fbpx

Az “etno stílus”, avagy a természetes anyagokat felvonultató bohó hangulatú otthon!

Lakberendezési stílusok
Etno stílusban berendezett otthon

A etno stílus neve az “ethnic” szóból származik, mely elsősorban “népi”-t, “idegen kultúrából származó”-t jelent. Cikkünkben arról fogunk írni, hogy jelenleg melyek a legnépszerűbb irányzatai, az etnonak, és hogyan honosíthatjuk meg saját otthonunkban is!

Bevezetés képpen értelmezzük, hogy mihez képest is “idegen” az etno? Az “ethnic” szó kifejezetten azokra a népekre utal, akik nem a zsidó-keresztény kultúrkörből származnak, azaz akik számunkra, a nyugat-európai emberek számára “egzotikus kultúrájú” népeknek számítanak. Közéjük soroljuk például az egyiptomi, kínai, japán, indiai, marokkói, afrikai, indián stb. kultúrákat.

Ma a természetes anyagokkal, és nude színekkel kombináló, letisztult etno stílus a legnépszerűbb, melyen belül megjelennek a fonott székek, asztalok, a különféle szőtt, fonott és sodort fali dekorációk, illetve a tőlünk idegen népek, vallások szimbólumai, és mintái, illetve általánosabb geometrikus minták is.

Persze ezeket az az etno nem áthozza ezekből a kultúrákból az otthonokat: inkább csak inspirálódunk a különféle egzotikumok láttán, majd saját otthonunkban is elhelyezünk kisebb-nagyobb felületeken olyan elemeket, melyeket ezekből kiemelünk. Sok esetben keverjük is modern megoldásokkal, más lakberendezési trendekkel a stílusokat. Az etno stílus tehát a természeti népek lakberendezési stílusát modern formába öntő lakberendezési stílusirányzat.

Az etno különféle megjelenési formái:

Cikkünkben arről a jelenleg népszerű irányzatáról fogunk beszélni az etnonak, melyben a boho és a dzsungeles vonal keveredik. Főleg a bali-, a különféle indián-, és marokkói stílusok stílusjegyeit látjuk majd benne dominánsnak.

A teljesség kedvéért azonban meg kell jegyeznünk, hogy az etno stílusnak vannak olyan ágazatai is, melyekre az egyiptomi, kínai, japán, indiai, egyiptomi és afrikai törzsi stílusjegyek voltak/vannak hatással.

Etnonak számít a tarkabarka boho otthon is, míg van egy végtelenül letisztult verziója az etnonak, melyben a boho elemek a monokrómmal keverednek. Ez esetben kizárólag fekete-fehér darabokkal játanak a lakberendezők. Kifejezetten ázsiai etno lakberendezésnek minősül a kínai és a japán írásjeleket, és dekorációkat, paravánokat, fabútorokat és selymeket felvonultató stílus is.

Marokkói boho & Urban Dzsungel – avagy az etno stílus jelenlegi tematikája!

Milyen színeket és anyagokat használjunk?

Az etno otthon jelenleg két meghatározó vonal határmezsgyéjén mozog: 1. dzsungeles 2. marokkós boho stílus.

A dzsungeles lakberendezési stílus visz egy “kevéske” zöldet az etnoba, ami azt jelenti, hogy tarkíthatjuk otthonunkat különféle lógó, nagylevelű növényekkel, mint ahogy az Urban Jungle stílusban is tettük, és ezt kiegészítendő számos szukkulens, kaktuszféle, sziklarózsa és aloe is díszítheti a lakóterünket. Akármilyen meglepő is, ebben az etno belső térben a növények lesznek az egyetlen színfoltok.

Ha a most trendi etno stílust követjük, akkor a szobabelsőnk nude árnyalatokban fog úszkálni. A színskála a melegebb barnás árnyalatoktól az egészen halvány piszkos fehérig fog terjedni. A közkedvelten használt anyagok közt szerepel a rattan, a vesszőfonással készült tárgyak, a nád, bambusz a gyapjú, a len. Ha az etno helyett inkább a dzsungeles oldalra szeretnénk elbillenteni a mérleg serpenyőjét, akkor a nude színeket feldobhatjuk kékes-szürkével, melyet akár falszínként is használhatunk! Jól mutatnak a levélminták is, és a hidegebb zöld színek a lakástextíliákon.

Ha a dzsungeles helyett inkább a marokkói boho stílus irányába szeretnénk eltolódni, akkor a nude bázist stílusosan ki tudjuk egészíteni rozsdaszínű tárgyakkal, esetleg ha egy kis csillogásra is nyitottak vagyunk akkor óarany, vagy réz kiegészítőkkel is kombinálhatunk a helyiségekben. Sötétebb barna, esetleg bőr tárgyak is jól kiegészítik a meleg árnyalatú boho otthont! Jó választás lehet a textíliák esetében a terrakotta. A narancs különböző árnyalatai is mind szóba jöhetnek, illetve azoknak, akik a pirosat is szeretik, a rozsdabarna egészen vérvörös verziói is tetszeni fognak egy etno szobabelsőben, a különféle textíliákon, apróbb kiegészítőkön, mint amilyenek a kosarakra készített bojtok, vagy a fali fekorációkba beleszőtt egy-egy színes szál.

Átmenetet képeznek az marokkói meleg árnyalatok, és a dzsungeles hidegebb színek közt a sárgák, melyek közül elsősorban -ha nem kizárólagosan-, az okkert ajánlanánk.

Az etno népszerű mintái:

A mintákban nagyon gazdag etno jelenleg úgy tűnik, hogy a geometrikus formákra, a csíkokra, háromszögekre és a rombuszokra helyezi a hangsúlyt.

Azzal ellentétben, hogy az etno elég természetközeli, és ebből fakadóan kellemesen rendetlen hatású, a minták tekintetében épp az ellenkezője érvényesül, hiszen kifejezetten szimmetrikus és rendezettségre törekvő motivumokkal találkozhatunk a különféle kiegészítőkön, szőnyegeken, a bútorok huzatain.

Milyen bútorokat válasszak?

Nyers fa bútorok, és más semmi! Erre van szükségünk, ha meg szeretnénk alapozni az etno otthont! Illetve ezek mellett persze szóbajöhetnek a rattanból fonott, és a nád bútorok is, de ezek inkább a kisebb ülőalkalmatosságok, illetve a könnyebben mozdítható darabok lesznek.

A nyers fa bútorok közt is lehet árnyalatbeli eltérés, a lényeg csak az, hogy minél természetesebb hatást keltsünk, hogy ne az emberi kéz munkája, és a megmunkáltság legyen az első, ami eszünkbe jut a bútordarabról, hanem az, hogy a természetből lett kiragadva, és bár funkciója más, de még mindig oda tartozik!

Mivel dekoráljak?

Az etno stílus kedvelői igazi dekoratőrök! Tényleg, ugyanis az etno jóformán másról sem szól, mint arról, hogy mindenhova kis dekorációkat aggatunk! A falakra mértéktelenül felkerülhetnek a fonott, szőtt lapos kosarak, és tálak, ahogy a hasonló technikákkal készült naptükrök is jól mutatnak az etno lakás falain. Sokan makramé techinkával készült fali dekorációkat készítenek bonyolultabbnál-bonyolultabb csomózási techinkákkal, megint mások pedig az indiánoktól átcsempészett álomfogók / áloműzők révén viszik el az etno otthont egy még egzotikusabb irányba.

Ha pedig már a falaknál tartunk, nem szabad elfelejtenünk a plafonokat sem: hiszen a lámpabúráink is készülhetnek rattan, nád, gyékény felhasználásával. Ezek a plafon-dekorációk teszik igazán teljessé a boho stílus jelenlétét az otthonunkban. A fonási-, csomózási techinkáknak csak a képzeletünk szabhat határt. A kézügyesség, és a kreativitás itt elengedhetetlen! Hiszen bár minden megvásárolható a boltokban, de mégis mobilisabbak lehetünk, és elégedettebbek a végeredménnyel, ha mi készítettük a tárgyak egy részét az otthonunkban!

Kosarak korasak hátán! Az etnoban nekik is nagy szerepet tulajdonítunk! Ezek a fonott kosarak multifunkcionálisak: egyszerre lehetnek ágyneműtartók, újságtartók, virágtartók, és persze dekorkellékek. A kosarak à la nature is megállják a helyüket, de ha felavatjuk őket egy kis makramé díszítéssel, akkor lesznek az igaziak!

A lógós szobanövények számára ideálisak a makramé technikával készült virágtartók, melyek ugyancsak népszerűek az Urban Jungel stílusban.

A képek forrása: Pinterest, Butopea

Kapcsolódó cikkeink:

Bali stílusú fonott kosár: ahol a kint a bent.

Egy kalapnyi fali tükör.

Így készíts bohó fali dekorációt makramé technikával!

Hírlevél feliratkozás


 
Lakberendezési Stílusok

 
Színek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük