fbpx

Tavaszi hangulat az otthonodban

Lakberendezési stílusok
tavaszi hangulat

Lassan beköszönt az igazi tavasz, a jó idő, a napsütés, és ezekkel együtt a mi hangulatunk is sokkal jobb lesz. Ezt a pozitív, kellemes életérzést érdemes a saját otthonunkba is bevinni. A megfelelő berendezéssel ez a friss, tavaszi hangulat egésznap velünk maradhat. A pasztellszínek, a letisztult skandináv stílus és az art déco egyes elemei nagyon jól harmonizálnak, és egy nagyon üde légkört teremthetünk használatukkal. A menta, a púderrózsaszín, a különböző pihe-puhaságok egy kis arannyal fűszerezve – ez a tökéletes recept a tavaszi hangulathoz az otthonodban.

Tavaszi hangulat és a hygge

A „hygge” egy nehezen lefordítható dán kifejezés, amelyről már korábban is írtunk a magazinunkban. Egy olyan életérzés, amely magába foglalja a nyugalmat, harmóniát, teljességet és békét. Használják a karácsonyi hangulat leírására, a régi barátokkal való nosztalgiázásra vagy akár a pénteki hazaérkezésre. A „hygge” életérzés mindenkinek kicsit mást jelent, de nagyon szorosan összekapcsolódik a tavaszi hangulat érzéseivel, a frissességgel, a jókedvűséggel, a napsütéssel. Ilyenkor könnyebb pozitívan gondolkodni, és meglátni a pillanat szépségét. Ha pedig az otthonunkban sikerül egy családias, meleg, nyugtató légkört teremtenünk a berendezéssel, ott is nap mint nap átélhetjük a „hygge” élményt.

Pihe-puhaságok

Egy gyakran említett „hygge” életérzés, amikor az ember belebújik otthon a kedvenc pizsijébe, és egy bögre teával, egy jó könyvvel bekuckózik párnák, takarók és mindenféle piha-puhaság közé. A tavaszi hangulat kötelező termékei a vidám, pasztell díszpárnák, a minimalista stílusú lakástextilek. A rojtos díszpárnákkal, hosszúszőrű szőnyegekkel és puha plédekkel bármilyen rideg szoba sokkal otthonosabbá tehető. A bársony is nagyon jól beleillik ebbe a környezetbe. Egy nagyon puha, fényes anyag, így egyszerre elegáns és otthonos. Egy jól megválasztott formavilágú bársonybútor pedig nagyon barátságos és lágy lehet.

Skandináv stílus és art déco

A skandináv stílus egy minimalista, visszafogott, legfőképpen a praktikusságra törekvő stílus. A fehér, a szürke, kis mértékben a fekete és persze a fa dominál. Nagyon modern, mégsem rideg, sokkal inkább családias. Az art déco sok mindenben épp az ellentéte. Egy klasszikus irányzat, sokkal több antik elemet használ, az aranyat és a feketét kombinálva. Sokkal komolyabb, elegánsabb, kimértebb, sokkal nagyobb hangsúly van a dekorációkon, mint a skandináv stílus esetében.

Ezek után elsőre furcsának tűnhet, hogy ezt a két különböző stílust ötvözzük, de valójában nagyon jól működnek együtt. A skandináv stílus önmagában túl puritánnak tűnhet, az art déco pedig túl komolynak, így jól ellensúlyozza egymást a kettő. A skandi stílus letisztult színei és az art déco arany dekorációi és különleges geometriai motívumai együtt alkalmasak a tavaszi hangulat megidézésére.

A menta és a púderrózsaszín

Már említettük, hogy skandináv stílus milyen letisztult és visszafogott színekkel dolgozik, de azért tavasz lévén mégis érdemes egy kis színt vinni a lakásba. A pasztellszínek különösen alkalmasak erre, hiszen egyáltalán nem harsányak, mégis üdék és frissek. Egy nagyon jól működő pasztellszín-páros, egy örök kedvenc a menta és a púderrózsaszín házassága.

A menta közelebb hozza a természetet, hiszen pont valahol a kék és a zöld között áll, amelyek a természet legdominánsabb színei. Egy nyugtató hatású, mégis friss árnyalat. Mivel inkább hideg szín, érdemes olyan helyiségekben használni, ahol pihenni és lenyugodni szeretnénk, például hálószobában, fürdőszobában. Azonban egy elég visszafogott szín, így megfér a nappaliban, konyhában is egy-egy bútordarabon, kiegészítőkön.

A rózsaszínt sokan csupán „lányos” színkét tartják számon, így nem is tudják elképzelni, hogy a lakberendezésben lenne helye. Azonban bizonyos árnyalatai, például az itt említett púderrózsaszín nagyon is pozitív hatású, egy nyugtató árnyalat. Mivel elég neutrális szín, jól megfér más árnyalatok mellett. Jó hatással van a kreativitásra, és élettel tölti meg a teret.

A tavaszi hangulat dekorációi

Ebben a cikkben egy olyan tavaszi hangulatú lakberendezési stílusról írunk, amely a skandináv és az art déco stlíus elemeit kombinálja. A két stílus közül főleg az art décohoz tartoznak jellegzetes dekorációs elemek, de azért a skandi dekorról is ejtsünk pár szót. Mivel a skandináv stílus egyik alapköve a praktikusság, főleg olyan dekorokat használ, amelyeknek amúgy is helye van az otthonunkban, például díszpárnákat, szőnyegeket.

Az art déco klasszikus ismertető jegyei az arany és a fém. Ezek az elemek összefogják a skandi hangulatú, lágy, pasztell berendezést, és nagyon jól kiegészítik azt. Az arany dísztárgyaktól kezdve, a gyertyákon át a fém asztalkákig bármire gondolhatunk.

Korábbi cikkeink a témában:

Az Art Déco stílus a 21. században

Kuckózós sarok az év minden napjára!

Lakberendezési stílusok a nagyvilágból – Skandináv stílus

Képek forrása: Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.