fbpx

Ausztrál házak, ausztrál lakberendezés

Lakberendezési stílusok
ausztrál házak

A világ másik felén, Ausztráliában virágzik a design, lakberendezés és minden, ami kreatív. Nem is gondolnánk, mennyi neves tervező otthona a szigetország. Az ausztrál stílusnak nincsenek szigorú szabályai, a szabadságról, lazaságról szól. Az ausztrál házak tele vannak vidám színekkel és természetes anyagokkal, ezekkel teremtve harmonikus, játékos és otthonos hangulatot. Sokan ódzkodnak attól, hogy kiválasszanak egy konkrét lakberendezési stílust, és katalógusszerű lakást rendezzenek be. Az ausztrál stílus az arany középút ebben a kérdésben, mert ugyan egy konkrét stílusról beszélhetünk, még sincs megkötve a kezünk egy irányzat szabályaival. Megmutatjuk, mik az ausztrál stílus legjellegzetesebb elemei, hogy akár Te is kipróbáld saját otthonodban.

Az ausztrál házak hitvallása

Ausztrália egy nagyon fiatal ország, nincs nagy történelme vagy mélyen gyökerező kulturális szokásai. Az ausztrál lakberendezők részben ebben is látják a helyi kreatív ágazatok sikerét. Nincsenek nagy tradíciók a lakberendezésben, amik bekorlátozhatják őket. A berendezés a múltról nem mond sokat, arról az emberről szól, akinek az az otthona. Az ausztráloknál nagyon jól megvalósul a „nem mi vagyunk a házért, hanem a ház van értünk” gondolata. Azaz nem akarnak egy katalóguslakást berendezni, szeretnék, hogy a házuk minél otthonosabb legyen, és ők jól érezzék magukat.

Az ausztrál házak berendezésekor nem követnek szigorú szabályokat. Minden elemmel a kényelemre, funkcionalitásra törekszenek. Például a párnákat sosem a fallal vagy háttámlával párhuzamosan rakják a kanapéra, hanem megdöntve, hiszen a kanapén a saját otthonában úgyis mindenki csak elterülni szokott. Vagy a kisebb szőnyegeket sem szigorúan úgy igazítják, hogy minden merőleges vagy párhuzamos legyen, hanem csak lazán a kanapé elé teszik hanyag eleganciával.

Harmóniában a természettel

Ausztrália nagyon szerencsés az éghajlatát tekintve is, az év nagy részében meleg az idő, így gyakoriak a félig nyitott, nappalit a teraszra átvezetős ausztrál házak. Az ausztrálok számára nagyon fontos a természettel való harmonikus együttélés, nem is csoda, hiszen szebbnél szebb tájaik vannak. A harmónia jegyében pedig nem csak az otthonukat igyekeznek közelebb vinni, egybe nyitni a természettel, hanem fordítva is. Így rengeteg természetes anyagot, rattant, nádat, bambuszt vagy vásznat, pamutot. A természetes színek, a fa különböző árnyalatai és az alapszínek adják az ausztrál házak alapját.

Emellett nincsen ausztrál stílusú berendezés növények nélkül. Kötelező elem a zöld növény bármilyen formája. A biofil stílusról, azaz a zöldnövényes dekorációkról már írtunk egy korábbi cikkünkben is, amit itt olvashatsz.

Az ausztrál házak színvilága

Egy ausztrál lakberendezési magazin 5 pontban foglalja össze az ausztrál házak színeit:

  1. A világosszürke és fehér a falakon és bázisbútorokon letisztult és friss alapot ad
  2. Használj egy kis feketét egy-két ponton, például egy fekete dohányzóasztallal vagy vázával
  3. Jöhetnek a melegebb tónusok, például bőrpárnákkal, rattan kosarakkal vagy terrakotta dekorációval
  4. A kék lágyabb, szürkésebb árnyalatairól se feledkezzünk meg, megidézve ezzel az óceán hangulatát
  5. Végül pedig jöhetnek a zöldnövények, amik majd felteszik az i-re a pontot

Az ausztrál lakberendezésnek fontos részei a színek, amivel, mint a felsorolásból látjuk, nem fukarkodnak. Nagyon jellemző az ausztrál házak színvilágára, hogy az alapszínek ugyan visszafogottak, természetesek, de mindig megjelenik a ház egy-két pontján valami élénk szín, amivel sokkal izgalmasabb lesz az egész berendezés. És ha már ausztrál lakberendezésről van szó, érdemes nagyon elengedni a fantáziánkat, mert ez egy igazán kreatív, egyedi és kifejező irányzat. Tehát ez a szín bárhogy megjelenhet, persze egy vázán vagy mintás pléden is, de sokkal izgalmasabb, ha például egy fehér falra színes festéket fröcskölünk a ház egyik pontján. Ennél tökéletesebb példa nincs is az ausztrál lazaságra a lakberendezésben.

Milyen dekorációt válasszunk?

Már említettük, hogy az ausztrál házak esetében milyen nagy hangsúlyt helyeznek a funkcionalitásra. Márpedig az apró kiegészítők sokszor macerásak, és nem is mutatnak sokat egy ausztrál kavalkádban. Ezért inkább válasszunk nagyobb és színes kiegészítőket. És ne felejtsük el, egy stílusos olvasólámpa vagy különleges dohányzóasztal is épp úgy lehet dekoráció az egyediségével vagy színeivel. Tehát minden olyan dekor jöhet, ami nagyobb, színes esetleg valami funkciója is van, vagy a természetet hozza közelebb hozzánk – például növény vagy rattankosár vagy szőnyeg.

Az ausztrál stílus neves alkotói

Az ausztrál stílus anyja Marion Hall Best, aki mai napig talán a legnagyobb befolyással is bír mint ausztrál designer, és nemzetközi szinten elismert. Alkotásai, stílusa nagyon jellegzetes, szinte összetéveszthetetlen. A fényes felületek, vibráló színek és futurisztikus formák Marion Best védjegyeivé váltak. Az ausztrál művészetekben egyébként is a modernizmus a meghatározó, de Best egy őrületes avantgárd kavalkádot hozott létre minden projektje alkalmával, amivel sokak figyelmét munkáira vonzotta.

De a szigetország azóta is kitűnő táptalaja a kreatív irányzatoknak. Rengeteg neves ausztrál lakberendező munkáit keresik világszerte. Legtöbbjüknél szintén a modernizmus a meghatározó. Izgalmas színek, formák a bútorok esetében, és egyedi vonalvezetés a belsőépítészetben. Danielle Brustman, a Biasol – akik a Melbourne-i és kínai The Budapest Cafe belsőterét is tervezték – és az Arent&Pyke csak pár név a belsőépítészeti művészek közül, akiknek munkáit csodálhatjuk.

Korábbi cikkeink a témához kapcsolódóan:

Modern lakberendezés

Természetes anyagok, élő dekorációk – A biofil stílus

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – Fonott bútorok és dekorációk

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük