fbpx

Gardrób ötletek minden otthonba

Otthon berendezése
gardrób ötletek

Valószínűleg minden nő álmodozott már saját gardróbszobáról plafonig érő cipőfallal, öltözködőasztallal és bársonyülőkével. De valakinek sokkal inkább az a problémája, hogy hogy fognak elférni a ruhái a kicsi lakásban, a már amúgy is zsúfolt hálószobában. Szerencsére rengetegféle megoldás létezik a hatalmas, pazar gardróbszobáktól kezdve, az antik gardróbszekrényeken át a helytakarékos ruhatároló megoldásokig. A következő gardrób ötletek mindenkinek tartogatnak egy-két jó tanácsot a gardrób berendezését és persze a ruhák tárolását illetően.

Az álomgardróbszoba

A legtöbb nő, mikor a hollywoodi filmekben látja a hatalmas és gyönyörű gardróbszobákat, csak gyorsan elhessegeti a gondolatot, hogy neki is lehetne hasonló. Pedig egy ilyen szoba kialakítása nem is jár annyi áldozattal, mint gondolnánk. Már egy egész kicsi sarokból is nagyon sok mindent ki lehet hozni. Ha egy sötét kis sarok áll csak a rendelkezésünkre, akkor se ijedjünk meg. Megfelelő mennyiségű fénnyel nagyon sokat lehet a helyiségen dobni. Válasszunk ki egy stílust, és aszerint rendezzük be a szobát, hogy még ízlésesebb és látványosabb legyen. Nagyon kedvelt stílus az art deco a méltóságteljes arany-fekete kombinációval és geometriai formákkal, ami egy gardróbszobában is nagyon jól mutat. De választhatunk visszafogottabb stílusokat is, például pasztell színeket fával és bársonnyal vagy skandináv stílust alapszínekkel és világos faszínnel.

Praktikus kiegészítők egy gardróbszobában

Ha több hellyel gazdálkodhatunk, szabadabbra engedhetjük a fantáziánkat, és sokkal több plusz elemet, dekorációt is használhatunk a saját gardróbszobánkban. Egy ülőalkalmatosság beszerzése nagyon praktikus. Helyezzük el a cipők közelében, és így sokkal könnyebb lesz próbálni, összekészülni. Ráadásul egy bársonyülőke, fotel igazán megadja a szoba hangulatát, karakterét.

Természetesen egy gardróbszobából sem maradhat ki egy nagy, álló tükör. Hiszen enélkül meglehetősen nehéz lenne kiválasztani a megfelelő szettet. A tükröt is választhatjuk a stílushoz illően. Például art decohoz egy aranykeretes tükröt, egy modern gardróbban pedig akár az elhúzható falak is lehetnek mind tükörüvegből.

Praktikus, ha az öltözködőasztal is a gardróbszobában van, ahol meg tudjuk csinálni a frizuránkat és a sminkünket. Ez azért is jó megoldás, mert egy szépen berendezett öltözködőasztal egyben tökéletes dekoráció is.

Gardrób ötletek a helyiségek kombinálásával

Már írtunk cikket különböző home office ötletekről, de erről a helytakarékos megoldásról még nem beszéltünk. Ha helyszűkében vagyunk, és nem tudunk választani, hogy a még szabad kis helyiségből gardrób vagy iroda legyen, akkor van egy jó hírünk, nem is kell választani, lehet egyszerre mindkettő. Ez a két funkció tökéletesen megfér egymás mellett, és az íróasztalt, ha épp nem dolgozunk, akár sminkasztalként is használhatjuk.

Helytakarékos gardrób ötletek

Azoknak is van alternatíva, akik nem tudnak egy teljes helyiséget felszabadítani a ruhák tárolására. Például sok tetőtéri lakásban van a lakásnak olyan pontja, amit a döntött fal miatt nem nagyon tudunk kihasználni. Ide tervezhetünk egyedi gardróbot olyan polc- és akasztós rendszerekkel, amik pont kihasználják a helyet.

Az is jó megoldás lehet, ha leválasztunk egy vékonyabb sávot a hálószobából, ahol felakasztva tárolhatjuk a ruhákat. És ezt a részt elkülöníthetjük egy függönnyel vagy spanyol fallal. Így kisebb helyet foglal a tárolás, mint egy gardróbszekrénnyel, egészen a plafonig ki tudjuk használni a teret, és ízlésesen el is lehet takarni a ruhákat.

Különleges, antik gardrób

Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a gardróbszobához, a gardrób ötletek tárháza ennél sokkal szélesebb és színesebb. Egy gardróbszekrény is jó szolgálatot tehet, és ennek sem kell unalmasnak, egy egyszerű faszekrénynek lennie. Ha hasonló stílusú a hálószobánk vagy a ház többi része, egy antik gardróbszekrény gyönyörű dísze lehet a hálónak. Ha például a nagyszülőktől örököltünk egy szép szekrényt, akkor akár mi magunk is felújíthatjuk, virágos mintával díszíthetjük, és így egy nagyon egyedi megoldást kapunk, amihez még érzelmi szálak is fűznek.

Egy gardrób megtervezése, előkészületek

Ha a gardróbszoba mellett döntünk, akkor fontos előre megtervezni az elrendezést, hogy ne a bepakolás után kelljen ráeszmélni, hogy a fele ruhánkat nem is tudjuk hova rakni. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy érdemes a nagy gardróbrendezés előtt a ruháinkat is átválogatni. Ilyenkor az első tanács az szokott lenni, hogy ami egy éve nem volt rajtad, az már nem is lesz, nem érdemes tárolgatni. De ilyenkor könnyű hitegetni magunkat, hogy majd jövőre biztos hasznát veszem.

Korábban már írtunk Marie Kondo módszereiről, aki a rendrakás mestere. Ő például azt javasolja, hogy az összes ruhát, ami fellelhető az otthonunkban rakjuk egy nagy kupacba, így láthatjuk, hogy mennyire feleslegesen sok ruhadarabunk van. Az első sokk után minden ruhát vegyünk kézbe egyesével, és döntsük el, hogy az adott ruhadarab örömet okoz-e nekünk. Amelyik ruhánál ezt nem érezzük, annak köszönjük meg a szolgálatot, és adományozzuk el. Ez egy hatékony módszer, és nem lesz vele utólagos megbánás.

Ha kiválogattuk a ruhákat, akkor már tényleg nekiláthatunk a tervezésnek. Az akasztós ruháknak körülbelül 60 cm mélységet érdemes hagyni, a polcoknak 50 cm-t. Arra is figyeljünk, ha akasztós rendszert szeretnénk, hogy a hosszabb ruháknak, nadrágoknak legyen olyan rész ahol a rúd magasabban van, a felsőknek pedig elég kevésbé hosszú hely is. Tehát érdemes két akasztós rudat külön felszerelni, a rövid ruhadarabokét felülre, a hosszabbakét alulra.

A megfelelő világítás

Elsőre talán nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van a megfelelő fény beállításának a gardróbszobában, vagy akár csak a gardróbszekrényben. Nem túl praktikus ha a plafonon van egyetlen fényforrás, vagy ha a természetes fényre bízzuk a dolgot, mert így az alsóbb polcokat egészen biztos hogy nem fogjuk látni. A legpraktikusabbak erre a célra a kis LED csíkok, amiket felszerelhetünk egy-egy polc aljára, hogy így az alatta lévő polcon mindent jól lássunk. Ezenkívül amikor kiválasztjuk az aznapi összeállítást, csalóka lehet a fény, lehet hogy a kinti fényben egészen máshogy fog állni az adott szín, pont mint a próbafülékben. Ezért érdemes természetes fényű világítást választani.

Gardrób ötletek a ruhák tárolására

Marie Kondo, akit már említettünk ebben a cikkben is, azt tanácsolja, hogy ne minden ruhát tároljunk felakasztva, mert nem túl esztétikus. Helyette használjunk kihúzható fiókokat, és a lenti képen lévő KonMarie módszerrel hajtogatva és berendezve a felsőket mindent azonnal megtalálhatunk, és sokkal rendezettebbnek fog tűnni a ruhásszekrény.

Emellett a gyors tájékozódásért rendszerezzük a ruhákat évszak, típus – felsők, pulcsik, nadrágok – alkalom vagy szín szerint. Így azonnal megtalálhatjuk, amit keresünk, és látványosabb is lesz a gardrób. Nem is beszélve arról, hogy miközben átcsoportosítjuk a ruhákat, sokszor rég elfeledett darabok is előkerülnek.

A ruhák tárolásánál hatalmas segítséget jelenthetnek a különböző rendszerezők. Használatukkal nem kell ömlesztve tárolni a ruhákat, nem fognak egymásra csúszni a külön kategóriák, hanem sokkal átláthatóbb lesz minden. Ezeket a térelosztókat használhatjuk a kiegészítők, fehérneműk tárolására például.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük