fbpx

Hálószoba tapéta ötletek minden stílushoz

Otthon berendezése

A 2021-es lakberendezési trendekről szóló cikkünkben már írtunk arról, hogy a fehér, minimalista falak egyre inkább kimennek a divatból. Azonban nem csak színekkel lehet feldobni a falakat, a mintás dekortapétákkal teljesen át tudjuk formálni egy szoba hangulatát. A hálószoba az a helyiség, ami mindenkinek a saját birodalma, ahol igazán kipihenheti magát. Ezért nagyon fontos, hogy hogyan rendezzük be ezt a helyiséget. A következő hálószoba tapéta ötletek segítségével egy teljesen más atmoszférát hozhatsz létre. Lehet modern, rusztikus, fényűző vagy természetes, a lényeg, hogy teljesen magadénak érezd!

Vidéki stílus

Az utóbbi években nagyon divatba jött a „Grandmillenial Style”, azaz a nagymamás, vidéki stílus. Ezt a lakberendezési stílust az antik hatás, a rengeteg virágmotívum és a vidám színek jellemzik. Egy igazán kedves, otthonos hangulatot teremtenek, mintha visszacsöppennénk a nagyszülőknél töltött nyári vakációkba. Ennek a stílusnak egyébként is alapja a teljes falat beborító tapéta, mindenféle növénymintával. Így egy megfelelően kiválasztott hálószobatapétával a hálószobánk is lehet vidéki hangulatú. Mellé már csak régi stílusú, nehéz fabútorok és antik kiegészítők kellenek. Például egy nagyszülőktől megörökölt, régies asztali lámpa vagy hasonló dísztárgyak.

Közel a természethez

Mindenkit megnyugtat egy hosszú séta az erdőben vagy egy hegyi piknik. Pontosan erre a megnyugtató környezetre van szükségünk a hálószobánkban is. A lenti hálószoba tapéta ötletek pedig igazán megkönnyítik a dolgunkat, bármilyen tájat elhoznak az otthonunkba. Ezeken a tapétákon gyakoriak a sötétebb árnyalatok, amitől sokan ódzkodnak, pedig pont a hálószoba az a helyiség, ami nem baj, ha kicsit sötétebb. Az ilyen stílusú tapéták mellé leginkább földszíneket, zöldet és kéket érdemes használni, és lehetőleg fabútorokat. Ezeknek a mintázata csak tovább fokozza ezt a természetközeli élményt.

Minimalista stílus

Akiknek ez túl sok, és letisztultabb légkört szeretnének a hálószobájukban, azoknak ideálisak lehetnek a skandináv stílusú, szolidabb halószoba tapéta ötletek. A fekete-fehér tapéták sokszor elég sarkosak és ridegek egy hálószobához, de ha már fehér-szürkéről van szó, egész más a hatás. Ezek a dekortapéták nem túlzottan karakteresek, mégis izgalmasabbak, mint az egyszínű falak. Könnyen a személyiségünkre szabhatjuk ezt a stílust is, hasonló stílusban rengetegféle minta elérhető: növényminták, letisztult geometriai formák, játékos pöttyök vagy kimért márványminta.

Etno stílus

Az etno stílus a természetes anyagok és a nude színek szerelmeseié. Leginkább az egzotikus kultúrákból inspirálódik, például az indiaiból, az afrikaiból, egyiptomiból. A tapéták nem tartoznak szorosan az etno stílushoz, mégis ezekkel a tompább színű természeti képekkel az etnohoz jól illő hangulatot teremthetünk. Leginkább egy falon vagy vékony sávban érdemes használni, mert ezek a szürkés árnyalatok és a sok apró minta nem előnyös túl nagy mennyiségben. Ezután jöhetnek a rojtos, fekete-fehér párnák, plédek, szőnyegek és a természetes anyagból készült bútorok a tökéletes befejezésért.

Indusztriális stílus

Az indusztriális stílusról leginkább egy ízléses legénylakás juthat eszünkbe. Valóban népszerű a férfiak körében, de különböző fokozatokban bárki ízléséhez igazítható. Az indusztriális stílus a nagyvárosról szól, és annak a részleteit hozza be az otthonba. Így nagyon fiatalos és modern lesz az összhatás. Ennek a stílusnak klasszikus eleme a vöröstéglafal, azonban ez sokszor elég nehezen kivitelezhető. Az indusztriális hálószoba tapéta ötletek egyszerű megoldást kínálnak. De a téglamintás tapéta mellett a nagyvárosi képek is nagyon jól passzolnak ide. A fém és bőr bútorok teszik fel az i-re a pontot, ha indusztriális stílusról van szó.

Lágy, pasztell színek

És ha már legénylakásokról volt szó, most következzenek igazán csajos hálószoba tapéta ötletek. A pasztellszínek tökéletesek a hálószobába, nyugodtságot árasztanak, könnyed, kedves, letisztult lesz az atmoszféra. Különösen jó választás, ha a hálószobában nem csak alszunk, hanem tanulni, dolgozni is itt szoktunk, hiszen a világos színek miatt nagyon fényes, világos lesz a szoba. Azért is praktikus, mert nem kell extrém bútorokat vagy különleges kiegészítőket beszerezni. Ide a legegyszerűbb bázisbútorok, fehér, pasztellszínben, és nagyon kevés kiegészítő kell. Így egy alapszoba pillanatok alatt átalakítható egy ilyen pasztell álommá.

Fényűző art déco stílus

Végül pedig következzen valami gyökeresen más, igazán fényűző, pazar hálószoba tapéta ötletek! Az art déco önmagában is nagyon ünnepélyes a jellegzetes arany-fekete kombóval. De ezek a gyönyörű, mély, telt színek a tapétákon még méltóságteljesebbek. Ezzel is egy sötétebb hálószobát kapunk, de sokan kifejezetten ezt keresik egy hálószobában, mert itt könnyebb pihenniük. Az arany, a bőr és a mély színek igazi múzeumi hangulatot teremtenek. Biztos, hogy nem ez lesz mindenki közös kedvenc stílusa, valakinek ez túl sok, mégis egy nagyon különleges színfolt itt a többi stílus között, és az is biztos, hogy valaki ebben fogja legjobban megtalálni önmagát.

Korábbi cikkünk tapétákról:

Izgalmas tapéta minták és különleges csempék 2020-ban

Képek forrása: Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük