílus?

Természetesen ma már nem tudjuk teljes mértékben megvalósítani a Viktoriánus vintage stílust otthon – de nagyon szép stílusmeghonosító kísérleteket láthatunk ettől függetlenül! A vintage stílust manapság előszeretettel keverik modernebb formatervezésű darabokkal is, azaz nem feltétlenül szükséges az, hogy minden bútorunk rusztikus, koptatott legyen, ahogy nem kell orbitálisan nagy fém varrógépeket sem beállítnunk a szoba közepére – bár dekorációként használhatunk ilyeneket is, ha szimpatizálunk a stílussal!

A vintage stílusnak két nagyobb ágazatát különítjük el manapság: az egyik a lilásabb árnyalatú Provence stílusú vintage, a másik pedig az angol farmházas stílus.

Milyen színeket, és anyagokat érdemes használnunk?

A fenti két stílustó függ a színhasználat is. A vintage stílus valamiképp rokon a vízparti stílus néven ismert Bord de Mer, avagy a Hampton stílusokkal – hiszen itt is használhatunk pasztell színeket, bár persze paletta némiképp eltér.

Az angol farmházak stílusában inkább a pasztell színek a használatosak. Érdemes a kék, zöld, és a rózsaszín pasztell színeihez nyúlni, ha nagyobb felületeken akarjuk használni őket. Például sok konyhában, folyosón, nappaliban lehet látni, hogy teljes szekrényeket festenek be pasztell színű festékekkel. Emellett egy nude színű vintage enteriőrben jól mutatnak élénkebb színek is, mint a piros például.

A Provence stílusú otthonokban a dekorálás színe az a levendula lila, és a pasztell lila, melyet szépen kiegészítenek a nude színek, legyen szó melegebb, sötétbarnákról, vagy a pasztelesebb, púderesebb bézsekről.

A fa bútorokat meghagyhatjuk saját színükben – nem állíthatjuk, hogy kizárólagos urakodó helyzetben vannak azok a fa bútorok, melyek repedezettek, pattog le róluk a lakk, festék, bár kétségtelenül ezek is népszerűek, és nagyon hangulatos lehet egy olyan belső tér, ahol ilyen bútorok találhatóak zömével, vagy szorványosan. De ellenben a vízparti stílussal itt ezek nem élveznek előjogokat, és ugyan úgy beillenek a vintage szobabelsőbe a lakkozott darabok is, melyek vingate stílusúak ugyan, de újonnan készültek. Ahogy a fém vázas, vagy teljesen fém bútorok is helyet kaphatnak ezekben az otthonokban.

Textiliák közül érdemes a lenvászon mellett döntenünk. Ezzel megteremtve a harmóniát a fém, és puha anyagok között. A gyapjú is jól illik a stílushoz. A kézzel készült hímzések, decoupage technikával bevont tárgyak jól ellensúlyozzák a gépiesítés nyomait a lakásban. A vintage ugyanis harmóniát teremt ezen két irány között.

A vintage stílus mintái:

A vintage stílusban kevés mintát használunk, a nagy felületek inkább egyszínűek. Azonban a kisebb textíliákon szerepelhetnek vonalak, és négyzethálók, kézírás-, kotta, mint minta, pecsétminta, szívecske illetve a népművészetek hagyományos mintái, mint a festett porcelánok emberalakjai, természetábrázolásai, bukolikus tájképei.

Kihagyhatatlanok a virágminták: a napraforgó, és a rózsa a legközkedveltebb a vintage stílus textília mintái közül. Faliképeken, és dekor tárgyakon festve is felbukkanhatnak.

Milyen a vintage otthon ideális bútorzata?

A vintage bútorok egy része rusztikus – többnyire ezek azok a nagyobb bútorok, mint az asztalok, szekrénysorok. A vidékies, falusi életre emlékeztetnek ezek a bútorok. A francia rusztikus bútoroknak egyedi, jellegzetes alakja van. Gyakran viaszos kezeléssel készülnek ezek a bútorok, mely az egyik legrégebbi fényezési mód a bútoriparban. Az olvasztott viaszt bedörzsölik a fa pórusaiba, és ezáltal egy tompa fényű, selymesen csillogó bútorlapot kapunk.

A legtöbb esetben a bútorokon fém fogantyúk vannak, melyek vagy egyszerű ezüst színben kerülnek fel a bútorra, vagy pedig rozsdaszínben.

Praktikus tömörfa bútorokat kell keresnünk. Közkedveltek a párnázatlan fabútorok, illetve a rusztikus vitrines konyhabútorok, a díszes faragású polcok is jól mutatnak. A legtöbb vintage fabútor tárolókkal is fel van szerelve. Konzolasztalok, tálalószekrények esetében is olyanokat találhatunk a piacon, melyek kisebb fiókokkal, és polcrendszerekkel vannak felszerelve. A fa tároló ládák is népszerűek. Ezeket is minden esetben fém fogantyúval látják el.

A nappaliba pihe-puha nagy foteleket és kanapékat érdemes helyeznünk, pokrócokkal, és sok-sok párnákkal.

Mivel dekoráljak a vintage szobabelsőben?

Itt is érdemes a vidéki élet hagyományos kiegészítőit beszereznünk: a fém tejkiöntőktől elkezdve a fém gyertyatartókon át a rózsamintás porcelán teáskészletekig sok mindennel megtölthetjük az otthonunkat, hogy barátságosabbá tegyük a belső teret! Például a csipkés terítők, szegélyek is barátságosabbá és szeretetteljesebbé teszik az otthont, ahogy mondjuk régimódi szabású macik, babák is szép dekorációnak bizonyulnak az otthonban. Virágfüzér, koszorú is jól mutat a falakon, ajtókon. A levendulával tömött szívecskék illatos, esztétikus fali dekorációk lehetnek, melyeket akár ruhásszekrényünkbe is rejthetünk, hogy illatosabbá tegyék ruhadarabjainkat.

A falakon nagyon jól mutatnak a szalmakalapok, a virágmintás faliképek, és a festett porcelán tálak. Az asztalokon sok-sok váza, és vázává avanzsált kancsó álljon, tele mezei virágokkal, és bazsarózsákkal. A romantikus hangulat megteremtéséhez a gyertyák is elengedhetetlenek. Fém dekorációkat is beintegrálhatunk a belső térbe – a régimódi stílusú fém olvasólámpák, vagy épp a kerámia lámpák is kiegészíthetik a hangulatot.

Régimódi konyhai eszközöket használhatunk dekorációként: például mérlegeket, tálalóedényeket. Helyezzünk fonott kosarakat a polcokra, és az asztalokra, bennük jól mutatnak a lenből készült bélések, melyeken lehet levendulaminta, négyzetháló, csíkozás. Szegélyként csipkével tűzhetjük az anyagot. A padlókat boríthatjuk növénymintás szőnyegekkel.

A vitrineket töltsük meg dekorációként használt könyvekkel, porcelánokkal, vázákkal.

A képek forrása: Pinterest, Butopea

Kapcsolódó cikkeink:

Hírlevél feliratkozás


 
Lakberendezési Stílusok

 
SzínekComments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.