fbpx

Pici szoba praktikus berendezése

Otthon berendezése, Praktikus Megoldások
pici szoba

Van, hogy nagyon kicsi hellyel kell gazdálkodnunk, mikor egy szobát rendezünk be. Ilyenkor érdemes praktikus tippek után nézni, mert számos módon formálhatjuk úgy a teret a bútorokkal, kiegészítőkkel, hogy nagyobbnak tűnjön, mint amilyen. Ha nem zsúfoljuk tele a helyiséget, hanem okosan használjuk ki a teret, akkor egy pici szoba is lehet kellemes, tágasnak tűnő. A következő tippeket követve akár egy 8-10 négyzetméteres szobát is berendezhetünk ízlésesen hálószobának, nappalinak vagy akár mindkét funkciót betöltő helyiségnek.

Pici szoba optikai tágítása

Érdemes a pici szoba praktikus berendezését az alapoknál kezdeni, a falaknál. Ha egy pici lyukból kell hálószobát varázsolnunk, akkor fontos, hogy fényes, világos legyen, már ez is nagyban ellensúlyozhatja a méretet. Az ablakokon is nagyon vékony, fehér függönyöket használjunk.

Ha nem vagyunk kibékülve a fehér falakkal, és szeretnénk valami színnel feldobni a helyiséget, akkor a választott tapétát vagy színt a leghosszabb falak közötti falon vagy az ajtótól legtávolabbi falon használjuk, mert így optikailag tágul a tér – ez akkor működik jól, ha a tapéta vagy festék kicsit sötétebb. Egyébként a fehér falaktól sem kell visszariadni, így könnyebb lesz kiválasztani a pici szoba bútorait, és játszhatunk a bútorok és dekorációk színeivel.

A hellyel való gazdálkodást falra szerelhető elemekkel tudjuk okosan megoldani. A tükör használata is egy ügyes ellensúlyozása a kicsi térnek, hiszen ez is azt az illúziót kelti, hogy nagyobb a szoba, mint amilyen. Ez is természetesen akkor működik igazán jól, ha nagyobb felületű tükröt választunk – ezekből, hogy ne foglaljanak túl nagy helyet, érdemes fali verziót választani.  Az ilyen kicsi helyiségekbe érdemes a világításból is inkább a falba építettet vagy a falhoz simuló lámpabúrát választani. A nagy csillárok elég aránytalanok és előnytelenek pici szoba esetén.

A szokványos ajtó helyett választhatjuk az elhúzható ajtót. Ennek a praktikus ötletnek hála, amikor nyitva van az ajtó, nem foglalja a helyet maga az ajtó, a falhoz simul. Alapvetően is sokkal igényesebb megoldás, de egy pici szoba esetén külön előnyökkel jár.

Pici szoba elrendezése

És akkor jöhet a kirakós, hogy hogy lehetne elrendezni a szükséges bútorokat. Mivel elég nehéz egy kis helyiségben ide-oda tologatni, cserélgetni a bútorokat, mérjük le a szobát, és tervezzük meg mindennek előre a helyét. Tetőtéri szobánál a döntött fal alá érdemes helyezni az ágyat, vagy választhatunk olyan tárolórendszert, ami pont olyan magas, mint a fal merőleges része, de itt is több teret vesztünk, mintha az ágyat raknák oda. Amit semmiképpen ne rakjunk dőlt fal alá, az az íróasztal. Ha egy döntött fallal kell szemben ülnünk, az elég nyomasztó érzés, inkább válasszunk más helyet az asztalnak.

A magasabb ruhásszekrényt nem érdemes közvetlen az ajtó mellé rakni, mert így amikor belépünk, már eleve kisebbnek fogjuk látni a szobát, kicsit olyan raktárhatása lesz, ez inkább a szoba távolabbi pontján legyen.

A térelválasztók is megkönnyítik az életünket, ha kis lakásról van szó. Ahelyett, hogy fallal választanánk el például a nappalit és a hálót vagy az étkezőt és a szobát, tágasabb lesz a végeredmény, ha egy térelválasztót használunk. Ez lehet egy dekoratív paraván vagy akár polcrendszer is.

Bútorok kiválasztása

Szerencsére a bútorgyártó cégek sok olyan megoldást kínálnak, amelyek direkt pici szoba igényeire lettek szabva. A legalapvetőbb bútor az ágy, kezdjük ezzel. Ebből olyat érdemes választani, ami többfunkciós, például tárolóként vagy ágyként is használható. Ha olyan kanapét választunk, amelyik átalakítható ággyá, akkor nappal, amikor össze van csukva, sokkal nagyobb helyünk lesz. Illetve sokkal kényelmesebb, ha valaki bejön a szobánkba, és nem az ágyunkra, hanem egy kanapéra kell leülnie.

Ha egy pici szoba áll rendelkezésünkre, mindenképp kerüljük a túlságosan tömör, vaskos, nehéz bútorokat. Amikor íróasztalt választunk, annak is inkább legyenek vékony lábai, és nem baj, ha nincsenek fiókjai, válasszunk olyan tárolórendszert mellé, amely jobban kihasználja a teret, akár falra szerelhető. Ha nappaliként is használnánk a helyiséget, akkor olyan dohányzóasztal praktikus, amely egyben tároló is, rakhatunk bele plédet, takarót vagy könyveket. Vagy például az üvegasztal. Az üveg azért nagyon előnyös, mert mivel átlátunk rajta, olyan mintha nem szorítana ki akkora teret. Egy másik kiváló alternatíva a felhajtható asztal. Így, amikor nincs szükség az asztalra, egy mozdulattal felhajtjuk, és máris felszabadult egy kis tér.

Tárolás egy pici szobában

Minden tárolási lehetőség kincs, ha 8-10 négyzetméteres szobáról van szó. Egy ekkora helyiségben nem egyszerű megtalálni minden ruhának, könyvnek papírnak, személyes tárgynak a helyét. Az ágy alját és hasonló helyeket érdemes kihasználni különböző tárolókkal. Használjuk ki felfele a teret polcokkal vagy magasabb tárolórendszerekkel ahelyett, hogy újabb bútorokat helyeznénk egymás mellé. Választhatunk olyan puffot, melynek a belseje tároló is egyben.

És persze érdemes jól átszelektálni a holminkat, hogy ne foglalja a helyet feleslegesen semmi. A szelektáláshoz, újrarendszerezéshez nagy segítség lehet a KonMari módszer, melyről múlt héten írtunk. A cikket itt olvashatod.

Utolsó simítások

Azt gondolhatnánk, hogy a dekorációnak már nem jut hely egy kicsi szobában. Azonban mégsem kell lemondanunk róla teljesen. Dekorálhatjuk például a falat, persze mértékkel, hogy ne legyen túl zsúfolt hatás. A falakon használhatunk például fényfüzért vagy képkereteket, egy-két világos képet, hogy egyedivé tegyük a szobát. Illetve rengeteg apró kiegészítő van, amelyek nem is foglalnak igazán helyet, mégis sokat számítanak az összhatásban. Ezek lehetőleg ne a földön lévő dekorációk legyenek, hanem például egy váza vagy gyertya az asztalon, szekrényen. És a textillel sem kell spórolnunk. Egy szőnyeg és néhány díszpárna segítségével egészen más lesz a szoba atmoszférája. Ha nem egy túlságosan harsány szőnyeget választunk, akkor nem fogja uralni a teret, és bármekkorát választhatunk, nem lesz zsúfolt érzésünk.

Korábbi cikkeink kis lakások berendezéséről:

Egy kis lakás praktikus berendezése

További tippek a pici és praktikus lakásért

Képek forrása: Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük