fbpx

A híres skandináv stílus, ami még mindig a legnépszerűbb!

Lakberendezési stílusok
skandináv stílus rózsaszín

A skandináv stílus törekvését összefoglalhatnánk ezzel a három fogalommal: kifinomult, megnyugtató, praktikus. A modern lakberendezésből válogatunk bútorokat a skandiáv stílushoz is, de az anyagok, a fények, és a lágy árnyalatok révén hívogatóvá, és otthonossá tesszük ezeket az amúgy szögletesebb, elegánsabb stílusú bútorokat.

A skandináv stílus világhírnévre jutása:

A skandináv stílus a 30-as években bukkant fel, és már a 45-50-es években elérte Amerikát. Sokan meglepődnek, hogy miért vált ennyire népszerűvé a skandináv divat, és lakberendezés: valószínűleg azért, mert a skandináv nem hivalkodó, semleges, minimalista, egyszerűen szamélyre szabható. A bútorok, és a dekorációk pedig megfizethető áron kaphatóak.

Azaz a skandináv stílus sikere abban rejlik, hogy egy kedves, otthonos lakberendezési lehetőséget kínál, viszonylag nagy tömeget érdekel a stílus, mert könnyen adaptálható bármilyen más lakberendezési stílushoz, és a középosztály számára is elérhető a kedvező árak miatt.

A skandináv stílus otthonodban:

Ahhoz, hogy a skandináv stílust otthonodba is be tudd vinni, nem kell igazából mást tenned, mint hogy letisztult, modern stílusú bázisbútorokkal megtöltöd a lakásodat. Adj hozzá pasztell színeket, és organikus lakberendezési tárgyakat, pár pihe-puhaságot, egy kis hygge-t, és már kész is… de azért ezt még kifejtjük bővebben lentebb:

Tökéletes skandináv színek:

A skandináv stílus visszafogott, pasztell színeiről ismert. Mivel szeretjük ebben a stílusban az úgynevezett organikus anyagokat, ezért minden természetes szín bátrn használható a skandináv lakberendezésben. A nude színek, azaz a barnák különféle árnyalatai, a hidegebb zöldes árnyalatok, a kékek, illetve a rózsaszínek pasztell árnyalatai is jól működhetnek a skandináv stílusú otthonunkban.

Emellett természetesen a fehérnek, és a szürkének is hatalmas szerepe van a skandináv lakberendezésben! Mivel a modern stílushoz is több szállal kötődik, ezért a monokróm sem áll távol tőle. Ennek persze inkább a pasztell színekkel tompított szürke vonala a nyerő a skandiban. Felütötte egy újabb trend is a fejét: a fehér monokróm. A skandináv stílusba sikeresen implementálható ez is!

Színek szempontjából ideális összeállításnak számít például, ha egy világosabb barna padlóburkolat mellett döntünk, melyet fehér falak egészítenek ki. Ezek mellé párosítsunk szürke, szürkéskék lakástextileket. Ez egy nagyon letisztult, minimalista otthonban van csak így: manapság népszerűek a sárgás színek is, ahogy a zöldek is a skandináv lakberendezésben. Ezen túl pedig a rózsaszín egyes árnyalatai is felütik a fejüket újabban.

Ideális anyaghasználat a stílus keretein belül:

A skandináv stílus színei mellett az anyaghasználat sem másodlagos szempont: minden olyan természetes anyagot, mint amilyen a bőr, a fa, a gyapjú, és a vászon tárt karokkal fogad a skandináv stílus! A bútorokon, és a burkolatokon is bártan használhatjuk ezeket.

Ami miatt nagyon szereti a skandináv lakberendezés ezeket a természetes anyagokat, az az, hogy otthonosság érzetét keltik. Bár ettől függetlenül kisebb felületeken megenged a sakndináv lakberendezés is műanyag és fémhasználatot. Érdemes azonban a nagyobb felületeken az organikus anyagok mellett elköteleződnünk, ha szeretnénk ezt a stílust otthonunkban meggyökereztetni.

A skandináv stílus mintáiról röviden:

A skandi rendhagyó módon olyan sokféle mintát vonultat fel, hogy nem igen lehet leszűkíteni egy-kettő, vagy épp három elemre az általa felvonultatott minta-repertoárt.

A geometrikus minták természetesen itt is helyet kapnak – ahogy manapság sok más trendi lakberendezési stílusban is. Viszont ha megnézünk egy skandináv tapétakínálatot, akkor találkozunk virágmintákkal, pöttyözöttekkel, kockással, állatossal, és mindez megannyi stílusban közölve. Sok esetben bár az otthon elsődleges stílusa a skandináv, de a nagyfelületen használt tapéták mintázata elviszi az egész felső teret egy enyhén vintage-es, bohós, vagy épp art décos irányba.

Ez részben azért is van, mert nem lehet ezeket a lakberendezési stílusokat teljesen elválasztani egymástól. És persze nem is szükséges.

Bútorok és dekorációk – melyekre mindenképp szükséged lesz!

A skandináv bútorok elsősorban praktikusak. A funkcionalitás nagyon fontos a skandináv bútortervezésben. Így például az ülőbútorok esetében a kényelem, a test különféle részeinek optimális megtámasztása a kulcs, az elsődleges szempont. A kényelmes ülőbútorok “karban tartják” a hátat, de a lábakról sem feledkezik meg a skandináv lakberendezés: sok esetben látjuk, hogy puffokkal, lábtartókkal kombinálják a foteleket. Az ülőbútorok esetében inkább szövetborítással találkozhatunk.

Organikus, és mesterséges harmonikus keveredése figyelhető meg más részről a szoba többi elemein: a szekrények esetében különösen népszerű a fémvázas megoldás. De nem csak fémváz, hanem teljes váz test is előfordul a skandináv bútorok esetében. A fémvázas székek retró hatást mutatnak, de jól kiegészítik a skandináv belső tereket – bár ellensúlyozva van a hideg fém a szoba többi bútorának puha, hívogató megjelenésével.

A kuckózósság, és a hygge jegyében érdemes több szőrmés elemet is elhelyezni a helyiségekben: szőnyegek, párnák, takarók formájában. A len huzatok nyerők a hálószobákban. Érdemes gyertyákkal is kiegészítenünk a lakásban elhelyezett világítótesteket. Mennyezeti lámpák helyett érdemes a asztali lámpákat használnunk, és állólámpákat amikor csak tehetjük. A fényfüzérek is kiválóan fokozzák a már meglévő hangulatosságot. Szobanövényekkel még egy kis életet vihetünk a belső térbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Hírlevél feliratkozás


 
Lakberendezési Stílusok

 
Színek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük