fbpx

Szállodai elegancia – Modern Art Deco bútorok

Lakberendezési stílusok
Modern art deco bútorok

Az Art Deco a 20.század egyik meghatározó stílusa volt, de izgalmas fényűzése máig formálja a modern lakberendezést. A mai napig állnak elő újabb és újabb Art Deco ihlette bútorötletekkel, hiszen a stílus könnyen adaptálódott a modern irányzatokhoz. Cikkünkben megmutatjuk, mi mindenre képesek a modern Art Deco bútorok, és hogyan alakíthatjuk át lakásunkat egy fényűző luxushotelt idéző kényelmes otthonná. Ebben a cikkben az új, rózsaszínes-lilás árnyalatokra koncentrálunk, a későbbiekben pedig más színvilágokba is bevezetünk titeket.

A teljes körű Art Deco érzet eléréséhez bátran kell hozzáállnunk az ötleteléshez, a fényűzés és luxus és a kényelem szemüvegén át kell néznünk a berendezésre váró szobára. Egy elegáns, funkcionális és modern stílus lévén azonban jól integrálható csupán 1-1 Art Deco elem is más stílusokba. Korábban is írtunk már az Art Deco jellegzetességeiről, most egy új szemszögből mutatjuk be a modern, mégis régies, fényűző szállodákat idéző stílust. Akár a sűrű és lehengerlő verzió, akár a ritkább, meg-megvillanó luxus nyeri el tetszésünk, a modern Art Deco bútorok garantáltan megfűszerezik otthonunkat egy csipetnyi klasszikus ragyogással és érzékiséggel.

A modern Art Deco formavilága

Az Art Deco alapvetően szögletesesbb, mindenképp geometrikus alakzatokat használt. Mára a stílus eszközkészlete kibővült és befogadta a gömbölydedebb, kör alapú bútorokat is. Az esztétikum mellett az Art Deco-nál mindig is nagy hangsúly volt a funkcionalitáson, ezt a jellemzőjét a stílus modern verziója is megőrizte.

Sokat segíthet az ötletgyűjtésben, ha például megnézzük a Nagy Gatsby c. filmet, amiben biztosan találkozunk márványból, aranyzott fémekből készült szögletes és hegyes élű alakzatokkal, tükrüződő felületekkel, gazdag szín-, és formavilággal.

Art Deco lámpabúra

Art Deco bútorok anyaga

Egy Art Deco stílusú otthonban elengedhetetlen néhány márvány/márvány hatású bútor, kedvet anyag továbbá a dió-, és ébenfa, valamint gyakori az üveg és a tükröződő felületek használata is. Textilek terén az Art Deco igazán merész és exluzív, leginkább a bársony, a selyem és a bőr jelenik meg, mint bútorkárpit és mint lakástextil alapanyag.

A modern Art Deco bútorok színvilága

Az Art Deco semmiképp sem a visszafogottság és szürke egyhangúság stílusa. Pont ellenkezőleg, nagyon is bátran kísérletezik a színekkel. A türkiz, a mélykék, a lila és a fekete selyem/bársony kiegészítve arany/króm/bronz fémes színekkel mind-mind megjelenik a modern Art Deco bútorok között.

A rózsaszínes és arany kombinációja hordozza a modern Art Deco stílus esszenciáját, hiszen ez a szín kicsit komolytalanabb, szabadabb irányt szab egy kísérletező, de alapvetően szögletes és szabályokkal rendelkező stílusnak. Természetesen azonban a kék, a fekete, a bézs, mind-mind a klasszikus Art Deco stílus színei, ezekkel is találkozhattok későbbi cikkeinkben.

Színek szempontjából az Art Deco tehát az ellentétek stílusa, a fémes színek keveredése az élénkebb, vagy épp pasztel színekkel egyáltalán nem okoz problémát, sőt…! Ugyanakkor, ha kicsit visszafogottabb színvilágra vágyunk, bátran használhatjuk a fentebb említett bézs, szürkés színeket is, valamint monokróm feketét, hiszen ezek is át tudják adni ezen elegáns stílus lényegét.

Fali dekorációk

A márvány a fali dekoráció kitalálásánál is jó ötlet lehet, ha szeretnénk egy csipetnyi luxusszálloda érzést vinni a lakásunkba. A tejszínszerű fehér, a gomolygó szürke, valamint rózsaszín és arany árnyalatok a falon is tökéletesen megteremtik a letisztult, nemes szépséget.

Az Art Deco modern változata, ha valamivé, talán csak méginkább kísérletezővé vált az évek során, így a falak is kalandosabb árnyalatokban pompázhatnak. A márványon és a klasszikus stílus szögletes arany fali díszítésein túl az egyedi műalkotások is teret kapnak. Különösen jól tudnak kinézni a nemesfémek színei domáinálta festmények/képek.

Az art decora jellemző egyszerre visszafogott és fényűző hatás, a minimál geometriai formák szeretete és a funkcionalitás ma is rendkívül népszerűvé teszi a stílust. A modern Art Deco eredendően egy kalandvágyó kifinomultságot sugall, érzékien keverednek benne a klasszikus Art Deco és a modern irányzatok szelei.

Modern Art Deco bútoraink

Magazinunkban a későbbiekben megmutatjuk további izgalmas színkombinációinkat is!Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük