fbpx

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – Bársony, velúr bútorkárpit

Anyagok, és bútoripari megoldások
Kék bársony bútorkárpit

A Butopêa-nál sok különböző anyagot használunk bútoraink elkészítése során, mely anyagok közül némelyik jól ismert, jól bevált és klasszikus, mások pedig kevéssé ismertek, az utóbbi évtizedek anyagtechnológiájának vívmányai. Úgy gondoljuk, a megfelelő döntéshez fontos, hogy mindenki megismerje a bútorait felépítő anyagokat, így cikksorozatot indítottunk az általunk használt anyagtípusok bemutatására. Harmadik cikkünkben az előkelő bársony és velúr bútorok tulajdonságait, különböző bútorkárpit típusok karbantartási és tisztítási eljárásait mutatjuk be nektek.

Nem mindig könnyű eldönteni, milyen bútorkárpit mellett állapodjunk meg. Sok szempontot kell figyelembe vennünk a vásárlást megelőzően: Melyik a legtartósabb? Melyik tisztítható könnyen? Melyik a legszebb? Melyik marad szép legtovább? Cikkünkben megpróbálunk némi útbaigazítást adni nektek, valamint megmutatjuk hogyan tisztítsuk meg a már meglévő szövet bútorainkat.

Bútorkárpit-történelem

Barokk bútorkárpit

A kárpit mindazon anyagok összessége, mely puha borítást biztosít székeknek, kanapéknak, más bútoroknak. Az eljárás a középkorból ered és a 17.–18. századra terjedt el igazán. Az évszázadok során sok-sok különböző anyagot használtak a szénától kezdve a lószőrön át a gyapjúig. A modern kárpitozási eljárások például a valódi bársony helyett olcsón előállítható, mégis tartós, kellemes tapintású és szép bútorokat eredményeznek.

A bársony és velúr eredete

Bársony könyvborító

Szokatlan puhasága, egyedi megjelenése és magas előállítási költsége miatt a bársony a kezdetektől fogva a nemesség anyaga volt. A bársony első megjelenését i.sz. 700-800 közé datálják, Bagdadból származtatják az első mintákat, ugyanakkor a 13-14. századig írásos emlékek alig szólnak az anyagról. A 13. században Cairo vált a világ legnagyobb bársonytermelőjévé, innen export útján sok jutott Velencébe, ahonnan pedig egész Európában elterjedt. A magyar történelmi emlékek között is rengeteg bársony nemesi, egyházi és királyi ruhadarabbal találkozhatunk.

Mivel a velúr a bársonyos hatást igyekezett olcsóbb megoldásokkal elérni, története nem nyúlik vissza olyan távolra, meglehetősen modern anyagnak minősül. Manapság a velúr az egyik legnépszerűbb bútorkárpit típus.

Bársony és típusai

A bársony tehát egy puha tapintású, finom szövet, amelynek egyik (vagy esetleg mindkét) felületét az alapszövetből szabadon kiemelkedő sűrű, rövid, bolyhos fonalrészek borítják. Erős igénybevételt is kiáll, de legjobb, ha azonnal letisztítjuk amint beszennyeződik. A bársony készülhet bármilyen természetes (cellulóz, állatszőr) vagy szintetikus szálból, de ezek keverékéből is. A szövet minősége nagyban függ a szálak anyagától.

Természetes anyagú bársonyok

Selyem: A selyemszálakból szőtt bársony rendkívül puha és selymes, első ránézésre nedvesnek tűnhet. Nem kimondottan strapabíró, a napfénynek való kitettség hatására könnyen kifakul. A selyembársonyok egy klasszikus és különleges fajtája a mintás brokád, mely nemesfém szálakkal átszőtt selyemszálakat is tartalmazott.

Pamut: A bársonyok legkevésbé strapabíró típusa a pamutból készült bársony, így a pamutszálakat gyakran keverik valamiféle szintetikus szállal. A pamutbársony felülete matt, a szintetikus szálakkal való keverés azonban fényesebbé és erősebbé is teszi az anyagot.

Vászon: Akárcsak a pamut esetén, a vászon is kissé matt felülettel rendelkezik, azonban a vászon szálai jól képesek felszívni a festéket, így a vászon alapú bársony bútorok rend szerint széles színpalettában kaphatók. A vászon fonalai eltérő vastagságúak, így a vászon bársony felületen gyakran találkozhatunk kisebb szabálytalanságokkal. Mivel az ilyen felület könnyen kopik, így vintage hatású bútorok kárpitozásához ideális.

Gyapjú és moher: Az állati eredetű szálakból készült bársony a legerősebb mind közül, habár inkább praktikus, mint esztétikus. A gyapjú és moher (kecskeszőr) bársony meglehetősen vastag, fénytelenebb, mint a többi bársonytípus.

Szintetikus bársonyok

A tisztán szintetikus bársonyok erősebbek, strapabíróbbak, mint természetes anyagú társaik, de tapintásra kevésbé kellemesek és színeik sem olyan mélyek. A legjobb minőség így a természetes és szintetikus szálak keverése által érhető el.

Elasztikus bársony: A legtöbb bútor alapszövete relatíve rugalmatlan, hiszen ott a nyúlás nem előnyös, ugyanakkor egy bársony ágylepedő esetén máris értelmet nyer a gumírozott alapszövet.

Kronos bársony: A Kronos szövet egy rusztikus, régies hatást keltő, kellemes tapintású, puha anyag. Meglehetősen jó légáteresztési sajátsága van, jól ellenáll a zsugorodásnak, kopásnak, nem bolyhosodik. A szintetikus és természetes szálak ötvözetének egy ideális képviselője.

Bársony bútorok tisztítása, karbantartása

A bársony elég kényes anyag, azonban pár praktikával ez is könnyen takarítható.

A bársony tisztítása tehát nagyobb körültekintés igényel az átlagnál. Ha nem megfelelő módszerekkel fogunk neki a tisztításnak, akár nagyobb kárt is tehetünk a bútorban. Elsősorban egészen puha, lágy szőrű kefét használjunk a bársony felületeken, és az egységesség megőrzése érdekében ne kizárólag a szennyezett területet keféljük át, hanem az egész bútort. Ha általános frissítő tisztításról van szó, elég langyos vízbe mártott kefével átmenni a bútoron, ha valamilyen folt is jelen van, szükséges kíméletes tisztítószert is alkalmaznunk.

Bársony bútorkárpit ülőpad


A bársony egyik legnagyobb hibája, hogyha vasaljuk “tükrös” lesz. Sérült felület esetén így inkább csak gőzöljük úgy, hogy nedves ruhát fektetünk a sérült, kikapart felületre, és azon keresztül vasaljuk át. Arra vigyázzunk, hogy nehogy túlságosan vizes legyen a ruha, különben a vízfolt megmarad a bársonyon.

Velúr bútorkárpit

A neve megtévesztő lehet, a bútoriparban a velúr általában nem a valódi velúr bőrre vonatkozik, a bársonyhoz hasonlóan ez is egy szövettípus. Kellemes, puha tapintású, dús szövésű anyagok, főleg szintetikus szálakból kötéses, hurkolásos, vagy szövéses eljárással készíthetők el. Kopásálló felületét a bolyhos velúr szálak adják, tökéletes anyag lehet egy nagy igénybevételű családi ülőbútor kárpitozására. Nagyon erős, magas kopásállóságú, könnyen tisztítható szövet.

Velúr / Mikroszálas szövet tisztítása

A velúr bútorszövet sajátsága, hogy változik a színe annak függvényében, hogy milyen szögből esik rá a fény. Gyakran tévesztik össze a lenyomódott velúrszálak miatt más színűnek tűnő foltot valódi szennyeződéssel, de ez az ilyen anyagok sajátossága, nem hiba.


A mikroszálas anyagok szintén szintetikusak, strapabíróak, könnyen kezelhetőek. Közismert példa a mikroszálas szövetre az autóiparból eredő “Alcantara”.

Ha valamilyen folt esik az ilyen anyagokon, lehetőleg 30 percen belül el kell távolítani, mielőtt szétterjed, beszivárog az szövet belsejébe. A tisztítószert ne szórjuk rá, ne dörzsöljük bele közvetlenül a felületbe, hanem egy jó nedvszívó sajátságú világos színű szivacsra vigyük fel, és kezdjük óvatosan törölgetni. A szivacsot gyakran öblítsük ki és folytassuk amíg el nem érjük a kívánt eredményt.

Textilbőr bútorkárpit

A textilbőr a valódi bőr jellegre törekszik, lehet velúrosabb, vagy műbőr hatású. A műbőrök felülete PVC, újabb termékeknél pedig poliuretán hab filmszerű rétegével érik el a bőr hatást és a kopásállóságot. A velúrosabb textilbőr bútorokat poliészter száltakaró borítja.

Mindkét típusú textilbőr a valódi bőrt idéző mintázattal van megnyomva. Az újabb, igényes textilbőr termékeknek jó a kopásállósága, könnyen tisztítható, strapabíró

Textilbőr tisztítása

Textilbőr tisztításához elegendő egy nedves ruha is. A más módszerrel való tisztítást nem javasoljuk, mivel ezáltal az anyag minősége megváltozhat.

Általános útmutató szövet és textilbőr bútorkárpit tisztításához

SzennyeződésSzennyeződés eltávolításának módszere
Sör (C)
Vaj (D)
Vér (alvadt) (G)
Vér (A)
Fehérje / tojás sárgája (A)
Oldószeres festék (D)
Olajfesték (D)
Zsíros szennyeződések (D)
Filctoll (D)
Golyóstoll (B)
Tinta (C)
Italok, gyümölcslevek (C)
Kakaó / tej (B)
Tejeskávé (B)
Tea (C)
Bor (B)/(C)
Rágógumi (F)
Sár (A)
Rúzs (B)
Körömlakk (D)
Parfüm (B)
Cipőpaszta (B)
Ételmaradék (B)

Vízben oldható foltok
(A) = hideg vízzel, esetleg ph­ semleges sampon és víz keverékével. Forró vizet kerülje, mivel fehérje csapódhat ki!
(B) = ph­ semleges sampon és langyos víz keveréke. Ha ezzel nem sikerült a foltot eltávolítása, száradást követően az érintett helyen lehet próbálkozni mosóbenzinnel vagy folteltávolító szerrel.
(C) = ne hagyja beszáradni! Azonnal kezelje ph­ semleges sampon és víz keverékével!

Vízben nem oldható foltok:
(D) = kereskedelmi forgalomban kapható folttisztító szerrekkel kezelni.
(F) = kérje szakember tanácsát!
(G) = nedvesítsen be egy fehér kendőt citromsavas oldattal (1 csapott evőkanál 100 ml hideg vízhez) és szedje fel a foltot a szélétől a közepe felé haladva.

Források: Butopea, Pinterest, Ulogarnitura.co.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük