fbpx

Interjú Cserta Szandrával – Rendszerezés mesterfokon

Interjúk

Hiszünk abban, hogy a kreativitás és az ötletesség mindannyiunkban megvan, csak felszínre kell hozni azt! Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy inspirációképp bemutatjuk nektek a mai magyar otthonteremtés legkreatívabb szereplőit! Harmadik interjúnkban Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadót kérdezzük arról, hogyan segítheti életünket a rendszerezés a járvány miatt megváltozott körülmények között.

Hadd mutassuk be néhány mondatban a rendkívül sokoldalú Szandrát!

Szandra anyuka, feleség, a Kívül Belül Boldogság nevű vállalkozás, vlog és blog felépítője, otthonszervezési tanácsadó. Több projektje közül fontos kiemelni a “Nem Luxustáska” névre hallgató minden év januárjában megrendezésre kerülő adománygyűjtő kampányt. Szandráék a női szegénység, különösen a menstruációs szegénység ellen küzdenek. A kampány keretein belül táskákba helyezve fogadnak alapvető női higiéniás és fehérnemű csomagokat, melyet később a Máltai Szeretetszolgálat által táskástól eljuttatnak a rászoruló nők részére. Csak idén januárban 16729 teli táska gyűlt össze, melyet márciusig szét is osztottak. A gyűjtés 2021 januárjában folytatódik!

Élete folyamán Szandra élt Ausztráliában, tanult Dániában és Koreában, most őszintén beszélt nekünk arról, miért is választotta, vagy inkább választotta őt az otthonszervezés.

Szandra elmondása szerint a Kívül Belül Boldogság létrejöttét megelőzően nagyon nehézzé vált összehangolnia a munkát, a gyereknevelést és a háztartást. Akkori munkahelyén nem igazán érezte, hogy kezében lenne a gyeplő, így afelé fordult, ahol övé lehetett a kontroll: az otthona felé.

Miután Szandra nem kis örömet lelt abban, hogy rendszert tudott teremteni saját otthonukban, a lelkesedését barátaira is átragasztotta. Barátai közül azonban sokan nem a megfelelő stratégiákkal kezdtek hozzá a rendszerezés folyamatához. Ezt látva született meg Szandra fejében az ötlet, hogy professzionálisan szeretne segíteni az embereknek otthonuk rendben tartásában.

Butopêa

Távinterjúnk a home office melegéből

Csorba Mór: Sokan vannak, akik most a szokásosnál jelentősen több tartós élelmiszert halmoztak fel otthon, mit javasolnál nekik, hogyan vigyenek rendszert a tárolásba?

Cserta Szandra: Ugye valamilyen szinten ez egy átmeneti állapot, úgyhogy senkinek nem javasolnám egyből, hogy vegyen 6 literes légmentesen zárható dobozokat a felhalmozott élelmiszernek, mert remélhetőleg néhány hét múlva megoldódik a helyzet.

De alapvetően, ha a felhalmozott ételről van szó, én mindenképp a menütervezést javasolnám. Nézzük meg milyen élelmiszereink vannak, mikor járnak le, ezekből milyen fogásokat tudunk készíteni. Fontos, hogy tudatosan mérjük fel a készleteinket, és tervezzük meg, hogy miből mennyit és mikor használunk fel.

Ha a menütervezés meg volt, szükségünk van a megfelelő ételtároló üveg -, vagy műanyagdobozokra, főleg, ha mondjuk a vasárnapot rászánjuk, és megfőzünk előre a hét napjaira. Ez rendkívül hasznos lehet, mert így nem kell napi 1-2 órát eltölteni a menü kitalálásával és elkészítésével, úgyhogy idő szabadul fel, amit szánhatunk a családra, munkára.

Most többfunkciós lett az otthonunk, kifejezetten fontos, hogy találjunk időt a szórakozásra, de tudjuk azt is, hogy mikor kell fókuszálnunk kizárólag a munkánkra, és mikor a háztartásra.

Cs.M.: Ez a karantén időszak alatti “többfunkciós” otthon milyen változásokkal jár?

Cs.Sz.: Nagyon megváltozik a háztartásunk fogyasztása ebben az időszakban. Élelmiszer és minden használati cikk szempontjából is jelentős változást jelent az, hogy ugye az összes családtag otthon van egy időben, napi 24 órán át. Nincs forgatókönyvünk, nincs előzetes tapasztalatunk arra, hogy az egész család 100%-on egy hét alatt miből mennyit fogyaszt. Értelemszerűen jóval többet mindenből.

De maguk a fogyasztási szokásaink is megváltoznak, azzal, hogy otthon vagyunk egész nap, a raktárunk pedig tele, jó eséllyel kívánósabbak is leszünk emiatt, többször eszünk csak az evés kedvéért.

Végtére is ez egy tanulási folyamat, egy önismereti játék, amiben előbb meg kell, hogy ismerjük saját magunk működését, és a családunk szokásait ebben a merőben szokatlan szituációban. Aztán rá kell jönnünk, hogy milyen módon változtassunk a szokásainkon, hogyan fogjuk vissza magunkat egy kicsit annak érdekében, hogy ne kattanjunk be, és élvezzük is az otthonlétet.

Cs.M.: Én személy szerint múlt héten tehetetlenségemben átrendeztem az egész szobámat. Te javasolnád másoknak, hogy ebben a krízishelyzetben rendezzék át a lakás egyes részeit, vagy netalán az egész lakást?

Cs.Sz.: A külső körülmények most olyan dolgokra kényszerítenek minket, amiket mi nem feltétlenül szeretnénk, ezáltal úgy érezhetjük, hogy kevesebb kontroll van a kezünkben, mint előtte. Tehát igen, ezen a kontrollvesztett, rossz érzésen mindenképp segíthet, ha saját közvetlen környezetünket megváltoztatjuk.

Butopêa

Mindegy, hogy a otthon pakolgatunk, szobát rendezünk át, hűtőt takarítunk ki, vagy esetleg a kanapét tologatjuk jobbra-balra, a rendszerezés bármilyen formája hasznos lehet ilyenkor, mert egy azonnali pozitív változást élhetünk át általa.

Szóval akár felássuk a kertet, akár DIY projektekbe fogunk, mind azt az érzést tudják kölcsönözni nekünk, hogy bizony még ebben a krízishelyzetben is a hatáskörünk alá tudunk vonni dolgokat, nem beszélve arról, hogy amúgy is itt van a tavaszi nagytakarítás ideje.

Cs.M.: Egy időre sokaknak a home office lett az alapértelmezett munkahely, milyen tippjeid lennének azoknak, akiknek egyelőre szokatlan még ez a fajta munkavégzés?

Cs.Sz.: Nem rég volt egy cikkem, ami előtt megkérdeztem néhány igazán rutinos otthonról dolgozó ismerőst, ebben nagyon sok jó tipp van. Azt kell, hogy mondjam, nincsen egyetlen olyan módszer, amivel mindenki hatékony tud lenni otthonról.

Itt is az önismeretből kell kiindulnunk. Fontos tudnunk, hogy reggel vagy este vagyunk hatékonyabbak, fontos, hogy ugyanúgy kezdjük a napunkat, mintha munkába mennénk. A sminkelést és a munkaruhát elengedhetjük, de egyébként öltözzünk fel, fésülködjünk meg, igyunk egy kávét, és ne görnyedve, az ágyból dolgozzunk, üljünk le rendesen egy asztalhoz, és amikor munka van, akkor legyen munka.

View this post on Instagram

Van pár közleményünk, pár változás, melyeket a vírus okozta helyzet miatt voltunk kénytelenek bevezetni. ⁠ ⁠ 1. Változatlanul tudtok rendeléseket leadni az oldalunkon.⁠ 2. Cégünk dolgozóinak egy része #homeoffice -ból dolgozik, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi. A többiek, akik a raktárban, és a kiszállításban dolgoznak továbbra is bejárnak a raktárunkba, de számukra biztosítottuk a megfelelő eszközöket a védekezésre maszkok, kézfertőtlenítők, és kesztyűk formájában. ⁠ 3. Vásárlóink védelmében a kiszállításkor támogatjuk a #contactless módszert, azaz, hogy ne kelljen érintkezniük a futárral. Ez érdekében a következőket vezettük be: ⁠ ⁠ – az online fizetési módok választását minden egyéb kedvezmény felett további 5% kedvezménnyel díjazzuk (bankkártyás fizetés, banki átutalás, PayPal) ⁠ – a GLS által kiszállított csomagok esetében a járvány idején nem a megszokott aláírásos módszerrel zajlik a csomag átvételének a hitelesítése, hanem szolgáltatás kód (CLD) megadásával.⁠ ⁠ 4. Termékeinkre fogyasztási hitel igényelhető a most életbelépett maximálisan 5,9%-os THM-el.⁠ ⁠ 5. Továbbá tippekkel, és kedvezményekkel támogatjuk a biztonságos, higiénikus vásárlást. (Bővebb infó a lenti linken.) ⁠ ⁠ ⁠ BÁRMILYEN KÉRDÉS ESETÉN FORDULJATOK HOZZÁNK BÁTRAN! ⁠ ⁠ A https://butopea.com/covid19 oldalon részletes információkat is találtok minderről, illetve bármilyen változás is lenne a jövőben, itt tesszük majd közzé. ⁠ ⁠ Maradj otthon, rendelj online!⁠ ⁠Ha online fizetési opciót választasz, akkor a #contactless kiszállítási opciót kedvezménnyel díjazzuk! ⁠ ⁠ ⁠ — ⁠ ⁠ #butopea #otthon #kreatív #maradjotthon #szeretekotthonlenni #harcolunkavírusellen #otthon #itthon #vigyázzunkegymásra #bársonybútor #szeretemazotthonom #lakberendezés #lakberendezésiötletek #haza #berendezem #lakberendező #lakberendezési #szépotthon #miotthonunk #mik #blogger ⁠ ⁠

A post shared by Axanne @Butopêa (@butopea) on

Butopêa

Vannak persze olyan tényezők, amik megnehezítik mindezt, hiszen igazodnunk kell a gyerekek, a család igényeihez is, de pont ezért fontos, hogy kialakítsunk egy munkarendet, amit az egész család ismer és tisztel.

Talán még azt is ki merem mondani, hogy munkaidőben próbáljuk meg kicsit munkatársként kezelni a partnerünket és gyerekünket, hiszen a teljes összezártság alatt ez a megértő kooperáció lesz mindennek a kulcsa. Ha fontos online meetingünk, vagy sürgős munkánk van, és a partnerünk épp nem tud segíteni a felügyelettel, adjunk feladatot a gyerekünknek, csakúgy, mintha a beosztottunk volna. Kérjük meg, hogy végezze el, értessük meg vele, hogy egy órán át most ez a feladat.

Butopêa

Ez most tipikusan egy olyan élethelyzet, ahol nem a tökéletesen gördülékeny munka a cél, hanem egy működőképes rendszer kialakítása. Ennek érdekében fontos, hogy teljesen nyíltan fejezzük ki partnerünk, gyerekünk, munkaadónk számára, hogy hogyan tudjuk elvégezni a munkánkat. Ha kell, beszéljük meg munkaadónkkal, hogy este, a gyerek(ek) lefektetése után fogunk tudni 3-4 órát dolgozni, vagy, hogy hétvégén pótoljuk a hét közben kimaradt órákat.

Ez a fajta nyílt kommunikáció most nagyon fontos annak érdekében, hogy senki ne érezze magát rossz anyának, rossz alkalmazottnak, rossz háztartásvezetőnek. Egyszerre most nem lehet mindenben 100%-on teljesíteni, ezt nagyon fontos megértenünk.

Cs.M.: Most sokkal fontosabbá vált, hogy jól érezzük magunkat a lakásunkban, mit tanácsolnál azoknak, akik most döbbennek rá, hogy lakásban uralkodó káosz ezt nem engedi?

Cs.Sz.: A leggyakoribb reakció, mikor rádöbbenünk, hogy már nem érezzük jól magunkat a lakásban az, hogy fogunk egy szemeteszsákot, végighúzzuk minden szobán, és a nagyon nyilvánvalóan haszontalan dolgokat beledobáljuk. A rossz hír az, hogy ez nem megoldás, hosszabb távon legalábbis biztosan nem.

Idő-, és energiaigényes feladat ez, ha komolyan gondoljuk és mélyebbre megyünk. Lehet eleinte úgy érezzük, csak tárgyakról van szó, de előbb-utóbb eljutunk abba a mélységbe, ahol a tárgyakhoz emlékek, sőt jövőbeli potenciális tervek is társulnak. Például dobjuk-e ki a szoptatós hálóinget? Akarunk-e még gyereket? Ebben az esetben dönthetünk-e mi egyedül a kidobásról, vagy kérdezzük meg a partnerünket róla?

Szóval a valódi rendszerezés, az egész lakás alapos átnézése nem egy néhány napos, néhány hetes folyamat, sokkal inkább néhány hónapos. De a jó hír, hogy tökéletesen végigvihető, csak úgy kell hozzákezdenünk az egészhez, mintha egy üzleti tervet írnánk. Részletes, lépésenkénti, strukturált módon kell felépíteni a tervünket, és aztán csak követni a lépéseket, betartani a saját szabályainkat.

Cs.M.: Nagyon szépen köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre!

Még több rendszerezés az otthonunkba

Ha felkeltették az érdeklődéseteket Szandra projektjei, az alábbi linkeken tudhattok meg még többet a rendszerezés, adománygyűjtés, menütervezés, otthoni munka mikéntjéről.

Youtube – Kívül Belül Boldogság
Menütervezést segítő termékek
Rendszerezés – Termékek
További Home office tippek
#nemluxustaska

A KREATÍV OTTHONTEREMTŐK INTERJÚSOROZAT
1. Interjú Pesti Gabóval, a kreatív lakberendezővel!
2. Interjú Hegedűs Mártival, aki folyamatos kreatív ötletek révén teremti újra otthonát!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük