fbpx

Így készíts geometrikus gyertyatartót házilag

Csináld Magad
Így készíts geometrikus gyertyatartót házilag - butopêa

Cikkünkben egy DIY ötlettel bebizonyítjuk, hogy a boltokban látott egyedi gyertyatartókat házilag is könnyű elkészíteni! Ezzel a különleges gyertyatartó készítési módszerrel egy igazán tartós darabot tudtok létrehozni, és úgy dekoráljátok, formáljátok, ahogy csak akarjátok.

Elsőre talán kicsit összetettnek tűnik majd ez az ötlet, de a cikk elolvasása utána már menni fog, mint a karikacsapás!

Honnan jött a gyertyatartó készítés ötlete?

🔸O R I G A M I🔸 így mutatnak a Stockholm polcaink otthon 🕸

A post shared by Axanne @Butopêa (@butopea) on

Több cikkünkben olvashattatok a dán életérzésről, a hygge-ről, ami az otthonosság megteremtéséről szól. A hygge lényege, hogy az év minden hónapjában ugyan azt a kellemes, meghitt, meleg hangulatot próbáljuk biztosítani magunk számára, melyben igazán jól érezzük magunkat. Különösen a téli hónapokban érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a gyertyákra, hiszen természetes fényüknek köszönhetően vidámabbá teszik az otthonunkat. Mivel ebbe is szerettünk volna egy kis kreativitást és egyéniséget vinni, elkészítettük nektek ezeket a különleges darabokat.
Tartsatok velünk és öntsünk formába izgalmas gyertyatartókat házilag!

Amire szükséged lesz:

Amire szükséged lesz - geometrikus

  • Fehér cement
  • Keverőtál
  • Víz
  • Sniccer
  • Olló
  • Filc
  • Karton
  • Vastag, és jól tapadó ragasztószalag
  • Bármilyen festék
  • Rézkupak (mi 22mm-eset használtunk)
 • Öntőforma (ehhez biztosítunk segítséget)

1. Lépés: Vágd ki a kartonból a formát és készítsd elő, hogy hajtható legyen

1-Lépés Vágd ki a kartonból a formát és készítsd elő, hogy hajtható legyen-butopea

A kartonlapra rajzold fel a mintát (pár ötletet előre megadunk ehhez, a cikk végén találjátok, de ti is létrehozhattok saját formákat). Ez lesz majd a váza a gipsz formátoknak. A sniccer vagy az olló segítségével vágd ki a formát. Rajzold meg jól láthatóan a hajtás éleket, majd a sniccerrel karcold be őket egy kicsit, hogy könnyen hajtható legyen a karton.

2. Lépés: Készítsd elő a formát a gipszöntéshez

2-Lépés Készítsd elő a formát a gipszöntéshez - butopea

Fektesd magad elé a hajtogatható kartonformát úgy, hogy az az oldala legyen fölül, amit nem karcoltál be. Ezt az oldalát vond be ragasztószalaggal, majd ha már az egészet befedted, vágd le a felesleges ragasztót, hogy csak a formán maradjon. Ez lesz a geometrikus formád belső oldala. Erre a lépésre azért volt szükség, hogy a gipsz ne ragadjon bele a papírba, és utólag könnyen eltávolítható legyen a forma a gyertyatartóról.

3. Lépés: Készítsétek el a geometrikus formát

3-Lépés Készítsétek el a geometrikus formát - butopea

Ha ez kész, hajtsd össze formát a képen látható módon, és ragaszd össze az oldalait. Ha már egyben van a formátok, jó szorosan tekerd körbe a ragasztószalaggal, hogy később, ha beleöntöd a gipszet, ne folyjon ki a réseken.

4. Lépés: Öntsük bele a cementet

4-Lépés-Öntsük-bele-a-cementet-butopea-

A cement elkészítése nem nehéz, csak figyelni kell az arányokra. Ehhez minden csomagoláson van útmutató, az általunk használt fehér cement esetében 3:1 arányban kellett cementport és vizet összekeverni a megfelelő sűrűségű massza eléréséhez.

Nézd meg a csomagoláson, hogy mi az ideális arány az adott cement esetében, és keverd ki a masszát.

Tipp: Ezen a ponton lehet előre színezni a cementet. Úgy vettük észre, hogy ha a folyékony cementhez adunk hozzá festéket, akkor száradás után sokkal természetesebb árnyalatokat tudunk elérni, mintha utólag festenénk be az oldalait. Alul a képek közt találtok majd példát mindkét verzióra, érdemes előre eldönteni, hogy melyik végkimenetel szimpatikusabb számotokra. Ha úgy döntenétek, hogy a folyékony cementet színezitek, akkor is használhattok bármilyen festéket, ahogy a képen is láthatjátok, mi olyan termékeket használtunk, melyekkel falfestékeket szoktak beszínezni, de ugyan így működhet a tempera is, vagy bármely más festék.

Ha elkészült a massza, öntsd bele a formába.

Mielőtt megkötne a cement, két fontos teendőd van: először is, ha benne van a folyékony cement a formában, finoman ütögesd az asztalhoz a formát, hogy ne maradjanak levegőbuborékok a gyertyatartóban, ezután a még mindig folyékony cementbe helyezd bele a rézkupakot, ebbe kerül majd a gyertya. Figyelj, hogy a rézkupak párhuzamos legyen a forma aljával, hogy a gyertyád egyenesen álljon majd benne.

Várj addig, míg a cement teljesen megköt (ez körülbelül 12 óra), majd vágd le róla a kartont.

5-Lépés A gyertyatartó igazítása butopea

Ahogy a képen is látható, a cement teljesen felvette a formát, néhol talán túl is folyt kicsit rajta. Ezért fontos, hogy a karton oldalait a lehető legprecízebben illeszd egymáshoz, hogy minél kevesebb cement folyjon a repedések közé. A kisebb túlfolyások ugyanis korrigálhatók utólag, akár a snicerrel, akár csiszolólap segítségével könnyen eltávolíthatók, viszont a nagyobb eltéréseket nehéz lenne korrigálni.

Már kész is! Egy kis díszítés után senki sem fogja tudni megmondani, hogy ez a gyertyatartó házilag készült, és nem a boltban vetted.

5. Lépés: Díszítsd fel

5- Lépés Díszítsd fel - butopea

Itt akár abba is hagyhatod ha minimalista stílusra vágysz. De ha színesebb darabot szeretnél, rengeteg lehetőséged van arra, hogy még különlegesebbé tedd a gyertyatartódat, használhatsz spray-ket, vagy vízfestéket, temperát, akár decoupage technikával is bevonatod az oldalait.

És el is készült a gyertyatartód.

igy-keszits-geometrikus-gyertyatartot-hazilag-butopea 2 igy-keszits-geometrikus-gyertyatartot-hazilag-butopea 3

igy-keszits-geometrikus-gyertyatartot-hazilag-butopea 7

igy-keszits-geometrikus-gyertyatartot-hazilag-butopea 6

igy-keszits-geometrikus-gyertyatartot-hazilag-butopea 5

Így készíts geometrikus gyertyatartót házilag butopea

Reméljük elnyerte a tetszéseteket ez a különleges DIY ötlet, és ha ti is elkészítitek ezeket a geometrikus gyertyatartókat házilag, osszátok meg velünk Facebookon vagy Instagramon, írjátok be a megjegyzésbe, hogy #butopea

Forma sablonok:

Hosszú geometrikus verzió sablon:

hosszu-origami-forma-butopea-geometrikus-gyertyatarto

Kerek geometrikus verzió sablon:

gomb-origami-forma-butopea-geometrikus-gyertyatarto


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük