fbpx

Az Art Déco stílus a 21. században.

Lakberendezési stílusok

Az Art Déco stílus magávalragadó eleganciájáról híres! Hiszen a különböző fémes (arany, ezüst, rosegold) anyagokat szemérmetlenül kombinálja a márvánnyal, és a különféle legdrágább faanyagokkal. A 21. századi art déco otthon kialakításához azonban nem kell olyan gazdagoknak lennünk, mint Leonardo DiCaprio karakterének, Jay Gatsby-nek!

Az art déco stílus rövid története:

Az art déco az ultra-elegáns, sikkes szavakkal írható le legegyszerűbben, illetve többen úgy szoktak fogalmazni vele kapcsolatban, hogy ez a retró stílus külföldön ‘vintage’-ként emlegetett válfajának csillogóbb, felturbózott verziója napjainkban. Kialakulásának idejében, az első világháború után, a 20-as években az Art Nouveau változataként jelent meg. Elődje inkább a kerekded formákra, és az asszimetrikus elemekre épített, és inkább a későromantikához, és a naturalizmushoz kötődött, hiszen az 1890-1910 közt élte a fénykorát. Népszerűek voltak benne a nőalak ábrázolások, és a tekervényes, indás, színes növénymotívumok. Mint amilyenek a lenti képeken is láthatóak:

Ellenben az Art Déco stílus már az avantgard közepén lépett színre, így ennek hatásai mutatkoznak meg rajta kereszül, azaz ennek szellemiségében változott át az Art Nouveau egy nagyon is szimmetrikus, anyagokat, és formákat egymástól szögesen elkülönítő stílussá, mely hátatfordítva a természetnek inkább az emberi kéz általi megformáltságot helyezi előtérbe. Számos avantgard iskola keze nyomát válhetjük felfedezni ezen a rendkívül elegáns lakberendezési stíluson, mely első felbukkanását követően az 1960-as években is új életre kapott, most pedig ismét reneszánszát éli napjainkban! Bár teljesen új környezetbe helyezve – hiszen belvárosi, kisméretű lakásainkban is otthont kaphat a stílus.

Art déco stílus napjainkban.

Milyen színeket és anyagokat használjunk?

Azt hiba lenne állítani, hogy nincsen az art décon belül színbeli megkötöttség, ugyanis felfedezhetünk bizonyos szempontból hasonlóságokat, megkötéseket a stílus színpalettáján belül, de ez inkább az árnyalatokat érinti, mintsem magát a színt!

Az azonban bizonyos, hogy az art déco bútorokon, falakon, és dekorációkon többnyire a sötétebb, mélyebb árnyalatokkal találhatjuk szembe magunkat, melyek eleganciát sugároznak. Ez talán a legfontosabb: elegancia! Mindig ennek elérésére kell törekednünk, amikor azt art décot meg szeretnénk honosítani otthonunkban.

A színek legsötétebb árnyalatai mutatnak a legjobban az art déco lakberendezésben. Kiemelnénk a mohazöldet, az éjkéket, a burgundit, a tengerkéket, az erdei-, vagy mélyzöldet, és a rusztikus, rezes narancsot, illetve az olajzöldet, és az olajkéket. Újabban a rózsaszín különféle árnyalataival is találkozhatunk az art décú stílus által ihletett otthonokban. Alapszínként pedig ne felejtsük el a márvány révén a palettánkra kerülő alapszíneket, a fehéret és a feketét. A fémes elemek révén az arany, az ezüst, és a rosegold is felkerül a palettánkra, de minden fémes szín közül a sárgaréz lesz azt, amit a leginkább szeretünk az art décoban.

Anyagok tekintetében nagyon széles palettáról válogathatunk, hiszen a fa, a csempe, a fém, a márvány, a bársony, és több szövetfajta is szóbajöhet! A kérdés csak az, hogy hogyan, és mennyit? A bútorok esetében számos példát látunk arra, hogy pihe-puha bársony bútorokat kombinálnak fémes berakásokkal, elemekkel. A két anyag mely meglepően jól mutat együtt, annak ellenére, hogy tapintásra teljesen elütnek egymástól. A velúr, és a bársony izgalmasan csillog a szálak állásától függően mindig másképp, és még a színe is változik. Ezáltal már önmagában figyelemfelkeltő, és egyedi drabnak minősül, pláne, ha mondjuk egy arany lábat teszünk hozzá. A lámpákon, és a lépcsők szegélyein is visszaköszönnek a fémek.

Nagy szerepet kapnak a tükrök, és az üvegtárgyak is az art déco bútorok esetében. Nagyon népszerű például egy fémes, arany, ezüst, vagy rosegold asztalnak üveglapot adni, esetleg egy egész szekrényt geometrikus formákra vágott tükrökkel kirakni. Ezen kívül népszerűek a tollak, a bojtok, és a szőrmék.

Milyen mintákat használjunk?

A cél hogy minden szimmetrikus, és geometrikus, és harmonikus legyen! Az art déco mintázata jellegzetes: főleg levélmotívumok, és tollak jelennek meg sematikus, geometrikus ábrázolásmódban, illetve helyenként kizárólag geometrikus formákat láthatunk.

A tapéták esetében is a gazdagon díszítettség a jellemző. Nem számít túlzásnak egy art déco tapéta esetében, ha a fekete háttéren sűrűn elhelyezett arany levélmotívum látható. A márvány mintás padlóburkolat nagyon helyénvaló, ha igazi márványburkolatot nem engedhetünk meg magunknak. Ahogy a fényesre lakkozott fa padló és lambéria is teljesen elfogadható látvány szempontjából egy ilyen belső térben. De persze a nagy fekete-fehér kockás padló is ugyan így lehet art déco.

Az art déco stílus mindig törekszik arra, hogy a meleg-kemény, hideg-meleg, szögletes-kerek, és az ehhez hasonló ellentétpárok felállításra kerüljenek!

Milyen bútorok, és milyen dekorációk jöhetnek szóba?

Az art déco stílus teretenged a szögletesebb, és a kerekdedebb formáknak is. Elsősorban inkább a bútorok, és a dekorációk anyaga, és mintája teszi őket art déco stílusúvá, nem pedig a jellegzetes forma.

A kerek formák határai szigorúan keretezettek. Ahogy az előző paragrafusokban is említettük már, ez a stílus mindig kompenzál – ha valami puha, azt keménnyel ellensúlyozza, ha valami szögletes, azt kerekkel finomítja. Ugyan így, ha valami kerek, azt kicsit szögletesíteni szeretné. Egyetlen kerek tükör sem lóghat önmagában, egy kőkemény fém keret nélkül. Egy pihe-puha kanapé sem állhat a szoba közepén fémlábacskák nélkül.

A dekorációk tekintetében az absztrakt festmények, tárgyak, szobrok kiválóak lehetnek, de ezek esetében is a geometrikus vonalvezetés a mérvadó. Szögegyenes formák szétdobálva a vásznon, szögletes asztallábak, és lámpabúrák. Esetleg fémdekorációk, szögletes, sematikus levélminták a falakon. Most nagyon divatosak az ananászok, arany színben a legmutatósabbak az art déco-n belül.

A képek forrása: Pinterest, Butopea

Kapcsolódó cikkeink:

Hírlevél feliratkozás


 
Lakberendezési Stílusok

 
Színek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük