fbpx

Izgalmas tapéta minták és különleges csempék 2020-ban

Lakberendezési trendek
Tapéta minták

A tapéták és csempék nem csupán izgalmas alternatívái az egyszerű festett falaknak, a hatlamas választék közül a megfelelő stílusok megtalálása egy igazi kreatív kihívás. A modern tapéta minták a letisztult luxustól az őserdei hangulaton át egészen a bolondos alakzatokig és színekig akármit jelenthetnek. Nincs ez máshogy a csempe trendekkel sem, ahol a mozaikcsempéktől a három dimenziós designon át az egzotikus motívumokig minden megjelenhet. Korábban is írtunk már különféle dekor tapétákról, ezen cikkünkben megmutatjuk nektek 2020 legújabb, legnépszerűbb tapéta és csempe koncepcióit.

Tapéta Trendek – Modern tapéta minták

Nem úgy fest, hogy a 21. század lesz a tapéták vége, hiszen használatuk még mindig nagyon népszerű, az új nyomtatási és festési technikák pedig folyamatosan feszegetik a korábbi határokat. Elmúltak azok az idők, mikor a tapéta egyet jelentett a falra ragasztott hámladozó papírdarabokkal, az igazán tartós, minőségi tapétákon túl ma már akár parafára, természetes növényi szövetekre és selyemre is minőségi festések készülnek.

1. New Chintz – Régi floral tapéta minták

Mondani szokás, hogy bizonytalan időkben a múltba nyúlunk vissza. 2020-ban ezzel a stílussal egészen biztosas valami ilyesmit teszünk, de szerencsére egy gazdag, színes és élő stílust találunk ott. A klasszikus virágminták újragondolásával szinte egy időkaput nyithatunk a lakásunkban.

2. Tapéta minták bátor színpalettával

2020-ban a semleges színek is kicsit bátrabbá válnak, eltávolodnak a szürkés árnyalatoktól, és inkább a melegebb színek felé húznak. Ne féljünk használni nagyon különbözőnek tűnő mintákat se, próbáljunk ki klasszikus csíkos, virágos, lombkorona mintákat egzotikusabb formákkal együtt, mint például a marokkói motívumok, vagy épp a nomád kilim. Azért is jó kicsit különböző mintákat választani, mert a túl sok nagyon hasonló árnyalat és minta zsúfolt hatást kelthet.

3. A megkerülhetetlen természet

Semmi sem mutatja jobban, hogy a Föld természetes erőforrásainak végessége aggaszt minket embereket, mint az, hogy David Attenborough világrekordott döntött Instagramon. A fenntarthatóság problémaköre a tapétagyártókat is elérte, és a tartós, természetes és könnyen javítható tapéták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Tökéletes párosítás lehet a fenntartható anyaghasználat és a természet gazdagságának ünneplése minták által. A bátrabb zöld színek, a különféle növények, állatok és lombkoronák ábrázolása tapétákon már nem csak a szélsőséges biofilok sajátja, mindemellett nyugtató hatással van a pszichénkre is.

4. Struktúrált, szabályos tapéta minták káosz ellen

A 2020-as év eddig tagadhatatlanul kaotikusnak és kiszámíthatatlannak tűnik. Ilyen időkben biztonságot, struktúrát keresünk és ezt készségesen meg is adják nekünk a lakásban megjelenő geometrikus, szabályszerű mintázatok. Választhatunk letisztultabb, fekete-fehér, szürkés árnyalatú geometrikus tapétákat, de akár bátrabb színvilágban is gondolkodhatunk, a lényeg a minták szabályossága.

5. Megnyugtató tapéta minták a múltból

A felgyorsult, most már szinte online zajló világunkban, ahol az igazság megtalálása egyre nehezebb, kellemes néha elmerengeni a múlt egyszerűségén, a kétkezi munka örömén, a természet törvényszerűségein, a hatalmas távolságokon. Erre remek lehetőséget adnak a kicsit múltba révedő, mégis művészi, az évezredes emberi történelmet feldolgozó tapéta minták.

6. Festmények a falon

Legyen szó tájképről, vagy embereket is ábrázoló képről, a festmények is egyre népszerűbb tapétaminták. Ha van egy életre szóló kedvenc festményünk, melyet egyszerűen nem tudunk megunni, ma már csak némi pénz és elkötelezettség kérdése és meg tudjuk csináltatni egész falat befedő méretben is.

Csempék falra és padlóra

A tapéta mellett a csempe a festett falak másik tökéletes alternatívája. 2020-ban a színes, egzotikus csempék mellett a monokróm, mozaik és geometrikus csempetípusok is izgalmas lehetőségeket rejtenek.

1. A marokkói stílus

A marokkói az élénk színek, bonyolult design és változatos minták stílusa, 2020-ban is töretlen népszerűségnek örvend. A marokkói stílusú csempe magában, Berber szőnyegek és fonott kosarak nélkül, is tökéletesen helyt áll. A marokkói mintás csempék használata egy kockázatmentes módja annak, hogy behozzuk egy cseppnyi az egzotikumot a lakásba.

2. Patinás motívumok

A közel-keleti, török ihletettségű meleg színű kerámiacsempék a marokkóihoz hasonlóan egy egyedi érzést keltenek bennünk. A mandalákra emlékeztető szimmetrikus formák egyszerre előkelők, egzotikusak, mégis természetesek.

3. Terrazzo

Az örökké megújuló terrazzo 2020-ban ugyanúgy megállja a helyét, akárcsak a 80-as évek furcsa irányzataiban tette, csak épp ma már modern és elegáns csempetípusnak számít. Az akár üveg, márvány, vagy fémdarabokat is tartalmazó terrazzo csempék a borsos ár nélkül képesek hozni a márványra és gránitra emlékeztető szépséget.

4. Art Deco fényűzés, vagy tengerparti

Miért is ragaszkodnánk a szögletes csempékhez, ha választhatunk egy olyan univerzális csempetípust, ami akár az Art Decoba, akár a vízparti stílusokba is beleillik? Az ilyen “legyező” formájú csempék kékes, türkiz és szürkés árnyalatai valóban megengedik, hogy az év során akár több stílust is kipróbáljunk velük.

5. Sötét és misztikus drámaiság

Akár egy sötét estélyi ruha, egy sötét csempékkel kirakott fürdőszoba is hozza a drámai, egyben chic stílust. Habár az a népszerű hiedelem, hogy a világos színek növelik a teret, meglepődnénk mennyire tágassá tud tenni egy nem túl nagy fürdőszobát egy sötét, szürkés, tinta-árnyalatú csempézés és festés. Megint csak elrugaszkodhatunk a klasszikus négyzet alaktól, és választhatjuk a gyémánt formájú csempéket.

6. Hosszú és egyedi

Gondoljuk újra és használjuk vertikálisan a hosszú metro csempéket, melyeket eddig csak a falak tövében használtunk volna jó szívvel. Az új perspektívák és a kreatív látásmód mindenképp jellemzik a 2020-as évet, így akár kísréletezhetünk, saját megoldásokat is kitalálhatunk.

7. Nagy és bátor

A nagyobb csempe kevesebb csempét jelent, tehát kisebb fejtöréssel is jár. Ha szép méretes csempéket használunk, mindenképp ajánlott az éttermekre jellemző márvány mintázatú, fényes darabokat választani sötét, krém, vagy korall árnyalatokban. Ezek előkelő, praktikus, könnyen javítható csempék, így mindenképp érdemes nagyban gondolkoznunk, ha ez is elnyerte a tetszésünket.

8. Hatszög – Térbeli vagy méhsejt

A hatszög alakzat csodás sajátsága, hogy két és három dimenzióban is értelmezhető. Két dimenzióban a klasszikus méhsejt alakzatot kapjuk, míg három különböző színű “gyémánt” alakú csempe használatával egy izgalmas, térbeli kocka alakzat sejlik fel. Mindkét megközelítésben rengeteg potenciál és ötlet rejlik, ne féljünk kísérletező szándékkal nyúlni a hatszöghöz.

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük