fbpx

A rendrakás művészete

Otthon berendezése, Praktikus Megoldások

A „rendrakás művészete” sokaknak ellentmondásos kifejezés lehet, mert a rendrakásra leginkább nyűgként gondolnak. Valóban, az elején leginkább egy végeláthatatlan folyamatnak tűnik, így aztán mindig csak tologatjuk, és egyre rosszabb lesz a helyzet. Pedig sokszor ezek a rossz tapasztalatok azért vannak, mert rossz a technikánk, és nem jól kezdünk neki a rendszerezésnek. Azonban van egy jó hírünk! A rendrakásnak nem kell szenvedésnek lennie, épp ellenkezőleg, egy felszabadító folyamat is lehet, ahogy megtisztul az otthonunk.

KonMari módszer: a rendrakás művészete

Marie Kondo munkásságát már a múlt heti cikkünkben is említettük. Rendrakási módszerével, a KonMari módszerrel, illetve az erről szóló könyvével és Netflix sorozattal vált világszerte ismertté. Egészen új alapokra helyezte a rendszerezést és a takarítást. Egy keleti vallásból is merítve, a rendszerezés művészete számára spirituális jelentőségű. Ahogy megtisztítjuk az otthonunkat, a lelkünk is megtisztul. Könyvében Marie megfogalmazza, hogy csak azokat a tárgyakat szabad megtartani a szelektálás után, amelyek örömöt hoznak nekünk. Ez elsőre furcsán hangozhat, de valóban felesleges megtartani a „majd még egyszer jó lesz valamire” tárgyakat, ennél többre kell tartanunk az otthonunkat.

Válts szemléletet!

Elég rossz a legtöbb ember hozzáállása a rendrakáshoz. Ha úgy gondolunk rá, mint kötelesség és mint nyűg, akkor valóban nem sok jót várhatunk tőle. Ezért a rendrakást fejben kell kezdenünk! Meg kell változtatnunk a hozzáállásunkat. Arra kell gondolnunk, hogy mennyivel jobb lesz a rendrakás után, mennyivel tisztább és rendezettebb lesz a házunk.  Hangolódjunk rá, és tartsuk szem előtt, hogy ha csak olyan dolgok maradnak körülöttünk, amik örömet okoznak nekünk, akkor máris jobban fogjuk érezni magunkat.

Előkészületek a rendrakás előtt

Ha sikerült megváltoztatni a gondolkodásunkat, akkor jöhet az utolsó előkészületi fázis. A rendszerezéshez elengedhetetlenek a rendszerezők. Érdemes beszerezni dobozokat, polcos szekrényeket és persze zsákokat a kiszelektált holmiknak. Már ezek az apró dolgok is segítenek kicsit ráhangolódni az egész folyamatra. Az ugyanolyan dobozokba, tárolókba rendezett dolgok sokkal jobban mutatnak, és nem utolsó sorban sokkal könnyebb lesz így rendet tartani, és megtalálni, amit keresünk.

Marie Kondo egy praktikus és olcsó megoldást is kínál erre a problémára. Sokan rakjuk el a cipők dobozait, mégis legtöbbször csak a port fogják, és a helyet foglalják a gardróbban. Azonban kiváló rendszerezőként is szolgálhatnak. Tökéletes a méretük, és egy-egy címkével az oldalukon a gyors tájékozódás is megoldható.

Haladjunk kategóriák szerint

A KonMari módszer talán legfontosabb és legnépszerűbb javaslata, hogy a rendrakást ne helyiségről-helyiségre csináljuk. Ezzel csak azt érhetjük el általában, hogy átvisszük egyik szobából a másikba a már felesleges holmikat. Ehelyett haladjunk kategóriák szerint. Marie szerint a ruhákkal kell kezdeni, ezután jöhetnek a könyvek, a papírok, egyéb tárgyak és végül a nagyon személyes holmik, például fényképek. Azért ez a legjobb sorrend, mert ezek a kategóriák érzelmileg egyre fontosabbak. Sokkal könnyebb megválni egy-egy kifakult pólótól, mint a családi fényképek egyikétől vagy a régi szerelmes levelektől.

Fontos az is, hogy mikor nekikezdünk egy kategóriának, először minden felesleges, Marie szemléletével „nem örömet hozó” tárgytól megváljunk az adott kategóriában. A ház minden pontjáról gyűjtsük össze a könyveket, és válogassuk ki. És csak ha megvan a végleges kupac könyv, például, amit megtartunk, akkor kezdjük el megkeresni a házban a helyét.

Találd meg mindennek a helyét!

Marie Kondo híres mondása szerint a szelektálásnál a szívünkre kell hallgatni, az új hely megtalálásakor pedig az otthonunkra. Ez azt jelenti, hogy mikor azon gondolkozunk, megváljunk-e az adott tárgytól, az érzéseinkre kell figyelnünk, vajon érzünk-e boldogságot az adott tárgy láttán. Ha nem, mehet a kukába.

Amikor pedig megkeressük az új helyét a megmaradt holminknak, akkor sokkal inkább praktikus szempontokat vegyünk figyelembe. Fontos, hogy mindent a lehető legkönnyebben elő tudjunk venni, minden kéznél legyen. Miután megtizedeltük az otthoni tárgyakat, ez nem lesz nehéz, mindennek jut majd elég hely. Illetve abban is segít, hogy használat után mindig vissza tudjuk rakni a helyére. Ha egy eldugott pontra kéne visszatenni, lehet, hogy csak halogatnánk. Még egy jó tanács, hogy az egy kategóriába tartozó dolgokat lehetőleg egy helyen tároljuk, így sokkal rövidebb lesz a keresgélés is.

Gardróbrendezés

Talán a ruhák az a kategória, amiből a legtöbbet halmozunk fel. Az impulzusvásárláskor is elsőként egy ruhával lepjük meg magunk. Tudjuk, hogy nem könnyű megválni egy-egy darabtól, hiszen akkor vajon lesz-e mit felvennünk másnap. Ha ezen aggódsz, akkor figyeld pár hétig magad! Valószínűleg te is csak ugyanazt a pár felsőt és nadrágot hordod nap mint nap. És azzal se áltasd magad, hogy majd jövő nyáron felveszed azt a felsőt, mert addigra úgyis veszel újabbat. Képzeld csak el milyen jó érzés lesz bemenni egy sokkal szellősebb gardróbba, vagy hogy milyen jó lesz nem teletömött, hanem átlátható fiókokat kihúzni.

Marie Kondo azt javasolja, hogy ne akasztóra akasszuk a felsőket, hanem használjunk fiókos szekrényeket. Ehhez pedig egy speciális technikát is javasol, amit lent a képen láthatsz. Így gyönyörűen berendezheted a fiókokat, és amikor kiveszel egy felsőt nem fog összedőlni az egész pólótorony. Hogy ezek a sorok is megtartsák a formájukat, használj rendszerezőket vagy akár a már említett cipősdobozokat.

Képek forrása: Butopea, KonMari, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük