fbpx

10 stílus – 10 nappali dekoráció

Otthon berendezése
nappali dekoráció

Az otthon töltött idő nagy részét a nappaliban töltjük, itt fogadjuk a vendégeket, itt vagyunk együtt családtagjainkkal. Mivel ilyen fontos helyiségről van szó, érdemes különleges figyelmet szentelni neki. Fontos a praktikus elrendezés, a sok, kényelmes ülőhely is, ám a pontot az i-re a nappali dekoráció teszi fel. Teljesen átformálja egy szoba hangulatát a dekoráció, és a nappalival sincs ez másképp. Egy jól átgondolt, egységes stílus megadja a hangulatot a közös baráti beszélgetésekhez vagy a bensőséges családi pillanatokhoz, a vendégek pedig biztosan emlékezni fognak rá. Jöjjön 10 különböző stílusú nappali dekoráció, hogy biztosan megtaláld a hozzád leginkább illőt!

Tengerparti hangulatú nappali dekoráció

Homokos tengerpart, meleg naplemente, hullámzó víz – ki ne szeretné a nyári nyaralások hangulatát? Ezt a kellemes érzést pedig akár a saját nappalidban is átélheted nap mint nap. Egy egyszerű nappaliban pár kiegészítővel megteremtheted a tengerparti hangulatot, az év másik felében pedig akár használhatsz az évszak jobban illő dekort, így mindig trendi lesz a nappalid. A tengerparti dekorációhoz használd a tengerészkék, a homok, bézs és szürke különböző árnyalatait. Érdemes inkább természetes alapanyagokból készült termékeket használni, vászont, gyékényt, fát – ezek igazán jól illenek a nyári nyaralás légköréhez. Egy-egy tengerparti faliképpel pedig még inkább átadhatod magad a hangulatnak.

Art déco stílus

Biztosan mindenki látta már A nagy Gatsby című filmet, és valószínűleg mindenki bele is képzelte már magát abba a pazar miliőbe. Az art déco stílusú díszlet tette felejthetetlenné a magával ragadó filmet. A fekete és arany játéka, a geometriai formák és a bársony bútorok a stílus védjegyei, ahogy arról előző cikkünkben is írtunk. Ezekkel az elemekkel pedig könnyen varázsolhatunk otthon a nappalinkban is „nagy Gatsby-hangulatot”. A bársonybútorokból érdemes mély, telt színeket választani, ezek nagyon méltóságteljesek. És persze az arany kiegészítőket, például lámpát vagy asztaldíszt sem szabad elfelejtenünk, ha art décoban gondolkozunk.

Egy igazán csajos nappali dekoráció

Ha a komoly, kimért, méltóságteljes art déco nem lett a szíved csücske, akkor most jöjjön egy igazán könnyed, rózsaszín, cukorkás stílus. Egy pasztellrózsaszín dekorációval a nappali sokkal kellemesebb, lágyabb, barátságosabb hangulatú lesz. Persze ezt sem érdemes túltolni, de egy-két pasztellrózsaszín kiegészítő vagy egy visszafogott rózsaszínes szőnyeg amellett, hogy első látásra szerelem, sokkal világosabbá is teszi a teret. És nem kell aggódni, ha mértékkel használjuk ezt a színt, például egy bársony ülőkén vagy faliképen, nem lesz csömör érzésünk a rózsaszíntől, egyszerűen csak harmonikus lesz az összhatás.

Burjánzó dzsungel az otthonodban

Az előzőnél sokkal merészebb és karakteresebb a dzsungeles nappali dekoráció. Nagyon könnyű megteremteni a hangulatot, mert a dzsungeles termékek eléggé egyediek, egy-két leveles vagy állatmintás díszpárna, falikép vagy szőnyeg is elég a játékos, fiatalos, természetközeli stílushoz. Akik nem kedvelik a minimalizmus egyszínűségét, és szeretik színeket kombinálni, azoknak különösen érdemes egy esélyt adni a dzsungeles stílusnak. Ugyanis a mély színű alapok mellett az okkersárga, világoszöld vagy piros üde színfolt lesz a dekorban, igazán egyedi nappalit tervezhetünk ezekkel a színekkel.

Virágos, tavaszi hangulatú nappali dekoráció

Ugyan idén a tavasz sokat váratott magára, mind jól ismerjük a tavaszi virágok vibráló színét, a kellemes illatokat. A tavaszi színek, a pink, sárga, ciklámen, narancs, világoszöld, egytől egyig energiát és jó hangulatot sugároznak. Persze vigyázni kell, hogy ne egy színkavalkád legyen a végeredmény, de egy-két színt kiválasztva a tavasz színei közül, gyönyörű dekorációs kiegészítők közül válogathatunk. A virág bármilyen formában persze kötelező elem egy ilyen tavaszias nappaliban. Lehet ez egy csokor virág egy vidám vázában, virágmintás díszpárnák vagy egy szép falikép.

Minimalista stílus

Valaki nem találja meg önmagát ezekben a karakteres stílusokban, színekben, de egy jó minimalista dekor sem unalmas, nagyon megnyugtató lesz a szoba hangulata. Az is a minimalista stílus mellett szól, hogy ha mégis egysíkúnak találjuk, még mindig vihetünk bele egy kicsit más stílust. Ha pedig a szívünkhöz nőtt, akkor könnyedén cserélgethetjük, variálhatjuk az elemeket, mert minimalizmus visszafogott színei bárhogyan illenek egymáshoz. A letisztult, kellemes légkör garantált a minimalizmussal, a fehér és szürke alapokkal. A színek ugyan visszafogottak, de az anyagokkal nyugodtan játszhatunk, például kővel, fával, vászonnal vagy más természetes anyagokkal.

Egy komoly és kimért nappali dekoráció

A filmekben klasszikus a gazdag nagypapa dolgozószobája vagy könyvtára. Méltóságot sugárzó, robusztus fa könyvespolcok, homályos, meleg fények, mély színek. Klasszikus és egyedi stílus, biztos, hogy nem lesz mindenki kedvence. De ha valakinek illik ez a stílus a személyiségéhez, akkor jól fogja érezni magát ebben a miliőben, és egy ilyen nappali bárkit lenyűgöz, még akkor is, ha ő maga nem merné bevállalni ezt a saját otthonában. Ha elég bátrak vagyunk, akkor megvalósíthatjuk ezeket a filmekben látott szobákat, sötét fabútorokkal, könyvekkel, meleg fényű asztali lámpával, bőrből készült bútorokkal, kiegészítőkkel. A bőr karakteres, pont mint ez a stílus, és jól illik a fához.

Megnyugtató légkör

Ha nálad a nappali a béke szigete, ahova jól esik hazaérni a munkából, feldobni a lábad, és feltöltődni, akkor ez a stílus biztosan közel áll majd a szívedhez. Nincs szükség semmi drága bútorra vagy egyedi kiegészítőre. Egyszerűen használj az alapszínű bázisbútorokhoz sok textilt, párnákat, kis szőnyegeket, plédeket, esetleg szőrmét. Ezekkel nagyon lágy lesz a légköre a szobának. A bézs és szürke alapból is nagyon megnyugtató, de ha egy kis terrakottával, fával vagy gyékénnyel egészíted ki, sokkal izgalmasabb lesz, és mégis harmonikus marad az összhatás. A LED fénysorokat és gyertyákat se felejtsük el persze, amikkel még meghittebb lesz az otthonunk.

Etno stílus

Az etno stílus az előző nappali dekorációhoz hasonlóan nagyon megnyugtató, harmonikus, viszont több színt használ, több játékosság van benne. Az etno stílusban fontos, hogy törekedjünk természetes alapanyagokat használni, ezek színben is jó alapot adnak. Nyugodtan használhatjuk a dekorációban a türkiz, az okkersárga és a zöld árnyalatait. Ez a stílus valahogy a nomád életstílushoz is közel áll, így a földöndülős, kuckózós hangulat is hozzátartozik. Úgyhogy érdemes sok párnával, pléddel és kis szőnyegekkel feldobni a szobát praktikus okokból is.

Vintage stílusú nappali dekoráció

A vintage stílusú dekoráció egyedi és megismételhetetlen. Régi, ’50-’60-as évekbeli amerikai kiegészítőket vagy más bohém, klasszikus tárgyakat használhatunk dekorációnak. Ennél a stílusnál elég akár két-három ilyen emléktárgy is a nosztalgikus vintage hangulathoz. Nem könnyű ilyen igazán különleges dekorációs termékeket találni, de ha sikerül rálelni ezekre a kincsekre, könnyedén kombinálhatjuk őket egymással is.

Korábbi cikkeink az említett stílusokról:

Az “etno stílus”, avagy a természetes anyagokat felvonultató bohó hangulatú otthon!

Az Art Déco stílus a 21. században.

Bohém stílus 5 lépésben

Retró stílus a lakberendezésben – A tegnap az új holnap

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.