fbpx

Home Office ötletek a tavaszias hangulatért

Lakberendezési trendek
Munkaasztal home office

Sajnos a home office kellemes lehetőségből kényszerré vált sokunk számára. A munka-magánélet egyensúly fenntartása nehezebbé vált a bent töltött napokban. Fontos tehát, hogy megteremtsük a koncentrált munkavégzéshez és a nap végi lazításhoz egyaránt ideális otthoni környezetet, ahol egyenlő mértékben van jelen a praktikum, a kényelem és a dizájn.

Nem kétséges, hogy jó időre korlátoznunk kell saját mozgásterünket, így rendkívül fontos, hogy a sok otthon töltött órát és napot minél felemelőbb, megnyugtatóbb környezetben töltsük. A legelengedhetetlenebb kellékei a harmonikus otthonnak most egy letisztult, rendezett home office és egy cozy kuckó, ahol természetes lehet a relaxáció.

Home office variációk

Pont egy éve írtunk arról, hogy életszakaszunktól függően milyen otthoni munkakörülmények lehetnek ideálisak számunkra, ha a home office mellett döntünk. Az ebben leírt ötletek még mindig hasznosak, de a járvány hatására hirtelen annyira megváltozott a helyzet, hogy a közeljövőben lehetséges, hogy mindannyiunknak szüksége lesz egy otthon kialakított dolgozósarokra. Cikkünkben ennek kialakításában próbálunk meg segíteni.

Egyszerű home office, hogy ne kalandozzon el a figyelem!

A legtöbb embernek egy letisztult, zavaró tárgyaktól mentes környezetre van szüksége, ahol hosszan fenn tud maradni a koncentrált figyelem. Ha a munkánkat pusztán laptopon el tudjuk végezni, nincs is másra szükségünk, mint egy egyszerű íróasztalra, és egy hangulatos fényforrásra a kellemes atmoszférához.

Ha este is dolgozunk, még inkább fontos a kiegészítő fényforrás, több tanulmány szerint is káros az alvás minőségére nézve, ha éjszakai sötétben nézzük a kivilágított képernyőt.

Home office a multitasking mestereinek

Ha laptopunk mellett még papíroknak is helyet kell biztosítanunk, és az egész napot a munkaasztal közelében tervezzük tölteni, legcélszerűbb, ha az étkezőasztalt nevezzük ki bázisunkká.

Az étkező/konyha home office ideális, ha gyermekünkről is gondoskodnunk kell a munkával párhuzamosan, hiszen többen is elférünk az asztalnál. Így lehetővé válik, hogy a lehető leghatékonyabban ellenőrizzük, csinálják-e iskolai feladataikat, gyorsan tudunk nekik tízórait/ebédet készíteni, összességében hasznos időt tölthetünk együtt velük.

Most, hogy a rendszeres természetjárás korlátokba ütközik, érdemes itt is törekednünk a tavaszias, friss és természetes hangulatra. Ideális választás a növényvilág színeit alkalmazni. A sötétebb natúr fa-, zöld és fehér színek tökéletesek az izgalmas, mégis kellően semleges munkakörnyezet kialakításához.

Az étkezőben a megfelelő fényforrás jó eséllyel biztosított, de továbbgondolhatjuk, és természetes tábortűz-jelleget adhatunk délutánonként otthoni irodánknak gyertyákkal, mécsesekkel.

Kényelmes koncentráció

Ha nem vágyunk órákon át egyenes háttal ülni íróasztalunknál, viszont annál produktívabbnak érezzük magunkat a kanapén felhúzott lábakkal, akkor dolgozhatunk a nappalinkban is. A világos, élénk színek megadják a munkához szükséges tavaszias energiát és hangulatot. Ha a lustálkodás a lételemünk, akár az ágyból is dolgozhatunk, a szünetekben “power nap”-ekkel feltöltődve.

A változatosság kedvéért cserélgessük a pozíciónkat, ne csak az ölünkben tartsuk laptopunkat, néha tegyük át a dohányzóasztalra, és dolgozzunk kissé előre dőlve, persze otthon még a feltett láb is szabad.

Cozy, hygge kuckónk – Dizájn és kényelem egyben

Ahogy a home office esetében, a kuckónkra is igaz, hogy ahány ember, annyi féle szokás és igény. Legjobb, ha olyan környezetet alakítunk ki, ami amellett, hogy esztétikus, még praktikus és jól formálható is. Fontos, hogy kedvenc elfoglaltságainknak és új ötleteinknek is hagyjunk teret.

Álmokból nem, de párnákból szabad várat építeni!

A home office-nak nagy előnye, hogy a munkával töltött időszakok között beiktatott szünetekben elsétálhatunk az ágyunkig és arccal beledőlhetünk a párnák közé néhány percre. A mi kis párna-erődünk energiaforrásként szolgálhat nap közben is, no persze a munka után hosszabb időre is visszatérhetünk a párnákkal bélelt kuckóba.

Ne menj ki a fényre, ő jöjjön be!

Így tavasszal a délutáni jól megérdemelt olvasgatáshoz még pont kapunk egy kis természetes fényt. Feltett láb, limonádé, egy jó könyv, és el is engedtük a munkát mára.

Most a tavaszi-nyári hangulatot magunknak kell megteremtenünk a lakásban, ehhez ideális a természetes fény, világos, színek, és valódi növények, növénymintázatú párnák, képek használata.

A bezártság idején kifejezetten pozitív is lehet, ha a nap végére fizikailag és mentálisan is sikerült lefáradnunk, hiszen ez arról árulkodik, hogy produktívak tudtunk lenni a négy fal között is. Jó esetben tehát már csak a kanapéra dőlni van kedvünk a nap végén egy jó film, kellemes zene kíséretében.

Nagyon jó, ha fenn tudunk tartani egy letisztult, rendezett otthoni környezetet, ez nap közben a produktivitást, este a nyugalmat fokozza. Minden más kicsit bonyolulttá, bizonytalanná vált mostanában, fontos, hogy legalább a lakásunkban az egyszerűség uralkodjon, ezzel rengeteg fejfájást megspórolhatunk magunknak.

Elegáns dekorációk – Ha a praktikum nem elég

Az örök klasszikus arany szín most is nagyon jó választás lehet dekoráció során, főleg ha a tavaszias kikelet-érzés is párosul hozzá. Most a múzeumok kapui is bezártak, de miért ne alakíthatnánk át saját lakásunkat egy művészi installációvá?

Képek és lakástextilek a tavaszias hangulatért

A növényvilágot megidéző képek és az elvontabb, absztrakt képek egyaránt atmoszférateremtő hatással bírnak, akár külön, akár együtt is használhatjuk ezeket a dekoráció során.

Párnák, huzatok, függönyök lábtörlők, minden, ami a tavaszias színekben/mintákban pompázik, és vidámabbá teszi a lakásbelsőt, az a barátunk. Ne engedjük, hogy a bezártság uralja a lakásunkat, teremtsük meg a kültéri hangulatot belül.

Képek forrása: Butopea


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük