fbpx

Egy igazán hyggelig bútor felújítása

Csináld Magad, Kreatív Ötletek

Ahhoz, hogy a bútor felújítás ne olyan dolognak számítson, amit kizárólag szakemberekkel merünk elvégeztetni, nincs is másra szükségünk, mint egy kis bátorságra, kreativitásra valamint egy nagy adag hygge hangulatra! Mi úgy döntöttünk, hogy belevágunk, és újat teremtünk a régiből! Ehhez pedig valami egészen újat is meg kellett tanulnunk: nem mást, mint a kézzel kötést!

Kezdjük a történet elején: nemrég az utcán sétáltam, és találtam egy kopottas széket, kidobva, ott hevert a kuka mellett. Egyébként a szék teljesen ép volt, azt leszámítva, hogy némely helyen le volt pattogva róla a festék. Úgy döntöttem, hogy hazaviszem ezt a kidobott darabot. Valószínűleg mindenki így tett volna a helyemben, aki olvasta már valaha Mándy Iván Bútorok című novellafüzérét, melynek interpretálása után egy egészen különös új nézőpontból tekint az ember a bútorokra… mintha lelkük lenne. Ezután az olvasmányélmény után nem tudok érzéketlenül elhaladni az útfélre dobott székek mellett, és ha tehetem, akkor a bútor felújítására adom a fejemet…

Tehát felvettem a széket, és hazavittem. Azóta ott állt a folyosón, és a sorsán gondolkodtam… végül úgy döntöttem, hogy teret engedve a hygge iránti rajongásomnak új életet lehelek a székbe, újrafestem, és az ülőkéjét bevonom egy kézzel kötött huzattal!

Mi kell egy bútor felújításához?

  • egy extra vastag pamutfonal (én az alibaba.com-ról rendeltem)
  • ecset
  • lazúr festék
  • fafesték (a szín szabadon választható, én szürkéskéket és mustársárgát választottam)
  • faragasztó (az örökbefogadott szék ülőkéje nem volt elég stabil)
  • csiszolópapír
  • gumikötél
  • biztosítótű

Bútor felújítás: előkészületek

Csiszoljuk le jó alaposan!

Először darabjaira szedtem a széket, és egyesével lecsiszoltam a részeit, egyrészt, hogy megszabadítsam a régi festékmaradványoktól, másrészt, hogy a lakk és a festék jól tapadjanak majd rajta. Utólag rájöttem, hogy talán ez volt a legfontosabb lépés, főleg a lábak esetében, ahol lazúrt használtam, mivel ennek az anyagnak rendesen be kell szívódnia a fába ahhoz, hogy szép legyen a végeredmény.

Adjunk új színt neki!

Az ülőkével kezdtem: először egy alapozóréteggel kentem le a fát, majd két réteggel felvittem a szürke festékből.

Bútor fejújítás: festés

Bútor felújítás: festés

Azért választottam ezt a szürke árnyalatot, mert a kötött üléshuzat lyukas részein átlátszik az ülőke, és szebb a végeredmény, ha nem üt el a két szín egymástól. Ezt követően lefestettem a szék lábai közti tartófákat sárgára.

bútor felújítás: festés

A szék lábaihoz többféle lazúrfestéket kevertem össze, hogy pontosan azt a színt kapjam, amit előzőleg elképzeltem a székemen. Ha ti sem vagytok elégedettek a bolti árnyalatokkal, és sajátot akartok létrehozni, azt tanácsolom, hogy egy fadarabon próbáljátok ki az általatok kikevert festéket, mielőtt a szék lábaira kennétek. Biztos, ami biztos, ne utólag jöjjetek rá, hogy nem tetszik a végeredmény. Ehhez a színhez egy tölgy és egy paliszander árnyalatú, vizes bázisú lazúr festékeket használtam:

Bútor felújítás: festés

Kezdetét veheti a kézzel kötés

Amíg a lábak száradnak elkezdheted az ülőke huzatát megkötni. Ehhez tényleg csak a két kezedre és a gyapjúra lesz szükség, valamint ha még nem tudsz kézzel kötni, az alábbi videó a segítségedre lesz:

https://www.youtube.com/watch?v=b0lus0FjSlE

Személy szerint én még sose csináltam ilyet korábban, így nagy segítségemre volt ez az útmutató!

bútor felújítás: kötés kézzel

bútor felújítás: kötés kézzel

bútor felújítás: kötés kézzel

Mikor kész volt a kötött üléshuzat, a közepére helyeztem az ülőkét, és gumi kötéllel rákötöttem. Ez a legegyszerűbb megoldás, természetesen lehetett volna varrni is.

Bútor felújítás: elhelyezés

bútor felújítás: elhelyezés

Tegyünk össze mindent újra!

Amikor már minden darab megszáradt, és az ülőke is kellőképp hyggelig volt, összeszereltem a darabokat. A faragasztóval beragasztottam a lábakat a helyükre. Végső simításként a láb azon részeit, ahol érintkeznek velük az összekötő lécek, szintén befestettem sárgára. Ez már a lépés már csak esztétikai szempontból volt lényeges.

bútor felújítás: végeredmény

bútor felújítás: végeredmény

bútor felújítás: végeredmény

bútor felújítás - végeredmény

Kész is a Hygge ülőke. Megmentettünk egy széket a pusztulástól, alkottunk valami újat egy régi tárgyból, megtanultunk kézzel kötni és még Winston is elégedett!

A cíkkben saját képek szerepelnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük