fbpx

Otthoni programok, melyek megkönnyítik a bezártságot

Kreatív Ötletek
Lelakatolt ajtó

Az egész világot érintő koronavírus járvány miatt jelentősen megnőtt a home office és a szórakoztató otthoni programok szerepe. A járvány hírére mindenki reagálni kényszerült, bevásároltunk, jobban figyelünk a higiéniára, követjük a fejleményeket. Nagyon fontos, hogy megpróbáljuk megfékezni a vírus terjedését, de mit csináljunk, ha mi már minden óvintézkedést megtettünk, és csak otthon várunk… és várunk?

A rendszeres tájékozódásról semmiképp se mondjunk le, de talán jobb, ha nem saját magunk stresszelésének, majd megnyugtatásának végtelen spiráljával telik a napunk, hanem ilyen vészterhes időkben is megpróbálunk inspirálódni és produktívak lenni.

Felsoroljuk tehát, milyen otthoni programok, élvezetes és hasznos elfoglaltságok állnak rendelkezésünkre, ha felelősségteljesen a lakásban maradás mellett döntöttünk:

1. Stresszoldó otthoni programok – Relaxáció és testmozgás

A testmozgás és pihenés egyensúlya most különösen fontos. Mivel mindenhonnan csak a pánikhangulat folyik, bizony szükségessé válik a relaxáció. A krónikus stressz csak gyengíti az immunrendszerünket, úgyhogy valójában nem csak a mentális, de a fizikai egészségünk megőrzését is szolgálhatja önmagunk megnyugtatása.

Vegyünk kellemes, forró fürdőt, kényeztessük érzékeinket nyugtató aromaterápiás párásítóval, mely otthonunkat és hangulatunkat is feldobja. Ha kezd hiányozni a kinti környezet, főzzünk egy teát és hallgassunk kedvünkre való természethang playlisteket, vagy csak próbáljuk meg élvezni a mindennapokban ritkán tapasztalható csendet.

habfürdő - otthoni program

Talán ilyenkor nem a legjobb ötlet a konditermi edzés, de otthon mindenképp ajánlatos folytatni az aktív életmódot. A rendszeres testedzés egy újabb védőfaktort jelent a kórokozókkal szemben. Rengeteg intenzív otthoni edzésformáról találhatunk videót az interneten.

Pinteresten is kereshetünk remek motiváló, kihívást jelentő edzésterveket, mellyel napról napra fejlődhetünk…

…vagy játékosabban is ösztönözhetjük magunkat a mozgásra, ha nevünket lebetűzve, vagy random szógenerátort használva végezzük a gyakorlatokat erről a táblázatról, melyet direkt erre a célra készítettünk:

Testgyakorlat táblázat
Jumping Jack: Terpeszugrás, karemeléssel
Fal ülés: Állj a fal mellé, támaszd neki a hátadat, és csússz le, mintha ülnél egy láthatatlan széken
Burpee: Négyütemű fekvőtámasz, azzal a nehezítéssel, hogy fekvőtámaszkor teljesen érintsük meg a talajt mellkassal, és combbal, majd visszafele felállásnál is szökkenjünk karemeléssel
Genie ülés: Térdelj le, zárd össze a bokádat, tedd csípőre a kezeidet, és dőlj lassan hátra amennyire csak tudsz, majd lassan vissza)

2. Rakjunk rendet és vessük bele magunkat a munkába!

Sokan most otthoni munkára kényszerülünk, ami monoton lehet a kollégák ösztönző jelenléte és megszokott munkaasztalunk nélkül. Kevésbé érezhetjük magunkat produktívnak, motiváltnak. Ennek az otthoni demotiváltságnak az a legjobb ellenszere, ha rendet rakunk, és kialakítunk egy tiszta, zavaró tényezőktől mentes dolgozószobát, dolgozósarkot. Mindenkinek mást jelent az ideális munkakörnyezet, korábbi cikkünkben összeszedtük mi mindenre van szükség a harmonikus otthoni munkához.

3. Netflix Be, Agy Kikapcs

Ha elfogyott mára a dolgunk, a nap végére pedig nem vágyunk már semmi megterhelőre, itt az ideális alkalom, hogy felzárkózzunk azzal a 9 sorozattal, 7 minisorozattal és 4 filmmel, amiről barátaink és kollégáink fél éve áradoznak. Itt szemezgethettek a legjobbakból.

Film laptopon és kávé

4. Kultúrálódjunk!

Bővítsük ismereteinket, látogassunk el mások életébe, más világokba könyvek segítségével. Akármilyen téma iránt érdeklődünk előbb-utóbb találhatunk róla egy informatív podcast-ot vagy Youtube videót. Ha tehát valami régóta érdekel minket, itt az ideális alkalom, hogy tényleg utánajárjunk.

Hányszor volt olyan az utóbbi évben, hogy megszólalt egy addig ismeretlen dal, mi pedig egyből nyúltunk a telefonunkhoz, hogy a Shazam/Soundhound felismerje? Bizony azok a dalok még mindig ott vannak, és jó eséllyel még mindig kellemes borzongást okoznak, csináljunk lejátszási listát belőlük!

Könyvek temette ember

5. Társasjáték, videojáték – Otthoni programok egymás bosszantására

Azt hinné az ember, hogy a barátokkal, lakótársakkal való társasjátékozás egy békés, nyugodt elfoglaltság, de bizony gyakran vérre menő küzdelmek alakulhatnak ki. Poroljuk hát le a 10 éves Activity-t, keressünk telefonnal játszható társasjátékokat, vagy nézzünk szét online, és rendeljünk a legújabb társasjátékok közül, ezzel is támogatva egy kisvállalkozást.

Ugyan nem vállalunk felelősséget a videojátékok bűvöletében töltött órák, és az esetleges kialakuló konfliktusok miatt, de 1-2 óra játék nagyon is lehet a stresszoldás és kikapcsolódás eszköze, főleg ha lakótársunk/párunk ellen, vagy online ellenfelekkel játszunk!

Videojáték szoba otthoni programok

6. Nézelődjünk, rendeljünk online!

Ha Magyarországról rendelünk valamit, az jó eséllyel megérkezik napokon belül, és a várakozás öröme is segíthet, hogy jobban teljen az idő. Az ételkiszállítást itthon is igyekeznek “contactless” eljárással kivitelezni, így ettől sem kell tartanunk.

Fontos tudni, hogy az eddigi kutatások szerint a COVID-19 vírus anyagfelületeken 24 – 72 óráig képes életben maradni, így az online rendelés egy meglehetősen biztonságos alternatívának mondható, hiszen a legtöbb online eladónál 3 napnál sokkal tovább állnak a termékek a raktárban, ez szerencsére elmondható a Butopêa-ról is.

7. Süssünk, főzzünk, kávézzunk!

Ha már jó eséllyel az átlagosnál nagyobb készleteket halmoztunk fel mindenből, ne hagyjuk megromlani, készítsük el, és élvezzük, elvégre ahogy mondani szokás: “A puding próbája az evés”. Gondoljunk gyerekkorunk gyógyulással töltött iskolamentes napjaira, és adjunk hozzá felnőttesebb italokat, mint a kávé vagy egy kis bor, máris kellemesebb a bezártság.

Otthoni programok - muffin kávéval

8. DIY – Otthoni programok a kézzel fogható produktivitásért

Rengeteg kreatív “csináld magad” tartalommal futhatunk össze az interneten, mi csak néhányat emelnénk ki közülük.

A boltok polcain először a konzervek fogytak el. Az üres dobozokat ne dobjuk ki, hiszen jól mutathatnak az asztalunkon ezek a konzervdobozból és facsipeszekből készített virág-, és gyertyatartók. Ha egy elegánsabb gyertyatartóra vágyunk, és van otthon némi fehér cement és kartonpapír, csinálhatunk ilyen, szimmetrikus gyertyatartót is.

Ilyen, egyedi vázát is készíthetünk egy villanykörte és némi erős, de hajlítható drót felhasználásával. Itt az sem nagy baj, ha csak harmadjára sikerül kifogástalanul. Elkerülhetetlenül közeledik a nyár, szépítgessük saját kertünket, inspirálódjunk ezektől az egyszerű de esztétikus kerti ötletektől.

Ki gondolta volna, hogy az indusztriális és az aranyos megfér egymás mellett? Ezekkel a raklapra emlékeztető poháralátétekkel bizony pont ezt a kettős hatást érhetjük el, és nincs másra szükségünk mint faanyagra, fűrészre, némi ragasztóra és egy kis méregetésre. Ha megtetszett ez a stílus, gondolkodhatunk nagyban is, és készíthetünk valódi raklap bútorokat.

Segítsük a helyi vállalkozásokat!

Egyes becslések szerint a járvány sajnálatos módon több embert tesz majd tönkre anyagilag, mint amennyit súlyosan megbetegít. Ezt elkerülendő, fontos, hogy távolról is támogassuk a jól bejáratott edzőtermünket, kedvenc kávézónkat, fodrászüzletünket. Ha tehetjük, segítsük a mindennapjaink részévé vált kis- és középvállalkozásokat azzal, hogy a ellenszolgáltatás hiányában is megvesszük a bérletet, rendelünk tőlük, de egy biztató komment, üzenet is segítheti a későbbi talpra állásukat.

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.