fbpx

Anyagok, és különleges bútoripari megoldások – Műanyag felhasználása

Anyagok, és bútoripari megoldások
műanyag felhasználása

Az anyagokról szóló cikksorozatunkban minél többféle felhasználási módját szeretnénk bemutatni az egyes anyagoknak a lakberendezésben. Ezen a héten a műanyag felhasználása lesz a témánk. A műanyag egy rendkívül sokoldalú anyag, azonban nagyon gyakran éri kritika is. Felhasználási területeinek száma végtelen, jól formálható, praktikus. Sajnos sok kritika is megállja a helyét vele szemben, hiszen a műanyag előállítása környezetszennyező, lebomlása nagyon lassú, és ezek fontos szempontok a klímaválság idején.

A műanyag előállítása

Ez egy mesterséges úton előállított vagy átalakított szerves anyag, úgynevezett polimer. Először 200 évvel ezelőtt Victor Regnault állított elő laboratóriumi körülmények között PCV-t, amit ma már mind jól ismerünk. Ezután sorra jöttek a különböző műanyag előállítási technikák, alapanyagok és különböző végtermékek. 100 évvel ezelőtt kezdték ipari mennyiségben előállítani, azóta pedig nincs megállás. Mára szinte életünk minden területén belebotlunk, mindennapi használati tárgyaink jelentős része, az általunk vásárolt termékek csomagolásai szinte kivétel nélkül műanyagból készülnek, illetve minden ipar nagy mennyiségben használ műanyagot. Amellett, hogy előállítása sok károsanyag-kibocsátással jár, a feleslegessé vált műanyag kezelése is megoldatlan, mert egy lassan lebomló anyagról beszélünk, amelyből így rengeteg halmozódik fel.

A bútoriparban szerencsére egyre inkább újrahasznosított műanyagot használnak fel a gyártáshoz, ezzel csökkentve a meglévő műanyag szemét mennyiségét. Így a bútoripar mindenképpen környezetbarátabb műanyagfelhasználó a legtöbb iparhoz képest. Illetve a lakberendezésben használt műanyag tárgyak sokkal hosszabb ideig szolgálnak ki minket, mint például a műanyag csomagolások, zacskók, így nem járulnak hozzá a rohamos műanyag-felhalmozáshoz.

A sokoldalú műanyag felhasználása

Rengeteg új ajtót nyit meg a lakberendezésben a műanyag felhasználása, ugyanis a műanyag jól színezhető, könnyen kezelhető, formázható, és a ház legtöbb helyiségében praktikusan használható. A műanyagon a színek rendkívül gazdagok, bizonyos újrafelhasználási technikákkal, amikor többszínű műanyag darabjait keverik, pedig nagyon látványos anyagokat kaphatunk. Sajnos a legtöbb műanyag nem a legstrapabíróbb anyagok közé tartozik, de egyértelműen ez a legkönnyebben kezelhető. Könnyű formálhatóságának hála pedig gyakran megihleti a kreatív tervezőket is, akik aztán modern, izgalmas formavilágú, akár futurista bútorokat hozhatnak létre.

Műanyag bútorok

A kisebb műanyag bútordarabok könnyű súlyuknak köszönhetően könnyen mozgathatók, így egyszerűen átrendezhetjük a helyiséget. Kisebb lakásokban, helyiségekben is ajánlott a használatuk, mert sokkal légiesebb, tágasabb összhatást kapunk velük, mint tömör fa vagy fém bútorokkal. A műanyag bútorokból általában sokkal nagyobb a színválaszték, így az idei év trendjeihez igazodva, feldobhatjuk egy-két vidám árnyalattal a berendezni kívánt helyiséget. És ne feledkezzünk meg a kertről sem! A szabadban is érdemes sokszor a műanyagot választani, mert nem ázik el, az eső után egy mozdulattal letörölhető róla a víz, és használhatjuk, és persze takarítani is könnyű.

Praktikus megoldás

A műanyag lepergeti a vizet, ami sokszor kardinális kérdés a lakberendezésben, például a konyhában, fürdőszobában. Ezekben a helyiségekben így bátran használhatjuk a műanyagot. Akár konyhapultként is használható a műanyag, mert nagyon könnyen tisztítható, és így akár a konyhapult is lehet színes, érdekes mintájú. A praktikusság másik oldala műanyag bútorok ára, ami általában kedvezőnek mondható.

Gyerekszobákban is a műanyag felhasználása talán a legjobb megoldás, hiszen a műanyagot könnyű takarítani, higiénikus és biztonságos a kicsik számára is. Mivel sokkal rugalmasabb anyag, mint a fa vagy a fém, az esetleges baleseteknél is sokkal kisebb kárt okoz a gyerekeknek. A színes, mintás műanyag gyerekbútorok és kiegészítők barátságos légkört teremtenek a gyerekszobában.

DIY – a műanyag felhasználása kreatívan

Mint már említettük, komoly probléma a műanyag szemét felhalmozódása és kezelése, így érdemes tudatosan hozzáállni ehhez a kérdéshez. Használhatjuk a kreativitásunkat is, mielőtt új bútort vásárolunk. Rengeteg jó ötletet találunk a neten is arról, hogy hogyan gondolhatunk újra vagy dobhatunk fel már felesleges műanyag tárgyakat, hogy új funkciót adjunk nekik. Például készíthetünk ládákból összeragasztott dohányzóasztalt, vagy akár fiókként is használhatjuk a már felesleges ládákat. De a lehetőségek tárháza valóban végtelen, és csak a mi fantáziánk szabhat neki határt. Érdemes tehát kicsit átgondolni, hogy vajon fel tudnánk-e használni kicsit másképp az adott műanyag tárgyat a lakberendezésben akár, mielőtt kidobnánk.

Műanyag dekorációk

Mint azt már többször hangsúlyoztuk, a műanyag egy jól színezhető, formálható, egyszóval kreatív anyag, így muszáj megemlítenünk a műanyag dekorációkat is, amikor a műanyag lakberendezésben betöltött szerepéről beszélünk. Természetesen rengeteg színes, mintás, különleges formájú műanyag váza, képkeret, falióra vagy bármilyen dekorációs elem elérhető. Ezek mellett viszont a dekorációk terén is kreatívkodhatunk mi magunk is. Egy nagyon népszerű DIY ötlet például, amikor a műanyagflakon aljából készítenek virágtartót, és ezt dekorálják.

Néhány korábbi cikkünk az “Anyagok, és különleges bútoripari megoldások” sorozatból:

Üveg típusok a lakberendezésben

Bőr bútor típusai, kezelése

Bársony, velúr bútorkárpit

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, polimeer


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük