fbpx

A karakteres Indusztriális stílusról röviden.

Lakberendezési stílusok
indusztriális stílus

Ahogy a címben is jeleztük, az indusztriális stílus leginkább a karakterességéről nevezetes. Az Ipari Forradalom idejéről származtatják a megjelenését, bár kezdetekben természetesen nem az otthonok stílusos berendezési stílusa volt ez, az amúgy bizonyos tekintetben igencsak rideg, férfias stílusirányzat.

Az indusztriális stílus története

Az Ipari Forradalommal megkezdődött a gépiesítés, ennek köszönhetően hatalmas gyárépületek, nagylégterű, és magas belmagasságú épületek emelkedtek az ég felé. Ezekben olyan egyszerűbb burkolatokat használtak, mint a csupasz, vörös téglafalak, a beton, és persze nem volt szükséges az itt-ott kivillanó vaspilléreket sem eltüntetni. A 19. és a 20. század gyáraira nagy vonalakban, kisebb- nagyobb eltérésekkel jellemző volt ez a fajta elrendezés, stílus.

A falakon felül pedig a gépiesítés korai eszközei kaptak helyet. Nagy fémszerkezetek, szerszámok. Ebben a korszakban nagy fordulatot vett a tengeri kereskedelem, a felfedezőutak, a tudományos célból folytatott hajóutak, a gyarmatosítás újabb szakaszai stb. A gyárakban ugyan nem biztos, de több helyen feltűntek térképek, nagy viktoriánus stílusú földgömbök, az utazásokhoz kapcsolódó egyéb illusztrációk, és eszközök, mint mondjuk a nagy precizitással elkészített zsebórák, az iránytűk, látcsövek, teleszkópok. A városi járművek, automobilok. Ezek mind-mind egybeforrtak stílussal, motívumiként, dekorációként hozzáadódtak az indusztriális stílus ma is ismert arculatához.

Az indusztriális stílus ma:

Az Indusztriális lakberendezési stílus részben az ilyen gyárépületekből meríti az ihetet, és a korszak jellegzetes technikai újításait is magába sűríti, mintegy dekoratív jelleggel. Emellett pedig a modern kor vívmányai is megjelennek természetesen a mai indusztriális stílusú lakásbelsőkben.

Bár persze ahhoz, hogy egy ilyen otthont tudjunk magunkénak, nem kell egy régi, elhagyatott, kísértettanyára hasonlító gyárépületet megvásárolnunk, ahol a madár se jár. Nem kell New York-ig sem utaznunk, hogy egy loftot béreljünk valamelyik felhőkarcoló, vagy óratorony legtetején, ahol autentikusan kandikálnak ki a vaskerekek és a csövek a falból. Elég, ha egy-egy fontosabb lépés szem előtt tartásával megkezdjük otthonunk átalakítását, ha az indusztriális stílus megragadott bennünket!

Bár egy kisebb lakásban is meg lehet teremteni a hangulatot, a legideálisabb mégis csak egy nagy légtér, melyben a helyiségek stílusosan egymásba tudnak olvadni. Lehetőség szerint fokozhatjuk a hatást azzal, ha az ablakok méretének, és a keret stílusának meghatározásában tudunk újításokat eszközölni.

Méretektől függetlenül azonban a téglafal alapul szolgálhat, avagy ennek egyszerűbb alternatívája, hogy tégla mintás tapétát vásárlunk. Manapság már lehet úgynevezett 3D-s tapétákat is kapni, melyen a “tégla”, azaz a tégla-minta kidomborodik. Az árnyékoló technikának köszönhetően egészen élethűnek tűnik a falon. A padló esetében választhatunk hajópadlót, régiesebb stílusú parkettát, avagy a cement is közkedvelt az egyszerűsége miatt.

A nyers, befejezetlenség hangulatát keltő darabokat részesítjük ebben a stílusban előnyben. A rozsdamentes acél, a fém, üveg, faanyagok esetében egyaránt a sima felületre törekszünk, de a forrasztások, a szegecselések nyomai látszódhatnak. A csupaszon hagyott gerendák, és a vízvezeték csövek esszenciális elemei az indusztriális stílusnak.

Milyen színeket és anyagokat használj?

Az eddigieket részletezve: tégla, és beton, fém felületek mindenhol! Az indusztriális lakberendezésben nagyon jól mutatnak a félkésznek látszó, vakolatlan falfelületek, és a csupasz beton padlók. Mivel az indusztriális lakberendezés elsődleges színei a téglavörös, az antracit szürke, és a fekete, ezért érdemes ezeket kombinálnunk a stílus megalapozásakor. A nagyobb bútorok esetében használhatjuk a feketét, míg a falat szórványosan lehet téglával borítani, illetve szürkére festeni. A beton is nagyon menő, mint padlóburkolat, de ha kissé otthonosabb hatásra vágyunk bártan nyúlhatunk a faburkolatokhoz is, itt a cél mindenképp a matt hatás.

See Original | Powered by elink

Ha a terrakotta, fekete és antracit színeken kívül szeretnénk más árnyalatokat is bevinni az otthonba, akkor érdemes az okkersárgát választani, avagy a barnás-sárgás árnyalatok egy egyedibb árnyalatát, a “camel yellow”, azaz a “teve sárga” szín is jól bevethető. A kékek közül az olajkék mutat jól ezekben az indusztriális stílus által ihletett belső terekben.

A vöröses szín beintegrálására a fémesség hangsúlyozásával párhuzamosan érdemes kísérletet tenni. Így jöhet képbe a réz, melette az óarany színű dekorációs elemek is jól mutatnak. A vasszínű tárgyak kifejezetten gyári hangulatot erősítik, például a lámpabúrák esetében jól mutatnak a bádog szerű anyagok. Ha nem újonnan épített házat alakítunk saját igényeink szerint, akkor a meglévő csövek matt feketére mázolásával is nagy hatást érhetünk el. Ha van mód rá, akkor a fűtőtestek esetében is válasszuk ezt a színt!

A bőr, és a valódi, szőrmés marhabőr bútorok is nagyon jól illenek ebbe a markáns stílusba! Csakúgy, mint az újrahasznosított faanyagok. Akkor mutatnak legjobban ezek az újrahasznosított faanyagok, ha az eredeti funkciójának betöltése során valamilyen festékanyag került rájuk, mely még mindig esztétikusan látható a fa felületén.

Használunk -e mintát az indusztriális stílusban? – igen, dekorációként!

Az indusztriális stílus megállja a helyét különösebb minták használata nélkül is: elég, ha a fent említett színeket, és anyagokat kombináljuk benne. De azért mégis van pár olyan minta, melyeket, ha használunk, akkor jobban meg tudjuk jeleníteni a stílus történelmi hátterét.

Ezt különféle antik, vintage elemek beépítésével érhetjük el. A vintage stílus jellegzetességeit már taglaltuk egy korábbi cikkünkben. A két stílus elsősorban azért vethető össze egymással, mert ugyan abból a korszakból származnak, ebből fakadóan a bútoraikra, dekorációikra egyaránt jellemző a rusztikus jelleg. A vintage azonban inkább romantikus irányt vesz – virágokkal, vidám anyagokkal, mintákkal kombinál. Bútorai legtöbb esetben puha anyagokkal borítottak, párnázottak. Az indusztriális stílusban ellenben sokkal keményebb felületekkel, és komolyabb, hivatalosabb hangvétellel találkozunk. Mondhatnánk úgy is, hogy ez az otthonosság, kontra gyári berendezés.

Az indusztriálisban a térképminták, a különféle 19. századi antik járműveket ábrázoló képek, minták, a gyárakhoz kapcsolódó elemek rajzai, csavarok, szerszámok tartoznak. A hajózás, utazás motívumai, mint például a gőzhajók, iránytűk, látcsövek is ide sorolhatóak. Régies tipográfiával ellátott cégpecsétek nyomatai is díszíthetik a textíliákat. Dekorációként alkalmazott régies földgömbök jól mutatnak az íróasztalokon.

Mintának számít vajon a hiba? Hogy ne?! Ezt nevezzük egyediségnek, mely másnál ilyen formában biztosan nem lesz látható! Hiányzik egy tégla a falból, vagy le van törve a sarka, hibás, ütődött? Nem probléma! A fapadló kicsit egyenetlenül lett lerakva? Nem kell emiatt sem stresszelned magadat!

Milyen bútorokat válasszak?

A rusztikus bútorok között találhatunk világosabb, sötétebb koptatott fa darabokat egyaránt. Mellettük pedig jellegzetes darabok a fém, és a fém-fa kombinációk is.

Legyen szó bárszékekről, bárasztalokról, étkezőasztalokról, székekről, szekrényekről, íróasztalokról: mindig ennek a két anyagnak a dominanciáját figyelhetjük meg. A fém bútorokon markáns forrasztás, hajtásnyomok, szögek tűnnek fel.

See Original | Powered by elink

A bútorok lehetnek festettek: például a fa, a fém is, de az esetek többségében koptatottak a festett felületek.

Ülőbútorok szempontjából előnyben részesítjük a fekete, vagy antracit színű szövetgarnitúrákat, és a szőrős, illetve fényes bőr székeket, foteleket is! A bőrborítású karosszékek esetében a túlméretezett, jól megtömött puha darabok nagyban fognak dobni az indusztriális stílus szerelmeseinek enteriőrjén! A híres design – Chesterfield típusú kanapék is kiváló választásnak bizonyulnak, ha szövet helyett inkább bőrbútorokban gondolkodunk.  

See Original | Powered by elink

Hírlevél feliratkozás


 
Lakberendezési Stílusok

 
Színek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük