fbpx

Természetes anyagok, élő dekorációk – A biofil stílus

Lakberendezési stílusok
Biofil nappali

A hosszú évszázadok alatt teljesen eltávolodtunk a természettől, lakókörnyezetünk gyakran a legkevésbé sem mondható természetesnek. Itt az ideje összehangolnunk az emberi tervezést az organikus káosszal, visszatérnünk a gyökerekhez, és nem mellékesen tisztább levegőt szívnunk. A biofília stílusa a fenttarthatóság, természetes anyagok és az esztétikum ötvözésével hozza el lakásunkba a megkönnyebülést.

Természetes anyagok vonzásában

A “Biofília” kifejezés Eric Fromm német filozófustól származik, ő írta le először az emberek alapvető vágyát arra, hogy folyamatos kapcsolatban legyenek más életformákkal. 1984-ben egy harvard-i biológus professzor, Edward O. Wilson alkotta meg a biofília átfogó elméletét. E szerint egy kiskutya látványa, egy hűs fürdő egy természetes tóban, vagy egy kellemes erdei séta nem véletlenül jelent örömforrást nekünk. Az életben és az élet folyamataiban való gyönyörködés olyan alapvető emberi jellemzőnk, mely tudat alatt folyton irányítja cselekvéseinket.

Elsősorban az építészetben találkozunk a biofil stílussal, de a belsőépítészet és lakberendezés területén is egyre népszerűbb irányzat. A lakberendezés eszközeként nem igazán használhatunk kiskutyákat, ellenben a növények, természetes anyagok, színek használata nagyon is jó ötlet lehet. Normál esetben a legtöbb ember nem teheti meg, hogy munkaidejét a szabadban töltse el, és valljuk be, általában a munkaidő lejártával is a négy fal közé érkezünk meg. Ráadásul a járvány idején még csak normalitásról sem beszélhetünk, hiszen szinte mindenki a lakásban tengeti napjait.
Ezen segít a biofília stílusa, amivel mélyen gyökerező evolúciós vágyainkra hatva újra a természet közelében érezhetjük magunkat.

Három fokozat a biofíliában

Természetes anyagok és növények

A visszafogottabb természetkedvelőknek elég, ha néhány termetesebb szobanövénnyel kezdik az organikus élőhelyez való visszaállást. Mivel a fenntarthatóság elválaszthatatlanul összekapcsolódik a biofília stílusával, jó, ha természetes anyagokból készül növénytartókat, lakástextileket választunk.

Növények és növényminták a teljesség érzetéért

Előfordulhat, hogy a néhány növény még nem elég, de azért a teljes urban jungle hangulatra sem vágyunk. Az is lehetséges, hogy egyszerűen nincs időnk figyelni a sok különböző növényünk különböző igényeire. Ilyen esetekben a kedvenc növényeink mellett a színekkel, mintákkal, fényekkel, anyagokkal játszva érhetjük el az igazán természetközeli hatást.

Dzsungel

Ha kifejezetten szeretjük a növényeket, és azt se bánjuk, ha néha el-eltévedünk saját otthoni dzsungelünkben, akkor teljes biofil üzemmódra kapcsolhatunk, és szabadjára engedhetjük a természet erőit a lakásunkban!

Ötvözhetőség – Növények, természetes anyagok és bármi más

Nagy előnye a biofília stílusának, hogy más lakberendezési stílusokkal is ötvözhető, nem feltétlenül kell a kizárólag növények uralta biofil stílust választanunk. Kis tervezés után megtalálhatjuk a tökéletes egyensúlyt kedvenc lakberendezési stílusunk, aktuális bútoraink és a növényvilág között.

A képeken látható kompozíció tökéletesen mutatja, hogyan egészíti ki egymást a játékosság, az elegancia és a nyers természetesség. Ez a furcsa 80-as évekbeli memphis-i design párhuzamokat mutat a 2020-ban rendkívül népszerű szintén gyermekien egyedi Neotenic stílussal.

Art Deco Biofil nappali

Egyértelmű, hogy a biofília tökéletesen összefér, sőt összefonódik az etno stílussal is, ahol szintén szeretik a természetes anyagok, növények használatát.

A skandináv / indusztiális stílus és a növényvilág ötvözése is jó ötlet, főleg, ha nem Skandináviában élünk, így az egész éves fénybehatásnak köszönhetően növényeink is jobb esélyekkel indulnak a túlélésben.

Biofil bútorzatTermészetes anyagok a nappaliban

A biofília elsősorban a lebomló, természetes anyagokat, a rattant, feldolgozatlan nyersfát, a fonott kötelet és juta féle anyagokat részesíti előnyben, de nyugodtan használhatunk természetes szöveteket, fémet és lakkozott fa felületeket is. Ezen anyagokat a fenntarthatóság, a környezetszennyezés csökkentésének jegyében érdemes választani, mindemellett általában rendkívül praktikus darabok, hiszen könnyűek és jól tisztíthatóak.

Természetesen, ahogy fentebb láthattuk, szinte bármilyen stílussal ötvözhetjük az otthoni növényflóránkat.

Színek, minták

Egy igazi biofil stílusban épített házban általában a természetes zöld színek és az emberi beavatkozásra utaló letisztult fehér, szürke, világosabb fa színek fele-fele arányban uralkodnak. Mondanunk sem kell, hogy ahol növény van, ott a fénynek szabad utat kell engednünk. Ezek a világosabb színek azért is ideálisak, mert hosszútávon sem fakulnak ki a napsütésnek való kitettség nyomán.

A dzsungelmintás tapéták és lakástextilek mindenképp jól mutathatnak a biofil design-ban, de csak akkor, ha kiegészítőként vannak jelen a növényflóra valódi képviselői mellett. Az anatómiaibb fa-, és levélerezet mintázatok igazán beleillenek a biofília koncepciójába, akárcsak a különböző nyers kőminták és a kicsit indusztriálisabb fehér téglaminta.

Dekorációk, növényfajták

Mi is lehetne jobb biofil dekoráció, mint a természet egy darabkája? A páfrányfélék, a bonsai-ok, a pozsgás növények/kaktuszok, a fikusz, a banánfa és pálmafélék mind-mind megfelelőek. Növelik a zöld területet és a levegő oxigéntelítettségét, ezáltal pedig a jóllétünkhöz is nagyban hozzájárulnak.

növényfajták

Természetesen egyéb dekorációkat, kiegészítőket is használhatunk, belevihetjük saját ízlésünket is a biofília stílusába faliképekkel, asztali díszekkel, fényforrásokkal, relikviákkal, annál jobb, minél organikusabb anyagokhoz nyúlunk.

Urban Jungle lelőhelyek Budapesten

Ha nyitott szemmel járunk, bizony Budapesten is belefuthattunk már a biofil építészetbe és belső designba. Különböző megoldásokkal és különböző stílusokba oltott biofíliával találkozhatunk az alábbi helyeken:

Twentysix

A hely neve is árulkodó, a Twentysix Restaurant & Shop-ban mindig 26 fok van, hogy a növények is jól érezzék magukat, ne csak a vendégek.

WeLoveBudapest - Twentysix

Szimpla

Bizony az egyik legnépszerűbb turistacélpontban, a Szimpla Kertben is találkozhatunk a kaotikus eklektikában meghúzódó biofíliával!

Szimpla

Dzsungel

A Dzsungel étteremben a növényvilágon túl még a faunába is betekintést nyerhetünk, akár a vízi élővilágban is gyönyörködhetünk vacsora közben.

Dzsungel étterem

Képek forrása: Pinterest, Butopea, Twentysix, Szimpla, Dzsungel


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük