fbpx

Boldogság – skandináv stílusban, avagy vajon mi az a hygge?

Lakberendezési stílusok, Otthon berendezése, Praktikus Megoldások
Boldogság – skandináv stílusban, avagy vajon mi az a hygge?

A boldogságkutatók minden évben elkészítik aktuális felmérésüket, amelyben évről évre a dánok nyernek, de általában a többi skandináv ország is jól teljesít. Vajon mi lehet ennek az oka? Mitől más a skandináv életstílus, lelkület, környezet, mint a miénk? Mi az, amit ők tudnak, és ami a mi életünkből vagy környezetünkből hiányzik? Ami talán a legfontosabb különbség: a kiegyensúlyozott dán életmód része a hygge.

Erre a különleges dologra nekünk, magyaroknak még megfelelő szavunk sincs. A hygge egy olyan pozitív életérzés, életfelfogás, amely alkalmas arra, hogy boldogságot hozzon létre az életünkben. Érdekes, hogy többnyire minden hygge-pillanat valamiféle kellemes közösségi élményhez kapcsolódik. Része az otthonosság, a barátságosság, a meghittség, az öröm, hogy együtt vagyunk, a komfortosság és jelenlét a pillanatban.

Hygge - pihenés otthon

Járjuk körbe, mi is az a hygge, amely köré a dán mindennapok épülnek, és ami nélkül nincs kiegyensúlyozottság, harmónia és nyugodt, kiegyensúlyozott élet.

A dánok kifejezetten jól élnek, és ezt nem csupán anyagilag kell érteni. Ők nagyon odafigyelnek a környezetükre, az egészségükre, sokkal többet mozognak nálunk, magyaroknál. Egészségesebben étkeznek, sok halat és zöldséget esznek, környezettudatosak és bizony a nagy átlag kevesebbet is dolgozik. Ami még nagyon fontos, és mintha a mi életünkben nem kapna olyan nagy szerepet: hogy az apró dolgoknak is képesek nagyon örülni. Mi valahogy elfelejtettük volna ezt? Tudunk mi élni? Tudjuk, mitől jó az élet, mi az, ami megalapozza a mindennapok boldogságát?

Nézzünk meg egy tipikus skandináv otthont, és gondolatban hasonlítsuk össze egy tipikus hazaival.

Vajon mi a különbség? A dán otthonok többnyire a kényelemre fókuszálnak, nem érdekli őket a divat vagy hogy mi szól a szomszéd. A tipikus dán otthon egyszerű és egyedi – de ez nem is kérdés, hiszen a skandináv lakberendezés híres arról, hogy letisztult, törekszik az egyszerűségre, és harmóniát, boldogságot teremt. Ehhez a boldogsághoz kapcsolódik a hygge is.

Nézzünk pár tipikus példát a hygge-pillanatra

Igazi hygge például, amikor este összegyűlik a család a kandalló előtt. Amikor a barátok elé az asztalra kerül a vacsora – és nekilátnak enni, beszélgetni, ez is hygge.  Amikor a szomszédok átköszönnek egymásnak a kerítésen, amikor futni indulnak reggel, az is hygge.  Ha pár barátnő munka után beül egy italra vagy egy jó kávéra este, bizony az is hygge. A dánok – talán az ország időjárása miatt – sok időt töltenek zárt térben, és már régóta megtanultak úgy élni, hogy az összezártság előnyeit is élvezzék.

Hygge - családi étkezés

Mi kicsit máshogy vagyunk összerakva.

Mi nem vagyunk ennyire közösségi lények. Mi örülünk neki, ha este „hazaesünk és magunkra csukjuk az ajtót”. Örülünk, hogy nem kell már senkivel sem találkoznunk, senkinek sem kell megfelelnünk, beszélgetnünk, jó képet vágnunk. Ennek oka lehet az is, hogy teljesen máshogy szocializálódtunk, és az is, hogy sokkal többet kell dolgoznunk a megélhetésért, hogy fáradtabbak vagyunk, de ami tény az tény marad: mi sem teszünk sokat a boldogságunkért. Ha otthon kuksolunk egyedül a négy fal között, az biztosan nem hoz boldogságot az életünkbe, inkább sivárságot és depressziót vagy unalmat, beszűkültséget.

A dánok tudatosabban rendezik be az életüket – és ez már az otthonaikon is meglátszik.

A skandináv lakberendezés az okos, praktikus és rendkívül kényelmes otthonokat helyezi előtérbe a túldíszítettség és a nagyzolás helyett. Nincsenek dr ága bútorok, inkább szeretik a takarékos megoldásokat, sok az üde és kreatív ötlet és nem vetik meg a DIY darabokat sem. A sallangmentesség a skandináv lakberendezés origója. Ha összevetjük a nálunk évtizedeken keresztül nagy népszerűségnek örvendő fülesfoteleket például ezzel a karosszékkel, látni fogjuk, mi a különbség a két kultúra, a két néplélek között.

Skandináv stílusú székek

Nekünk fontos a kényelem, kedveljük a pompát, és szeretjük a tárgyakat, amelyek valami más kort idéznek meg, aminek mindig van egy kis naftalinszaga. Egy ilyen karosszék azonban csak és kizárólag a funkcióról szól, ez a típusú egyszerűség és dísztelenség pedig később kiválóan illeszkedik bármilyen enteriőrbe.

Vagy nézzünk egy példát a játékosságra. Egy tipikus magyar lakásban ezt nem találjuk meg. Az önirónia, a merészség nem vall ránk, inkább a megfeleléskényszer és a nagyzolási vágy. A hygge megjelenhet egy kellemes olvasókuckóban, egy kényelmes konyhaasztalnál, de például egy ilyen hintaszék is tipikus hygge életérzést sugall:

A természet szeretete, az, hogy a dánok próbálnak sok időt tölteni a természetben, ugyancsak út a boldogsághoz.

Nem véletlen, hogy a skandináv lakberendezés szereti a fát, a természetes anyagokat a lakásban, sőt, szívesen meg is jelenítik a természetet az otthonaikban, erre kedves példa ez a fát idéző fogas. Apróság, de a hangulat, amit felidéz, fontos a hyggéhez.

Skandináv fogas

A dán emberek mozgékonysága nem csak fizikailag értendő. Gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak a hirtelen változásokhoz, könnyebben váltanak munka- vagy lakóhelyet, mi sokkal röghöz kötöttebbek vagyunk. Ez a mozgékonyság és kötetlenség a tipikus skandináv otthonokban is gyakran tetten érhető. Nagyon népszerűek a jól variálható bútorok és lakberendezési megoldások, a skandináv lakberendezők szeretik a többfunkciós dolgokat, az okos kiegészítőket és a könnyen átrendezhető tereket.  A variálhatóságra tökéletes példa ez az ülőgarnitúra, amely nem csak színeiben, de funkcióiban is változatosságot és kreativitást csempész a lakásba.

Candy színes kombinálható kanapéelemek

A kellemes, oldott és derűs légkör a kiegészítőkön is múlik. A skandináv lakberendezés gyakran nyúl olyan apró ötletekhez, amelyeket érdemes nekünk is ellesnünk és alkalmaznunk saját otthonunkban.

A skandináv lakberendezés nagy hangsúlyt helyez a hangulat meghittségére is

A kellemes hangulat, a biztonság és melegség érzése segít a hygge megtapasztalásában. A gyertyák és mécsesek használata náluk mindennapos, mert a kandalló, az igazi tűz azonnal megváltoztatja egy szoba légkörét. Érdemes megfigyelni, hogy az olyan helyiségben, ahol gyertya vagy mécses ég, a beszéd halkabbá válik, hirtelen könnyebb lesz az őszinteség és több a nevetés.

Anyagok és fények – mi lehet még hygge?

A barátságos és meleg, dekoratív textilek is nagyon fontosak, egy jól megválasztott szőnyeg vagy pár párna, egy puha pléd teszi igazán otthonossá, kuckóssá a lakást. Az egyszerűség és kifinomultság egyaránt fontos, a természetes anyagok barátságossá, a dekoratív minták nagyvonalúbbá teszik a teret, és az sem utolsó szempont, ha a használt anyagok tapintása is meleg, megnyugtató és barátságos.

A skandináv stílus – vagy nevezhetjük hygge stílusnak is – hisz a sokféleségben, és bátran ötvöz különféle stílusú tárgyakat és dekorációs elemeket. Fontosak azok a tárgyak, amelyeknek lelke van, amelyekhez emlékek kötődnek, amelyek elmesélnek valamit a tulajdonosukról. Nagyon nagy hangsúlyt kapnak a világos színek, a derű és a fény, sok a fehér és bézs felület, gyakran visszaköszönnek a tenger színei, a különféle kékek és szürkék, valamint sok a fényes felület, hogy csillogásuk visszatükrözze a napot, megsokszorozza a fényt.

Skandináv nappali

A hygge lakásban nem az a lényeg, mennyire drága a berendezés, vagy a berendezés követi-e a legújabb trendeket, inkább az, mennyire szól a lakás a tulajdonosáról, mennyire szolgálja ki az ő életstílusát, mennyire tükrözi a személyiségét, benne van-e a „lelke”, az emlékei. Azaz mennyire őszinte.

Szerencsére, ha megfejtjük, mi is az igazi hygge, ha megértjük, mitől lesz egy otthon kellemes és hygge stílusú, akkor nem kell érte egészen Dániáig utaznunk, hiszen magunk is elő tudjuk állítani ezt a légkört. Csak végig kell menni a listán, át kell gondolni a funkciókat, létre kell hozni a lakás színpalettáját, és meghatározni a hangulatát. Ha mindez készen van, akkor jöhet a bevásárlás és az átalakítás.

Számtalan üzlet, webshop és blog foglalkozik a témával, a skandináv lakberendezés népszerűsége hosszú évtizedek óta töretlen – és nem csak a skandináv országokban.

Ami viszont a legfontosabb, és egy boltban sem kapható: azok az emberi kapcsolatok, amelyek egy lakásból igazi otthont, egy egyszerű napból számtalan hygge pillanat sorozatát hozzák létre. A hyggét fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk létrehozni az életünkben, hogy végre mi is előrébb kerülhessünk a boldogságlistán.

Képek forrása: Pinterest, butoraim.huComments

  1. Igen, mert nem élő gépet (riasztó, egérfogó) akarunk tartani, és ha így van, akkor együtt élünk vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük