fbpx

Így készíts geometrikus dekorációt skandináv stílusban!

Csináld Magad, Kreatív Ötletek
Geometrikus himmeli függődísz

Kezdetben káosz uralkodott az univerzumban. A Káprázó űr közepette a tűz és a jég folyamai kereszteződtek. Gyermekük a hímnős óriás Ymir volt, aki osztódással szaporodott a rendezetlenségben, a szabályok nélküli világban. Mígnem három testvér, Odin, Vili és Vé, megteremtették a teret és az időt ebben a fejetlen végtelenségben. Megölték Ymirt, testéből pedig megformálták azt a különleges, többsíkú világot, melynek tartópillére az Yggdrasil.  Ymir húsa lett a föld, csontjai a hegyek, vérét és verejtékét a föld repedéseibe töltötték, ebből lettek a Földet borító vizek, koponyájából pedig megteremtették a himmel’-t, vagyis az eget. Innentől fogva a világban geometrikus rendezettség honolt.

A skandináv teremtéstörténetéből is látszik, hogy az északi mitológia a világot egyfajta szimmetrikus, geometrikus elrendezésű egységként kezeli. Kevesek még ma is hisznek abban, hogy a világ a fentiek leírása alapján teremtetett, és még a nem hívők közt is nagyon sokan vannak, akik szimpatizálnak az északi mitológiával, hiszen csak mostanában kezdték világszerte megismerni ezt a rendkívül különleges és összetett vallást. A skandináv lakásdekorációk közt nagy jelentősége van ma is a geometrikus formáknak, melynek nem meglepő módon sok köze van ehhez a szimmetriára épülő valláshoz.

Az egyike ezeknek a különleges dekorációknak különös népszerűségre tett szert napjainkban: ennek elkészítési módját fogjuk bemutatni nektek!

Geometrikus himmeli díszek

A himmeli egy geometrikus dekoráció, ami a svéd ’himmel’ azaz ’ég’, ’menny’ szóból származik. Geometrikus formái és elrendezése utal a világ rendezettségére és szimmetriájára is, elsősorban az ünnepi időszakban szokták a himmeliket fellógatni az ebédlőasztal fölé, hogy áldást hozzon a következő évi rozstermésre.  Manapság már elvesztette szakrális jelentőségét a himmeli, ahogy mi is már csak megszokásból eszünk halat és lencsét karácsonykor illetve újévkor. Jelenleg a himmeliket is inkább minimalista, stílusos megjelenésükért szeretjük, és mert a különféle elkészítési módoknak köszönhetően nem csak mint fali dísz, hanem virágtartóként, asztalként és lámpaburaként is szuperül néz ki.

A himmeli elkészítése rendkívül egyszerű: mindössze pár alapanyagra lesz szükség hozzá, és egy kis kreativitásra. A kész dekorációt pedig fel lehet dobni növényekkel. Ha fellógatod a falra a himmelit, és bele helyezel egy hússzú levelű és ágú növényt, már meg is teremtetted a városi dzsungel stílust az otthonodban!

Geometrikus himmeli növény

Amire szükséged lesz:

  • szívószál vagy rézcső (ha nagyobb virágot akarsz bele tenni, akkor utóbbit ajánlom)
  • damil, zsineg vagy fémhuzal, drót (attól függ, hogy a szívószálat vagy a csövet választottad)
  • festékszóró (ha szeretnél változtatni a himmeli színén)
  • vágóeszköz
  • zsákvarró tű

Ha fémből csinálod a himmelit, komolyabb felszerelésre lesz szükséged, mivel gérvágó fűrész kell a fémdarabok méretre vágásához, majd a drótozáshoz drótvágó és olyan fogó, amivel a későbbiekben hajlítani és csomózni tudod a drótot. A végeredmény nagyon szép lesz, és akár kisebb bútorokat is létre tudsz hozni így, viszont az ehhez szükséget technológia nem érhető el minden háztartásban, ezért mi a szívószálas verziót mutatjuk be nektek a DIY részben.

1. Válaszd ki, hogy milyen formát szeretnél!

Tulajdonképpen bármely geometrikus formát elkészítheted azok körül, melyeknek területszámítását megtanultad matek órán. Hogy ne kelljen kinyitnod a függvénytáblázatot mutatunk pár példát:

Geometrikus himmeli formák

2. Vágj méretre!

Te döntöd el, hogy mekkora himmeli szeretnél készíteni. Ehhez a 2x 5 oldalú geometrikus himmelihez 10 darab 16 cm-es szívószál és 5 darab 12 cm-es szívószálra lesz szükséged, valamint összesen 5 méter huzalra, damilra, zsinegre.

Geometrikus himmeli készítés szívószálakból

3. Készítsd el a felső gúlát!

Egy zsákvarró tűbe fűzd bele a zsineget, majd fűzd bele egy 16, egy 12 és egy újabb 16 centis szívószálba, majd a képen látható módon csomózd össze a háromszög tetején a cérnát. Kész az első oldal. A következő oldalt már ehhez fűzd hozzá: dugd végig ismét a tűt a szívószálon, majd újra egy 12 centiméteres rövidebb szívószálat fűzz fel, majd ismét egy hosszabbat. Kész a második oldal. Ezt a technikát folytasd addig, amíg végül 5 oldalad lesz.

Amikor körbeértél, köss egy erős csomót a szívószálak végén. Kész is a himmeli felső gúlája.

Geometrikus himmeli készítés: 1. lépés

4. Készítsd ez az alsó gúlát!

A felső gúlából kiindulva készítsd el az alsót. A cérnádra fűzz fel egy hosszabb szívószálat, majd a tűdet dugd keresztül a felső gúla egyik alapoldalán, azaz egy 12 centiméteres rövidebb szálon. Majd fűzz fel ismét egy hosszabb szálat. A cérna végét pedig kösd össze a háromszög csúcsánál.

Geometrikus himmeli készítés: 2. lépés

Ezt ismételd még 5 háromszögön keresztül. Már kész is a geometrikus himmeli!

A himmeli falra lógatva is mutatós, vagy helyezheted az asztalodra is. Te döntöd el, hogy milyen pozícióban mutatna a legjobban a lakásodban. A szívószálakat fefestheted vagy befújhatod valamilyen tartós festékkel, manapság a metálos színek a legdivatosabbak az ilyen geometrikus díszeken.

Az alábbiakban mutatunk pár további ötletet, melyeket kis gyakorlás után már te is el tudsz majd készíteni:

Geometrikus himmeli asztaldísz

Geometrikus himmeli égősor

Geometrikus himmeli növény

geometrikus himmeli lámpa

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük