fbpx

15 tipp és a végeredmény egy praktikus konyha

Otthon berendezése, Praktikus Megoldások
praktikus konyha

A konyha megítélése nagyon változatos. Valaki imád ott sürögni-forogni, sütögetni, de talán több embernek nyűg a rendben tartása. Hogyan lehet helytakarékosan tárolni a fazéktetőket, az összeömlesztés helyett rendszerezni az evőeszközöket? Hogy lehet a praktikus konyha kötelező elemét, a katalógusba illő kamrát berendezni, és lehetőleg fenntartani a rendet? Mivel tudjuk lerövidíteni a konyhában töltött időnk? Rengeteg kérdés felmerülhet tehát egy konyha berendezésénél.

Cikkünkben igyekszünk minél többre válaszolni. Ha követed tippjeinket, a végeredmény garantáltan egy praktikus konyha lesz, amiben öröm lesz tevékenykedni! A költségesebb kezdeti lépésektől a legegyszerűbb utolsó simításokig haladva lépésről lépésre építhetsz fel egy tökéletes konyhát.

Konyhasziget

Ha még tényleg a legelején jársz, és elég tágas a konyhád, mindenképp gondolj a konyhaszigetre. Nem véletlenül vált ez a praktikus berendezés a háziasszonyok kedvencévé. A nagy teret nagyon jól kihasználja, rengeteg tárolóhelyed lesz vele, nagy felületen tudsz dolgozni, nem kell a fal felé fordulva sertepertélned, akár többen is dolgozhattok egyszerre kényelmesen, és még étkezőpultnak is használható. Tényleg rengeteg lehetőséget rejt, ha van hozzá elég hely, érdemes kihasználni.

A kicsi konyha is lehet praktikus konyha

A konyhasziget nagy hátránya, hogy sok helyet kiszorít, egy kisebb konyhában esélytelen, hogy elférjen. De van egy kiváló, hasonlóan előnyös alternatívája, pontosabban kettő: a mozgó, kisebb konyhaszigetek és a zsúrkocsik.

  1. Mozgó konyhaszigetek: itt a munkafelület is megmarad, de ide-oda tolhatod, attól függően, hogy szeretnél-e éppen dolgozni körülötte, vagy több helyre vágysz a konyhádban.
  2. A zsúrkocsik: ezeknél sajnos a konyhapult-funkció elveszik, viszont így is egy praktikus tároló, sok helyet nyerhetsz vele, és bármilyen kicsi konyhában elfér, ha éppen útban van, akkor pedig csak arrébb lököd.

Beépített gépek

Ma már minden konyhai gépet be lehet építtetni a konyhapultba a hűtőtől kezdve a mosogatógépen és sütőn át a mikróig. Ezzel nem csak sokkal esztétikusabb és egységesebb lesz az összhatás, hanem sokkal nagyobb összefüggő konyhapultod is lehet, ami nagyban megkönnyíti a konyhai előkészületeket.

DIY „szeletelőpult”

A következő ötletet látva egyértelmű volt, hogy a „praktikus konyha” jelzőjének maximálisan eleget tesz. Ez a szerkezet méltatlanul kis népszerűséggel és figyelemmel bír. Egy fiókba épített vágódeszkáról van szó, amelyen egy lyuk is található. A vágódeszka alatti fiókba egy kukát helyeznek, így a zöldségszeletelés hulladéka egyből mehet a kukába a lyukon keresztül. Ez a rendszer különösen akkor praktikus, ha kicsi a konyhapultunk, mert a fiókot kihúzva bővíthetjük azt, és biztosan lesz helyünk a zöldségek előkészítéséhez.

Duplázd meg a felületet egy praktikus konyháért!

Ismét egy jó tipp a kis konyhapultos, mégis praktikus konyha megvalósításához. Egy asztalszerű kispolccal könnyedén megduplázhatod a felületet, így a pult sokkal szellősebb lesz. Külön jó pont az ötletnek, hogy nem is jár nagy költségekkel a megvalósítása, egy-két barkácseszközzel otthon is elkészíthetik a vállalkozó szelleműek. Ha te is gyakran szembesülsz azzal, hogy mire minden hozzávaló és konyhai eszköz ott van a pulton, már nem tudnád hol kinyújtani a tésztát, adj egy esélyt ennek a tippnek!

Használd ki a sarkokat!

A sarkok is bűvös helyek, ha a hely kihasználása a cél. Nem érdemes hátranyomkodni a konyhai eszközöket, mert sosem lesz kedved előhalászni, hát még visszarakni a helyére, és akkor máris kész a káosz! Ezeket a helyeket inkább praktikus szekrényrendszerrel szereld fel, hogy ne kelljen a szekrénybe bemásznod, valahányszor szükséged van valamire.

Nincs praktikus konyha rendezett kamra nélkül

Mindenki látott már a katalógusokban tökéletesen berendezett kamrákat, de valószínűleg csak jót mosolygott, hogy a valóságban ez kinek sikerül. Pedig nem lehetetlen, csak rá kell szánni azt az egy napot, mire mindennek megtaláljuk a helyét és a megfelelő tárolóját. Rendben tartani pedig a jó berendezést gyerekjáték. Fontos, hogy mielőtt nekilátsz, szerezz be különböző rendszerezőket: kosarakat, dobozokat – ezekből lehetőleg olyanokat, amiket majd egymásra is tudsz pakolni.

Polcokból lehetőleg ne túl nagy mélységűt használj, mert ha három réteg üvegen át kell nyúlnod, hogy elérd, amit keresel, sosem fogod a helyére visszarakni a kivett dolgot. Ha már adottak a mély polcok, használj hasonló mélységű kosarakat hozzá, ezeket kihúzva a hátsó dolgokat is könnyű elérni.

Az elfelejtett helyek kihasználása

A praktikus konyha alap ismérve, hogy minden hely okosan van kihasználva. Rengeteg olyan hely van, amire nem is gondolnál, mégis sok helyet spórolsz a konyhaszekrényben, ha például a konyhapult oldalát vagy a nagyon vékony, elsőre használhatatlannak tűnő fiókot is megtöltöd az eszközeiddel.

Fiókok rendszerezése

A fiókokat egyszerűen lehetetlen rendszerezők nélkül berendezni, mert ha csak behajigáljuk az evőeszközöket, csak összekeverednek, és semmit sem fogunk megtalálni. Ha beszereztük a fiókrendszerezőt, már csak szét kell válogatnunk az evőeszközöket, és kész. Amik még okozhatnak egy kis fejtörést, azok az olyan konyhai eszközök, mint például a habverő, a pizzavágó vagy a bornyitó. Ezeket hosszúság szerint praktikus szétválogatni, és a hosszúságukhoz illő dobozkákba helyezve a fiókban tökéletes rend lesz.

A dobozok tárolása egy praktikus konyhában

Minden háztartásban van egy csomó ételes, amik tényleg hasznosak és a környezettudatos életmód fontos részei, de ha sokféle dobozunk van, nem lehet őket szépen egymásba pakolni, és nehezebb a tárolás. Ezeket érdemes a tetejükkel együtt tárolni, hogy ne kelljen keresgélni a tetőt, és a fiókba állítva helyezni, mert így első pillantásra látjuk az összes dobozunk és a méreteiket.

Mágneses rendszerező

Ezt az ötletet már viszonylag sok háztartásban megvalósították, de azért említsük meg, mert tényleg zseniális. A mágneshez illesztve a fém konyhai eszközöket, könnyű rendszerezve tartani őket. A leggyakoribb, hogy egy mágnes rudat rögzítenek a falon, és ezután a késeket egy pillanat alatt levehetjük, majd a használat után visszarakhatjuk a helyére. De ugyanezt megtehetjük mágneses tetejű fészertartókkal vagy befőttesüveggel is.

Használd ki maximálisan a helyet!

Vannak olyan magas fiókok, amelyekhez sosem fogsz tudni elég magas tányértornyot építeni. Erre van két kitűnő ötletünk: használhatsz kisasztalszerű térelosztókat, a másik pedig, hogy a fiókba magas dobozokat helyezve a helyet maximálisan kihasználhatod az alapanyagok tárolására.

Fazékfedő helye a praktikus konyha polcain

És akkor következzenek a fazéktetők, amiknek a tárolása nem éppen egyszerű az alakjuk miatt. A fazekakat helytakarékosabb egymásba pakolva tárolni, de akkor külön kell tárolni a fedőket. Viszont a fedő kerek, és még a fogantyú is kiáll belőle, így nem egyszerű rendszerezni. De van egy hely, amit másra úgysem tudunk használni, ez pedig a szekrényajtók belseje. Kampókkal vagy az ajtó peremére akasztható tárolóval kényelmesen tárolhatjuk a fedőket is.

Fűszerek tárolása

Ahogy egyre népszerűbbek a különböző kultúrák konyhái, egyre csak szaporodnak a polcon a legkülönfélébb fűszerek. Ezekhez vásárolhatunk vagy mi magunk is barkácsolhatunk tárolót, hogy látványosan és esztétikusan tároljuk őket, ne a kis zacskójukba. Ha az üvegeiket pedig feliratozzuk, nem is kell sokáig keresgélni a megtalálásukhoz.

Saját fűszernövények egy praktikus konyháért

Ha pedig a fűszereknél tartunk, muszáj megemlítenünk a saját fűszernövényes kiskertet. A növényeket a konyhában is tárolhatjuk, így mindig kéznél lesznek, látványos dekorációk, és isteni az illatuk. Ha valódi növényekről frissen vágjuk a levelet vagy szárat, sokkal intenzívebb lesz az íz és az illat is. Ennyi előnnyel a fűszernövénykertet is muszáj említenünk a praktikus konyha összetevői között.

Ha kíváncsi vagy további praktikus konyhai megoldásokra, eszközökre, nézd meg Viszkok Fruzsi videóját:

Leghasznosabb Konyhai Eszközök | Viszkok Fruzsi

Korábbi cikkünk a rendszerezésről:

A rendrakás művészete

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük