fbpx

Pantone 2021 – az év színe

Lakberendezési trendek
Pantone 2021

Az idei év minden szempontból nagyon különleges volt, bár lehet, nem ez a legjobb szó rá. Hirtelen sok problémával kellett szembenéznünk, és ugyan sok akadály gördült a kapcsolatok elé, mégis kicsit közelebb hoz minket egymáshoz az, hogy mindannyiunknak ugyanazzal kell most megküzdenie. Hasonló üzenetet hordoz az idei év színe, pontosabban színei is. A trendvezér, színszakértő és festékgyártócég, a Pantone 2021-ben egy élénk sárgát és egy klasszikus szürkét választott az év színéül.

Az év színe-választás

A Pantone színszakértő részlege, a Pantone Color Institute már több mint 20 éve választja meg évről évre az év színét. Döntésük a divat, a lakberendezés, a grafika vagy a formatervezés világában egyaránt meghatározó. Tervezők, kreatív munkákban dolgozók kíváncsian várják az éppen aktuális év döntését. Minden évben gondos munka előzi meg a választást, színszakértők, színpszichológusok részletes trendelemzéseket végeznek. Tanulmányozzák a szórakoztatóipar termékeit, filmeket, műgyűjteményeket, kortárs művészek munkáit, népszerű utazási célokat, a divatot, de még a társadalmi-gazdasági helyzetet is. Végül ezek alapján hozzák meg a döntésüket, de ez sosem egyszerűen egy színről szól. A választásnak mindig van egy aktuális és fontos üzenete, egy világszemlélet, amelyet így szeretnének átadni a társadalomnak.

Tavaly például egy klasszikus sötétkékre esett a választás, amelyet sokan BKK kéknek csúfoltak, nem is nyerte el elsőre a közönség tetszését. Azonban az üzenet rögtön más fényt vetett az árnyalatra. Vissza akartak térni egy klasszikushoz, egy nyugtató, békességet árasztó árnyalatot kerestek ebben a gyorsan változó világban. Ez a mély kék, az éjszakai égbolt színe igazán karakteres árnyalat volt. Idén egészen mással állt elő a Pantone.

Az idei év üzenete

2021 nem éppen mondható szokványosnak, rengeteg összefogásra volt szükségünk, és van is a mai napig, hogy átvészeljük ezt az időszakot. A Pantone 2021-ben pontosan ezt szerette volna megragadni, az összetartozás, összefogás érzését, és a hagyományos egy szín helyett idén egy színkombinációval állt elő. A klasszikus szürke és az élénk sárga kombinációja ugyanúgy magába foglalja a tudatosság mélyebb érzéseit, mint a napfény erejét, valami szebb jövő ígéretét. Mindkét szín kiállta az idők próbáját, külön-külön is előszeretettel használtuk őket a lakberendezésben, egyesülve pedig egy igazán barátságos, reményteli összképet kapunk, amelyre most mindannyian oly nagyon vágyunk.

Pantone 2021: Ultimate Gray

A szürke szín egyáltalán nem unalmas, nem egysíkú, mint sokan gondolnák. Valójában a tökéletes alapszín, nagyon jól lehet kombinálni, modern, de mégsem túl rideg. A Pantone 2021-ben azért választotta, mert biztonságosságot áraszt, azt, hogy van mibe kapaszkodnunk. Ez az árnyalat egy megnyugtató szín, és attól függően, hogy milyen színekkel kombináljuk, minden helyiségben és stílusban megállja a helyét. Meleg színekkel egy otthonos, meleg nappalit teremthet, de önmagában például a konyhában használva igazán modern végeredményt kapunk. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a zöld színnel és pár növénnyel milyen spa-hatású fürdőszobát rendezhetünk be.

Pantone 2021: Illuminating

A sárga szín is hasonlóan sok lehetőséget rejt magában. Nem is találhatnánk nála vidámabb, pozitívabb színt, különösen a Pantone 2021-es választására igaz, hogy nincs nála élettel telibb árnyalat. A Nap színe energiát sugároz, mindannyiunk lelkét felmelegíti, és a Pantone célja is pontosan ez volt. Ez a vidám szín már kevésbé univerzális, mint a szürke, azonban érdemes bátornak lenni, használni, és egy kis színt vinni ezekbe a mostanában egysíkúbb hétköznapokba. Amúgy is leáldozóban a minimalizmus, és a „legyen minden fehér” stílusú lakberendezés, ezzel a sárgával pedig igazán trendi lesz otthonunk. Ez a szín a legtöbbeknek csak kiegészítők, textíliák, kisebb bútorok színeként fér bele, de a bevállalósak sem lőnek mellé.

A színek kombinálása

A Pantone 2021-es nyerő párosa tökéletes harmonizál együtt is. „A kitartó, állhatatos Ultimate Gray és a vibráló Illuminating sárga egyesége a bátorság és a pozitivitás üzenetét közvetítíti” – nyilatkozta a Pantone Color Institute igazgatója. Együtt használva őket, és viszont látva őket otthonunkban, magunk is átélhetjük ezt az üzenetet, nap mint nap erőt meríthetünk belőle. Ez a páros egyszerre modern és otthonos, nyugodt és vidám, így az arányokat változtatgatva, a ház minden pontján remekelnek, a konyhában, a nappaliban, a fürdőszobában és a hálószobában egyaránt.

Képek forrása: Butopêa, Pantone, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük