fbpx

Retró stílus a lakberendezésben – A tegnap az új holnap

Lakberendezési stílusok
Retró stílusú nappali

A retró stílus a filmekben, sorozatokban, öltözködésben és bizony a lakberendezésben is nagy népszerűségnek örvend. De mit is nevezünk retrónak mi, és mit értenek alatta angolszász barátaink? Felcserélhető-e a vintage és a retró? Rendet teszünk a fogalmak között, és megmutatjuk hogyan töltsük meg a lakást romantikus nosztalgiával.

Retró / Vintage / Modern

Sokak számára nem tiszta, de bizony van egy fontos különbség a retró és a vintage stílus között. Mindkét esetben a réginek tűnő – vagy valóban régi – darabokat használunk, de a retró stílus egy jól behatárolható korszakot (~60-as, 70-es, 80-as évek) takar, míg a vintage esetén korszakok tudatos vegyítése történik.

Ahogy már korábban írtuk a kortárs stílus kapcsán, nagyon megtévesztő lehet, hogy az angolban a „modern” (és a franciában a „vintage”) gyakorlatilag megfeleltethető annak a korszaknak, amit magyarban egyszerűen retrónak hívunk. Tovább fokozza a fogalmi káoszt, hogy a magyar „vintage” pedig sokkal inkább az 1800-as évek és a századforduló időszakát jelöli.

Nálunk a vintage tehát inkább a kopott, kopottas, valóban használt tárgyakhoz nyúl, míg a retró stílus a 60-as, 70-es, 80-as évekre jellemző formákat színeket, szokatlan design bútorokat éleszti fel újra.

A retró stílus jellemzői

Tekintve, hogy a 60-as évek óta gyorsan változnak a stílusirányzatok, és egyesek még a 90-es éveket is a retróhoz sorolják, rendkívül sokféle design jelenik meg a retró stílusban. A végső cél mindig a kényelmes, szívet melengető összkép kialakítása, melyet a valódi esztétikum és a kellemes nosztalgia táplál.

Jellemző a retró stílusra a szokatlan, impulzív stíluselemek használata, gyakoriak a sima, lekerekített és a csillogóan polírozott, lakkozott felszínek. Keverednek a rögzített, és mozgatható (például kerekes) bútorok, gyakoriak a műanyagból, és a szőtt fedésű fából készült darabok is. A retró stílus bútorai tehát a korszellemből adódóan enyhén indusztriálisak, és a legtöbb esetben rendkívül praktikusak, néhol azonban a design funkció kerül előtérbe. Az élénk színek, furcsa geometriai formák, vintage-szerű virágminták révén telik meg igazán élettel a retró stílusú szoba.

A különböző korszakok jellemzői

50-es évek és a klasszikus retró stílus

Az 50-es évek Amerikájában elkezdődik a bátrabb designelemekkel, merészebb színekkel való kísérletezés. Ez a korai retro stílus ugyanakkor még a klasszikus tervezési elvek mentén épül fel, ezért a mai napig elegánsnak hat. Ez az időszak volt az „amerikai konyha”, a vinyl padló és virágmintás tapéták megszületésének és elterjedésének időszaka.  Habár a konzervatív színek (bézs, sötétbarna, oliva, mustársárga, sötétkék) dominálnak, ekkor terjednek el a retróra oly jellemző rágógumi színek is.

60-as évek avagy az űrkorszak

A 60-as évek elején éles váltás következett be a lakberendezés terén. Kissé visszaszorulnak a harmóniára törekvő, konzervatív színek, a hippimozgalom és a világűr felfedezésének gondolata teljesen felbolygatja a közízlést. A szokatlan formák, váratlan keleti minták, az optikai művészet és a lávalámpák időszaka ez. Rendkívül népszerűvé válnak a babzsák- és kagylófotelek, a feltűnő szőnyegek, fali képek és lakástextilek.

Pop Art

A Pop Art a retró stílus egy egyedi szigete, ahol az eklektika és az erős kontrasztok uralkodnak. Az 50-es évek Angliájában született irányzatról van szó, de a 60-as évek Amerikája adott igazán otthont neki. A pop art esetén nem igazán vannak szabályok, itt ugyanúgy előfordulhatnak elegáns vintage bútorok, ahogy műanyag retro-futurisztikus darabok is. A Pop Art elengedhetetlen elemei az Andy Warhol féle színes, képregényszerű arcképek, rajzfimfigurákat és hírességeket ábrázoló fali képek, de a graffiti ihlette falfestés is előfordul.

70-es évek, a kiforrott retro stílus

A 70-es évek retró stílusát a meleg narancssárga, barna, esetleg mélyzöld színek határozzák meg. Itt jól megférnek egymás mellett az 50-es évek nyugodt, konzervatív szövet bútorzatai, és a futurisztikusabb, csillogó műanyag darabok. Több nagyon jellegzetes retró mintázat köthető ehhez a korszakhoz.

Neonfényben úszó 80-as évek

A 80-as évek egy újabb minőségi váltást jelentett a retro stílusban. Nem csak a popzenében és filmművészetben volt kiemelkedő korszak ez, a lakberendezésben is ekkor teljesedett ki a kreatív káosz. A plázák fénykorában a misztikus neonfények, színes bárszékek és futurisztikus fotelek határozzák meg a teret. A szögletesség és az íves formák kizárólag szélsőséges módon jelennek meg, jellemzőek a pasztell/rágógumi színek és a mai szemmel rendkívül furcsa, mozaik jellegű csempék.

A retró stílus napjainkban – Modern retro

A modern retró stílus általában nem törekszik egy-egy fentebb leírt korszak teljes pompájában való megjelenítésére, azonban merít mindegyikből. Sokkal inkább a kényelmes, praktikus és meleg összkép kialakítását tartja szem előtt.

Változatos színek, szokatlan anyagok

Bátran nyúlhatunk a klasszikus retró színekhez! Ez szinte az egyetlen stílus, ahol az okker és mustársárga, narancssárga, élénkpiros színárnyalatok használata egyenesen kívánatos. Ha ezek nem tetszenek, dönthetünk a 80-as évek világos neon/pasztell/rágógumi színei mellett is, sőt akár sötétebb színeket is választhatunk, mint az olivazöld, mélykék, és a barna világosabb és sötétebb árnyalatai.

Anyagok terén a fa és szövet/bársony vonalon elindulva nehéz félrenyúlni, de ha extravagánsabb irányba indulunk, akkor a fém, a műbőr és műanyag is jó anyagválasztás lehet a modern retróban.

Jellegzetes, újragondolt retró minták

A retró stílusnál rengeteg izgalmas mintából választhatunk. A fentebb bemutatott klasszikus retró minták mellett azok modern újragondolásából is több a rendelkezésünkre áll.

Bútorok, dekorációk

Bútorok terén is több választásunk van a retró stílus esetében. Elkezdhetünk a klasszikus, retró színű fa alapú szövetkanapék, fotelek és székek irányába nézelődni, vagy kicsit extravagánsabb, futurisztikusabb bútorokat is használhatunk.

Az étkezőben elég néhány retró étkezőfotel és/vagy néhány bárszék, és máris a 60-as években érezhetjük magunkat. A nappaliban nagyon jól néznek ki az antik rádiók formáját idéző kisasztalok és dohányzóasztalok, melyet körberakhatunk mini-bárszékekkel, retró stílusú puffokkal. Jól nézhetnek ki a feltűnő, piros, vagy fehér műbőrfotelek, műanyag kagylófotelek, vagy a Pop Art-ban használt kifinomultabbnak ható bársonypadok, vintage ülőalkalmatosságok is.

A modern retró dekorációnál szinte kikerülhetetlen Andy Warhol előtt tisztelegni egy Pop Art stílusú képpel, emellett jól mutatnak a retró márkákat, régi sztárokat ábrázoló fémtáblák, bakelitlemezek. A nagyszüleink antik rádiója, lemezjátszója is segíthet a retró atmoszféra megteremtésében, akárcsak az, ha tele a könyvespolcunk. Tetszés szerint használhatunk a dekoráció részeként kisebb cserepes virágokat, kaktuszokat.

Képek forrása: Pinterest, butopea.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük