fbpx

Kuckózós sarok az év minden napjára!

Otthon berendezése

A kuckózós sarok gyerekkorunk kedvence volt, de vajon szükségünk van -e rá felnőttként is? A lakberendezési ötletek többnyire a praktikusságra, a stílusra, színkombinációkra fókuszálnak, arra viszont nem igen látunk példát, hogy külön cikket szenteltek volna a kuckózós sarok kialakításának – bár dán oldalakat nem kerestünk még fel a téma kapcsán. Ha olvastátok Meik Wiking Hygge című könyvét, akkor minden bizonnyal találkoztatok már a kuckózós sarokkal. Nem szoktunk itt a My Little Corner-en könyvajánlókat írni, de lehet, hogy rendszert kellene csinálnunk belőle: a Hygge – A dán életérzés, mely boldoggá tesz című könyv tökéletes lesz kezdésnek. Egy olyan műről van szó, mely világszerte ismertté vált az utóbbi években, és melyben  -többek közt- olyan lakberendezési ötletek is találhatóak, melyeket érdemes otthonunk részévé tenni, ha egy boldog környezetbe szeretnénk hazaérkezni!

A dán hygge

Maik Wiking könyvében leírja, hogy  a hygge kifejezés mit is takar: ez egy dán szó, mely a boldogságnak egy specifikus verzióját jelöli, azt az érzést, mikor az ember kellemes, kényelmes, békés, meleg környezetben van, a szerettei körében, és olyan elfoglaltságokkal van elfoglalva, mely ezt a pozitív érzést fokozzák. Egyszóval a higge a meghittségből fakadó boldogságot jelöli, de mivel egy érzésről beszélünk, nehéz megfogni a lényegét. Személy szeint én “karácsony érzésnek” nevezem.

Wiking egyértelművé teszi könyvében, hogy a dánok egy része azt gondolja, hogy csak ők képesek ezt az érzést érezni, míg mások azt gondolják, hogy a hygge mint életérzés más emberek számára is átérezhető, csak talán kissé különböző módon. Mielőtt kirekesztve éreznénk magunkat, értelmezzük kicsit, hogy miért is van szüksége a dánoknak erre a non-stop “karácsony élményre”!

little book of hygge

Fontos tudnunk, hogy Dániában hosszabbak a telek, mint nálunk, mely azzal is jár a hideg mellett, hogy hosszabb ideig tart a sötétség.  Ha kicsit belehelyezkedünk ebbe az életérzésbe, világossá válik, hogy miért is vágynak annyira a melegségre, a fényekre, arra, hogy pozitív impulzusokkal kompenzálják az évszak ellenségességét. Az emberi lélekre, és testre is negatíav hatással van a hideg, a zord sötétség, ezért is van szükség kompenzációra. A dánok a hygge főbb kellékei közé a gyertyákat, a természetes fényeket produkáló világítótesteket, a meleg italokat, a pihe-puha tárgyakat, a családi-baráti szeretetet fokozó-, erre emlékeztető tárgyakat, a finom ételeket sorolják. Az időjárás, és a természeti körülmények tehát nagyban befolyásolják az életérzésünket és a hangulatunkat, és mivel ez a legtöbb ország esetében valamelyest egyedi, ezért van az, hogy a dánok egy része kizárólag a sajátjának érzi a hygge-t.

Ettől függetlenül természetesen át tudjuk venni az érzést mi is.

Hygge magyaroknak?

Bár nálunk nem olyan kemények a telek, de azért nekünk is szükségünk van arra, hogy pozitív élményekkel ellensúlyozzuk a téli hónapok kellemetlenségét. Egy csöppnyi hyggével mi is feldobhatjuk az otthonunkat. Itt említhetjük meg a kuckózós sarok kialakításának pozitív hatásait:

Wiking említi a könyvében, hogy a kuckózós sarok a legtöbb dán otthonban megtalálható. Elterjedt, hogy az ablak közelébe létesítik ezt a kis ülőhelyiséget. A vacok lényege, hogy bentről, az otthon melegéből, a benti kényelemből könnyebben láthatjuk meg a kinti világ szépségét. A testünket és a lelkünket is pozitív hatások érik egyazon ídőben, kellemes, puha tárgyak vesznek körül bennünket, finomakat eszünk, és közben a kinti világban gyönyörködünk. Hiszen ki ne szeretné a hóesést nézni, mikor a kezében egy bögre forró csoki gőzölök, be van bugyolálva pihe-puha szőrös takarókba, mellette pedig egy gyertya pislákol? Körülbelül így néz ki egy tökéltes kuckózós sarok, mint amit a lenti képen láthattok:

kuckózós sarok

Kuckózós lakberendezési ötletek Hygge módra:

A kuckózós sarok kialakításához nincs feltétlenül szükségünk széles párkányokra az ablak közvetlen közelében, sokféleképpen kialakítható egy ilyen hangulatos vacok! Tekintsük át párat a lakberendezési ötletek közül, melyekkel egyszerűen megvalósíthatjuk ezt a hyggelig zugot a saját otthonunkban!

kuckózós sarok

Milyen színeket használjunk?

Fontos, hogy a kuckózós sarok kialakításakor olyan színek mellett döntsünk, melyek nyugtató hatással vannak ránk. Elsősorban a telítetlen színek és a pasztell árnyalatok használatát javasoljuk. Ezek azok a színek, melyekbe több szürke lett keverve, így kevésbé intenzívek, többnyire világosak, törtek.

hyggelig színek

Milyen kuckózós tárgyakat vegyünk?

Lehetőségeinktől függően ki kell jelölni egy sarkot, kanapét, fotelt, melyet körülveszünk majd a kuckózós alapdarabokkal. Nem árt egy lábtartó puffot is beszereznünk, amennyiben egy fotel mellett döntöttünk. A fotel választáshoz Grant Featherson ausztrál bútortervező fotelkreációját javasoljuk, melynek háttámláját az emberi test maximális figyelembevételével alakították ki. A KIERSTEN fotel szürkéskék színbe öltöztetve tökéltesen beleillik a hygge stílusba, de KIERSTEN púderrózsaszín árnyalatban is megállja a helyét egy hygge enteriőrben, ráadásul ez a verzió bársonyborítású, így még kellemesebb a benne való elhelyezkedés! Lábtartó alternatívaként pedig a pihe-puha YETI puff tökéletes választásnak bizonyul!

KIERSTEN fotel púder Kiersten fotel

 

Yeti ülőke

A hangulatvilágítás is fontos: lehet akár egy kellemes, meleg fényű lámpa, mely megmelengeti a szobánkat. Ha csak hangulatot akarunk teremteni, akkor egy látványos fényfüzér is megteszi! A hygge színei mellett érdemes természetes anyagokat választanunk. Az első képen látható rattan mécsestartóban LED-es gyertyák bannak, a CROISILLON mécsestartó lámpás kétféle színben is kapható, fényük meleg, anyaguk természetes hatású! Az alatte levő MARAKESH lámpa bár inkább keleties stílusú, de meleg fényeivel hyggelig hangulat teremthető! A PELOTE DE LAINE LED-es gömbfüzér pedig egy kötelező darab minden hyggelig kuckózós sarok esetében!

CROISILLON mécsestartó lámpás

MARAKESH lámpa

PELOTE DE LAINE

A gyertyáinkat is feldobhatjuk stílusos gyertyatartókkal. A PYRAMIDE gyertyatartók például jól feldobják az amúgy teljesen egyszerű, hétköznapi gyertyákat is! (arany PYRAMIDE és rosegold PYRAMIDE) Maguk a gyertyatartók is meleg árnyalatúak, így ha fény esik rájuk, csak fokozzák a hyggelig hangulatot!

PYRAMIDE gyertyatartó

A világító LED-es dekorációk közül olyat is választhatunk, melyen feliratok olvashatóak. Ezek különösen nagy divatnak örvendenek manapság, ráadásul a dán hygge stílus egyik fontos eleme a pozitív szavakkal ellátott táblácskák. Ilyen például a lenti FJORD falidekoráció is!

FJORD világító falidekoráció

A kuckózós sarok egyik rendkívül különleges formája a függőágy, mely jó lehetőségek kínál arra, hogy ellazuljunk és nyugalomba ringassuk magunkat. A Mossoro függőágy előnye, hogy talppal rendelkezik, azaz nem kell a falba fúrni, mégis alkalmas arra, hogy hintázzunk benne, és hogy kényelembe helyezzük magunkat a párnái közt!

függőágy

Rattan-fuggoagy-fekete-MOSSORO

Nem győzzük hangsúlyozni a párnák és a takarók fontosságát, hiszen ezek nélkül nem lenne az igazi a hygge hangulat! Egy pár cuki csomópárnácska tökéletesen megfelel a célra! Kellemes tapintás, és megnyerő külső, ez jellemzi őket, ráadásul a KNOT csomópárna sokféle színben beszerezhető, így bármely színben berendezett hyggelig kuckózós sarok alapdarabja lehet! A második képen látható REPTILIEN díszpárna pedig már csak bolyhosságát tekintve is igazi kuckózós sarok -alapdarab! Egy pihe-puha szőnyeg szintén kuckózós alapdarabnak minősül, így a ALPILLES szőnyeg, vagy egy hozzá hasonló pihe-puha, lábmelengető darab beszerzése is melegen ajánlott! A pihe-puha takaróhoz pedig két olyan darabot javasolunk, melyeknek hosszabb, selymesebb szőre van: a POUDRE plédet, és a GLACIER kékesszürkés, szőrmés plédet!

knot csomópárna

REPTILIEN párna

ALPILLES szőnyeg

POUDRE pléd

GLACIER pléd

Képek forrása: Pinterest, és Butopea

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük