fbpx

Egy kis lakás praktikus berendezése

Otthon berendezése
Kis lakás berendezése

Egy kis lakás berendezése igazán nagy kreativitást igénylő feladat, amiben akár örömét is lelheti az ember. Ám sokkal több szabályt és buktatót kell figyelembe vennünk, mint egy nagyméretű lakás kialakítása esetében, ezért nem mindegy, tudjuk-e, hol kezdjük a tervezést, illetve mik is azok a szabályok, amiket észben kell tartani. Nézzünk most pár gondolatindító ötletet és tanácsot egy kis lakás berendezéséhez!

1. Tervezd meg a kicsikét, praktikusan

Sokan vagyunk, akik aprócska lakásban vagy lakrészben éljük az életünket, ezért nagyon fontos, hogy még a legkisebb kínálkozó teret is a lehető legjobb hatásfokkal használjuk ki. Bár egy nagy lakás berendezése is lehet kihívás, egy kis térben „helyet találni” minden otthoni funkciónak még is összetettebb feladat!

Az első lépés ezért a tervezés kell, hogy legyen, hiszen egy kis lakásban nincsenek felesleges méterek, sőt, akár pár centin is múlhat egy bútordarab sorsa.

Gondold végig, milyen napi tevékenységekhez milyen funkciókra lesz szükség, majd próbáld összevonni őket, hiszen ugyanaz a lakásrészlet akár több funkciót is elláthat egyszerre (sőt, valószínűleg máshogy nem is tudnád megoldani).

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Például ha egy barátod ott aludna nálad egy esti filmnézés vagy dumaparti után, akkor a nappalidnak – vagy a nappalinak kinevezett szobarészletnek – azonnal hálószobaként is kell funkcionálnia. Ehhez elengedhetetlen a többfunkciós bútorok használata. Vannak kinyitható kanapék, görgethető ágyak, választhatsz falra felcsukható, összecsukható, felfújható ágyat is – ilyen típusú bútordarabok közül kell megtalálnod a legmegfelelőbbet.

Praktikus berendezés

 

2. Légy szigorú – de csak egy kicsit

Tényleg szükség van egy sarokkanapéra? Biztos kell az az étkezőasztal? Vajon hányszor fogtok pont a te garzonodban hatan vacsorázni? Gondold végig, mi az, ami életszerű, és mi az, amire úgysem lesz idő, kedv vagy alkalom. De ne is alkudj meg – ha cukrász vagy és minden nap sütsz 3 tálca sütit, naná, hogy a konyha legyen a fókuszban és kelleni fog egy kis étkezősarok, hiszen az összes barátod nálad akar uzsonnázni vasárnaponként. A kis lakás berendezése során a lényeg az, hogy az életmódodhoz és az igényeidhez alakíts ki mindent, és ne aszerint, hogyan éltél a szüleidnél vagy mit láttál a sztárok lakásait bemutató magazinokban. Ez a lakás neked kell, hogy megfeleljen.

 

3. Kis lakás praktikus berendezése? Kell pár kisbútor!

A méret témájához tartozik az is, hogy nem mindegy, miből mekkorát választasz. Egy 28 négyzetméteres lakásba ne vidd el a nagyi fülesfoteljét vagy az örökölt tálalószekrényt, inkább válassz kisebb, de hasonlóan kényelmes és hasznos darabokat. Ha étkezőrészt alakítasz ki, első dolgod legyen, hogy mérd le, hány centire van szükség például egy szék kihúzásához, hiszen a szék nem csak látványelem lesz. Használni szeretnéd a lakást, nemcsak gyönyörködni benne – és ha az étkezőasztalhoz csak „lapjával” tudsz leülni, az minden, csak nem kényelmes vagy otthonos. A kifejezetten kis méretű lakások berendezéséhez tervezett, praktikus kisbútorokkal pedig nagyon sok helyet spórolhatsz, és sok pakolóhelyet is nyerhetsz. Nézz körül a piacon, és rájössz, hatalmas választék áll rendelkezésedre.

Kis bútorok

4. Kreatív megoldások

A kis méretű bútorok mellett a jó ötletek és a kreatív megoldások is kelleni fognak. És olyan bútorok is, amelyek kinyithatók, felhajthatók, becsukhatók, szétszedhetők, falra akaszthatók. Például ha az étkezőasztalt kettőbe hajtod, lehet belőle íróasztal. Amit aztán lecsukhatsz, vagy felhajthatsz a falra, ha épp több hely kell az otthoni edzéshez vagy a kihúzható kanapéhoz. Te vagy a főnök – találd ki, mérd le, vedd meg vagy készíttesd el méretre.Kreatív lakberendezési megoldások

5. Figyelj a részletekre, figyelj a részekre

Oszd zónákra a teret, így egyrészt nagyobbnak tűnik majd, másrészt nem fordulhat elő, hogy ugyanott eszel és dolgozol, ahol mondjuk alszol. Ez nem tesz jót sem a munkának, sem az alvásnak, valamelyik funkció hosszú távon biztosan sérülni fog. Ha kell, használj a zónák elválasztásához paravánt, térelválasztót vagy függönyt – máris helytakarékosan leválasztottál magadnak egy újabb „helyiséget”.

A zónák kijelöléséhez választhatsz egyéb megoldást is. Ilyen például az, amikor a különféle funkciójú szobarészleteket különféle padlóburkolattal vagy más-más falszínnel, esetleg más színű szőnyeggel jelölöd ki. Ha a dolgozósarok fala más színű, mint az ugyanabban a légtérben lévő nappalié, ha az amerikai konyhában a konyhai rész burkolata járólap, az étkezőé pedig szőnyeg vagy parketta, ha a hálószobai részen más színű vagy mintájú a szőnyeg, mint a szoba többi részében, az segíteni fog legalább vizuálisan és érzetben elválasztani egymástól a különféle területeket.

Terek elválasztása

 

6. Fenn és lenn

Egy kis lakás praktikus berendezése ott kezdődik, hogy kihasználod az egész rendelkezésre álló teret. Ha nagy belmagasságú az otthonod, egy teljesen új világ nyílik meg előtted: hiszen terjeszkedhetsz felfelé is! Ha van elég hely, építtethetsz galériát, és felköltöztetheted a dolgozót, a gardróbot és/vagy a hálószobádat. Ha nem annyira magas a lakásod, akkor lehet egy fekvőgalériád – így például az ágyadat máris eltüntetted a nappali teréből. Ha pedig nincs elég hely galériához, még mindig lehet emeletes ágyad, ami alatt pont elférhet a dolgozósarok. Úgy is nagyon sok helyet tudsz megspórolni magadnak, ha a tárolás egy részét a falra, magasra teszed, például plafonszekrényekkel, felsőszekrényekkel, az ajtók fölé épített tárolókkal. Ez pedig nem csak praktikussági szempontból fontos egy kis lakás berendezésénél, de az élettér is tágasabb, kevésbé zsúfolt hatást kelt majd, így a hangulatod is egycsapásra megváltozik.Tér kihasználása felfelé

 

7. Nyisd ki. Csukd be… Vagy inkább dobd ki

Ajtók. Egy kis lakás berendezése során figyelj az ajtókra is – a legnagyobb ellenséged lehet, amikor ipszilonban kell kifarolnod a konyhából, hogy becsukhasd a fürdő ajtaját, amikor a sok apró helyiség ajtói összeakadnak, amikor bevered a könyököd, beakad a kilincsbe a ruhaujjad…. ismerős?

Ha teheted, inkább nyisd egybe, ami egybenyitható, verd ki a felesleges falakat, vagy legalább vedd le a semmire sem való ajtókat, legyen tágasabb, levegősebb a lakás, ne pedig olyan, mint egy aprólyukas ementáli sajt. Sok kicsi és nem használható helyiséggel nem leszel előrébb. Ha pedig szükség van az ajtóra, az lehet tolóajtó is – így nagyon sok plusz helyet kapsz!Ajtók kis térben

 

8. Jó színben vagy?

Talán nem kell mondani azt sem, hogy kis lakás berendezése során nagyon oda kell figyelni a színpaletta okos kialakítására. A kemény, erős, sötét színek markánssága nem előnyös, hiszen összenyomják a teret, kisebb lesz tőlük a térérzet. Az egymással harmonizáló, világos színekkel azonban csalhatunk egy kicsit, és nagyobbnak láttathatjuk velük a lakást. De szigorúnak kell lenni magunkkal, a palettánkon nem lehet túl sok szín sem, elég 2-3 fő színnel dolgoznunk, illetve ezek árnyalatait bevethetjük a kiegészítőknél.

Berendezés színek alapján

 

9. Mintalakások – lakásminták. Mi legyen a minta?

A színek mellett ugyanilyen fontos a használt felületek, burkolatok mintája is, hiszen a nagyon kontrasztos felületek kis térben idegesítően hathatnak, emelhetik a zsúfoltság érzetét. A kevesebb több – itt is bebizonyosodik.

Ugyanez a szabály vonatkozik a textilekre is, óvatosan bánj a mintákkal, a nagy kontrasztokkal, mert zűrzavarossá, zsúfolt hatásúvá is válhat tőle a belső tér. Olyan anyagokat és mintákat válassz, amelyeken megpihenhet a szem.

10. Tiszta, szikár, nyugtató síkfelületek

És ha már itt tartunk, essen szó az apró tárgyakról, csetreszekről, csuprokról, emlékekről, fotókról, tengerparton gyűjtött kagylókról, őszi gesztenyékről…. jó dolog látni őket, de ha túl sok tárggyal teszed kiállítóteremmé a szobát, az is zsúfolt hatást eredményez, hiszen bárhova is nézel, sehol nem tud megállapodni a tekinteted, mindenhol éri valami inger a szemet. Ebből pedig az következik, hogy túl sok lesz a sokk – azaz a tér rádtelepszik, aminek több kellemetlen következménye lehet. Ilyen az, ha folyton zaklatottnak érzed magad, nem tudsz ellazulni, ingerült vagy – tehát az otthonod ahelyett, hogy pihentetne, ellazítana és kényeztetne, folyamatosan irritál, élénkít, és elvonja a figyelmedet.

Nyugtató síkfelületek

 

11. „Még jó lehet valamire”

Apropó, apró tárgyak… Kis lakásban lakni azzal is jár, hogy folyamatosan muszáj szelektálnod, azaz a gyűjtögető típusúak sajnos nem élhetik ki szenvedélyüket. Hiába látsz meg egy csodálatos kisszekrényt, ha nincs több hely még egy kalapdoboznak se, sőt, talán azt is meg kell gondolnod, veszel-e még egy bakancsot, ha nincs több hely a cipőknek. Az évek óta nem hordott ruháid sem biztos, hogy visszajönnek a divatba. Légy keményebb, és szelektálj, rendszerezz szigorúan. Több helyed marad élni!

 

12. Térérzet, fény és látvány

Fontos, hogy szeparálhatod a különböző zónákat több fényforrás segítségével is, a központi világítás úgyis csökkenti a térérzetet. Több apró, akár más színű fényforrással egyrészt hangulatosabb, másrészt tágasabb érzetű lesz az otthonod. Érdemes LED fényekben gondolkodni, így még a villanyszámládon is sokat spórolhatsz. A takarékos izzók közül érdemes meleg, de erős fényűeket választani.

Térérzet, fény és látvány

 

13. Duplázz rá!

Mire való egy tükör? Az eredeti funkciója mellett például arra is, hogy egyből kettőt csináljon – nyújtsa, tágítsa a teret, megduplázza a fényeket, azaz a tükör egy kis lakásban igazi jóbarát! Sőt, minden az, ami fényes, ami csillog egy kicsit, hiszen tükrözi és szétszórja a fényt, a sok fény pedig ugyancsak nagyítja a teret. Ahol csak lehet, használj tükröket, és duplázd meg a fényt és csalj egy kicsit. De azt azért ne felejtsd el, hogy a tükör nemcsak a szép dolgokat, hanem például a kupit is megduplázza…

Kis tér nagyítása tükrökkel

 

14. Személyesség, személyiség

Klassz dolog lekoppintani a lakberendezési magazinokban látott enteriőröket, de akkor lesz igazán otthon az otthon, ha a tiéd – vizuálisan is. Azaz mutasd meg magad az otthonodon keresztül is – legyen sajátos stílusa, tükrözze a személyiséged, mutasson meg téged, hogy amikor hazaérsz, szeress otthon lenni. Ezt a személyességet akár DIY tárgyakkal, akár saját képekkel vagy dekorációkkal kifejezheted, vagy legfontosabb hobbijaid emblematikus jelzéseit, tárgyait is kiteheted a lakásodba. A kis lakás berendezése sokat elárul rólad, például ha az előszobában ott egy boxzsák, a falon egy saját kollázs vagy a mennyezeten egy DIY készítésű lámpabúra.

Személyesség, személyiség

 

15. Kicsi? Micsoda szerencse!

Ha a kis lakásunk praktikus berendezésével sikerült megbirkóznunk, nézzünk pár hatalmas előnyt is, amiért megérte fáradoznunk! Például, amikor szombat reggel óvatosan kidugod az orrod a takaró alól, és eszedbe jut, hogy hétvégén bizony takarítani is kell, akkor nem rossz tudni, hogy egy kis lakásban csak 2 perc a portörlés, maximum 8 perc a porszívózás, további a fürdőszoba kipucolása pedig további 6 percet igényel – azaz elpakolással együtt kábé fél óra alatt megvagy a hétvégi takarítással. A másik előny – és ez sem elhanyagolható – hogy ha kicsi a lakásod, a rezsid se lehet nagy. Ráadásul egy praktikusan berendezett kis lakás sokkal kuckósabb és otthonosabb tud lenni egy rosszul berendezett hodálynál. Varázsold igazi otthonná és érezd jól magad benne!

Képek forrása: PinterestComments

  1. Jo volt olvasni, mert igazolta a költözésem körül az itt leirt remek tanàcsokat. A kevesebb néha több, az àllando ellenörzése a meglévöknek, mire van valoban szükségem.Ez egy hosszu folyamat és sokszor fàjdalmas, de mekkora megkönnyebbülés a lényegre koncentràlni.Tehàt érdemes nekilàtni, màsra marad az erö, a pénz, ha sikerül.

    1. Kedves @g_lott:disqus ! Örülök, hogy tetszett a cikk és sikerült pár új, hasznos tanácsot adnom lakberendezéssel kapcsolatban, amit a későbbiekben akár kamatoztathatsz majd! Remélem, hogy a jövőben is segítségedre lehetek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.