fbpx

Bohém stílus 5 lépésben

Lakberendezési stílusok
bohém stílus

Hamarosan itt a tavasz, és az otthonunkban biztosan jót fog tenni egy kis vérfrissítés. A bohém stílus a nomád életmódhoz kötődő, természetes anyagokat használó stílus. Tavaszias változata üdébb, fényesebb, lágyabb színeket és több virágmintát használ. Különösen érdemes kipróbálni és kísérletezgetni vele a nappaliban, ahol tökéletes háttere lehet az önfeledt beszélgetéseknek vagy a meghitt családi pillanatoknak. A cikkben 5 egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan lehet a Te otthonod is tavaszias bohém stílusú!

A bohém stílus eredete

Ahhoz, hogy saját otthonunkba is becsempészhessük ezt a játékos lakberendezési stílust, érdemes megismernünk a bohém szó eredetét és valódi jelentését. Korábban a „bohém” szót Bohemiaból, azaz Csehországból érkező romákra használták. Fokozatosan alakult át a szó jelentése, és azokra a művészekre, írókra, színészekre, zenészekre kezdték használni, akik gyakran szegények voltak, nomád életmódot folytattak, és sokat utaztak az európai nagyvárosokba.

Manapság már nem használják főnévként, sokkal inkább melléknévként. Melléknévként olyan stílusokat írnak le vele, melyek a szabadszellemű, nomád életmódú generációk világából, stílusából merítenek. A boho stílus egy eklektikus keveréke a színeknek, mintáknak és anyagoknak. Gyakran nyer inspirációt az ’50, ’60, ’70-es évekből. Egy nagyon személyes, barátságos, jóhangulatú légkört teremthetünk a segítségével, és a kreatvitásunkat is kiélhetjük a legkülönbözőbb stílusok összehangolásában.

1. Keverd a színeket és mintákat!

Az első és legfontosabb jellemzője a bohém stílusnak a színek és minták keverése. A tavaszias hangulat megteremtéséért használd a púderrózsaszín, a narancssárga, az olíva és az olajkék árnyalatait. Ne riadj vissza ezektől a karakteres színektől! A bohém stílus sem szeret átesni a ló túloldalára, gyakran egyszerű fehér falak között alkotja meg a csodát. Nem kell a falakon használnod ezeket a hangsúlyos színeket. Egy-egy bútordarab, szőnyeg, díszpárna vagy egy árnyalat egy mintás tapétán ízlésesen hozhatja ezeket a színeket egy boho enteriőrben.

A bohém stílus nagyon kedveli különösen a rusztikus mintákat. Ez lehet egy koptatott felület, geometriai formák vagy növényminta. Ha már tavasz, akkor maradjunk a virágos mintáknál. A különböző virágos kiegészítőkkel az otthonunkba hozhatjuk a természetet, a tavasz lendületét. Ettől a friss, természetes berendezéstől pedig nekünk is jobb kedvünk és több energiánk lesz.

2. A bohém stílus textiljei

A lakástextilek melegséget adnak a helyiségnek, sokkal barátságosabb lesz tőlük a légkör. A bohém stílus imádja a rojtokat, mert pont olyan játékosak és bohókásak, mint maga a stílus. Rojtok a függönyön, szőnyegen, díszpárnán – nem tudsz túlzásba esni. A bohém stílus szorosan kapcsolódik a hippikhez a nomád életmód miatt, így ha magunk elé képzeljük egy hippi ruházatát, nem járunk messze a bohó textilektől. Használhatunk természetes anyagokat, például bőrt, gyapjút, virágos, növénymintás, tarka anyagokat vagy kézzel készült csipkét. A bohém stílus kissé szokatlanabb helyeken is használja a textilt, akár faliszőnyegként vagy a csillár díszeként. Ilyen különleges fali textil a makramé is, amiről itt olvashatsz.

3. Használj természetes anyagokat!

Úgy érheted el az igazán autentikus bohém stílust, ha minél több természetes anyagot használsz. Felejtsd el az üveg vagy műanyag asztalokat, dekorációkat! A bútorok anyaga legtöbbször bőr vagy rattan, nád, vessző. Sokan tartanak attól, hogy ezek nem elég strapabíróak, azonban ha jó minőségű termékekről van szó, hosszú ideig használhatjuk őket. Azért is jó választás a természetes anyagból készült bútorok, mert nagyon letisztultak, így könnyen beilleszthetők a bohém színkavalkádba.

4. Kézműves és környezetbarát termékek

A nomád életmóddal az ember megtanul együtt élni a természettel, annak része lenni, és ezt a gondolkodásmódot a bohém stílus átörökíti. Különösen fontos téma ez a klímaválság idején, fontos környezettudatosan élnünk. A környezetbarát életmód keretein belül támogathatunk kis vállalkozókat, akik természetes alapanyagokat használnak, és a termék elkészítésével nem szennyezik a környeztet. Rengeteg bohém stílusú kézműves dekorációt találhatunk, így biztosan lesz olyan, ami a Te stílusodhoz is tökéletesen illik. A bohém stílus másik környezetbarát oldalát már érintettük: ezek a természetes anyagok. A vászon, a gyapjú, a rattan, a nád vagy a fa természetességet, letisztultságot és egy kis természetet hoznak a négy fal közé, és kevésbé ártunk velük a környezetnek, mint modernebb bútoralapanyagokkal.

5. Ne feledkezz meg a növényekről sem!

Az utolsó lépés nagyon egyszerű: használj rengeteg növényt! Mindjárt itt a tavasz, úgyhogy nincs nehéz dolgod. Díszítsd lakásod a kedvenc vágott virágoddal, szedj egy csokor mezei virágot, rakd tele a párkányt zöld növényekkel, vagy kezdd el saját fűszerkerted nevelését. Ha Te is azoknak a táborát erősíted, akiknek nehézséget okoz életben tartani a növényeket, akkor Neked is van egy jó ötletünk: a pampafű, amiről már írtunk is korábban. Nagy népszerűségnek örvend ez a növény az utóbbi időben, de nem is csoda, ugyanis nagyon látványos, ugyanakkor letisztult, így a minták és színek kavalkádjában egy biztos pont lehet.

Korábbi cikkeink a témában:

Fenntartható divat, fenntartható mindennapok

Az “etno stílus”, avagy a természetes anyagokat felvonultató bohó hangulatú otthon!

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.