fbpx

Fenntartható divat, fenntarható mindennapok

Praktikus Megoldások
Textil zacskók bevásárláshoz

Habár 2020-ban másra terelődött a figyelem, a fenntarhatóság és a környezettudatos életmód nem veszített jelentőségéből. A bolygónk és saját gyermekeink, unokáink érdekében fontos megtennünk minden szükséges lépést egy tudatos életmód kialakításával. Mivel életünk nagy részét jó és rossz szokásaink határozzák meg, így elengedhetetlen különféle fenntartható praktikák, a fenntarható divat és életmód mindennapjainkba építése. Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet melyekkel zöldebbé varázsolhatjuk környezetünket, szokásainkat.

Otthoni praktikák

Ételek – Tervezés, teli gyomor

A tudatos vásárlásnak két alapszabálya, hogy ne éhesen induljunk bevásárolni, valamint, hogy legyen egy tervünk! Ha éhesen és terv nélkül beszabadulunk egy boltba, akkor bizony sok szükségtelen étel is a kosárba kerül, ami később a kukában végzi.

Menütervezés

Fontos tehát, hogy előre megtervezzük milyen ételeket szeretnénk készíteni a héten, ezekhez milyen hozzávalók szükségesek, melyik hozzávalóból mennyi. Nyugodtan használjátok a fenti menütervező lapot, ha a terv megvan, már csak követni kell saját útmutatónkat.

Alapanyagok fenntartható gazdálkodásokból

A piacok rendszeres látogatása a környezettudatos életmód szerves része. Ha piacozunk hipermarketek helyett, akkor garantáltan finomabb, táplálóbb hozzávalók lesznek az asztalunkon, továbbá néhány hazai kisvállalkozót is segíthetünk ezzel.

Piaci zöldségek

Környezetbarát tisztítószerek, festékek

Az áruházak polcain nagyon hatékony, viszont a környezetre káros tisztítószerekkel találkozunk. Ezek helyett könnyen használhatunk természetes alternatívákat, mint a folyékony mosódió, ecetes általános tisztítószer. Ugyanígy, ma már kaphatók organikus bio-falfestékek, melyek hasonlóan hatékonyak, mint a vegyszerekkel teli típusok.

Természetes tisztítószerek

Energiatakaréskosság okosan

Fontos, hogy nincs szükség felesleges térre, az energiatakarékosság a megfelelő méretű lakás/albérlet megtalálásával kezdődik. Egy kisebb, de okosan berendezett, LED-égőkkel ellátott, jól hőszigetelt lakás meglepően kevés energiát tud fogyasztani, főleg, ha figyelünk az épp nem használt elektronikai cikkek felesleges áramfogyasztására is.

Fenntartható divat

Mosható maszk – A környezettudatos választás

Sajnos néhány hónapja mindennapjaink részévé vált az arcmaszkok használata. A különböző divatcégek hamar lecsapak az adódó alkalomra, és ma már a többször használatos, mosható arcmaszkok színes választékával találkozhatunk mindenhol. Mindenképp jó ötlet beszerezni, vagy épp készíteni néhány mosható arcmaszkot, hiszen rengeteg veszélyes szemetet termel az eldobható arcmaszkok használata.

Fenntartható divat - Arcmaszk

Ékszerek – A kevesebb néha több

A fast fashion nem csak ruhák, de ékszerek és kiegészítők terén is vezet, ezzel azonban regeteg szemetet, sőt el nem adott felesleges darabot termel. Ha ezt nem nézzük jó szemmel, válasszuk a fenntartható divat természetes anyagait. Sok-sok féle fémekből, fából készült designer, kézműves ékszert találhatunk online hazai vállalkozóktól. Ezek valószínűleg kissé drágábbak, de bizonyosan egyedibbek és tartósabbak lesznek, mint a nagy ruhacégek termékei.

Fenntartható divat - Kézműves ékszerek

Ruháink környezettudatos kezelése

A fenntartható divat alapszabálya, hogy ne féljünk a second hand ruháktól, és ne dobjuk ki egyből a már megunt, de szinte hibátlan ruháinkat. Vásároljunk, ne pedig shoppingoljunk! Vásároljunk tudatosan a ruhaüzletekben is, ne vegyünk olyat, amire épp nincs szükségünk. Megunt, felesleges ruháinkat adjuk a rászorulóknak gyűjtő szervezeteknek.

Fenntartható divat - Ruhaadomány

Kozmetikumok – Természetes szépség

A szépség a természetből ered, így miért is használnánk kémiai laborokban kifejlesztett, állatokon tesztelt vegyszereket? Ma már rendkívül népszerűek és elterjedtek a drogériák piperepolcain a natúr kozmetikumok és bioillatok, építsük, hát be őket környezettudatos napi rutinunkba. Rengeteg videót találni az interneten házi készítésű természetes kozmetikumokról.

Fenntartható divat - Természetes kozmetikumok

Telefontok, hordozható kávéspohár

A modern anyagtechnológiának hála ma már találkozhatunk természetes gyantákból és darált faanyagokból, bambuszból készült igazán kemény és tartós lebomló telfontokokkal, hordozható kávéspoharakkal. Ezeket ezernyi színben és mintában megtalálhatjuk, ha ilyen termékeket választunk, megkímélhetjük a környezetet néhány műanyag toktól, sok-sok műanyagfedőtől és papírpohártól.

Fenntartható divat - Lebomló kávéspohár

Cipők tengeri műanyagból

Több nagy ruhagyártó is előrukkolt az utóbbi években olyan termékekkel és termékcsaládokkal, melyek a tengerből kihalászott, újrahasznosított műanyagból készülnek. Ilyen cipőkben járva – habár lábméretünket nem – ökológiai lábnyomunkat mindenképp csökkenthetjük.

Fenntartható divat - Cipő műanyagból

Tote Bag – A stílusos környezettudatosság

Ma már a textiltáskák miriádja köszön vissza, ha a városokban sétálgatva körülnézünk. Ez nem véletlen, hiszen a textiltáskák nagyon tartósak, divatosak, könnyűek és személyesek, személyre szabhatók is tudnak lenni.

Vászonszatyor

Használati tárgyak

Textil zacskók, avagy “cekkerek” bevásárláshoz

A hipermarketek zöldség-gyümölcs részlegén, vagy a pékáruknál évek alatt letépett ingyenes műanyagzacskókkal Dunát lehet rekeszteni, így különösen fontos, hogy ezeket textilből készült társaikkal helyettesítsük. Ezeket szintén elkészíthetjük otthon mi magunk, hiszen minimális varrótudást igényelnek, de választhatunk profin elkészített textil hálós cekkereket is.

Textil zacskók bevásárláshoz

Fém kulacs, sokszor használatos flakon

A nyári melegben elengedhetetlen a folyamatos hidratáció, azonban a folyadékot nem muszáj napi több pet palack megvásárlásával és kidobásával együtt bevinnünk. Választhatunk strapabíró, mégis könnyű fém kulacsokat, vagy épp sokszor használatos vastag falú műanyag palackot.

Különböző flakonok

Természetes anyagú tárolók

Használjunk textil, rattan, fa, vagy papír tárolókosarakat, ládákat többszörhasználatos textil szemeteszsákot.

Természetes anyagú tárolók

Újrahasznosítás – Kreatív szemlélet

Csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy miből mi lesz. A raklapbútoroktól a borosüveg dekoráción át a gyerekeknek készített karton játékházig minden ötlet megnyújtja egy amúgy kidobásra ítélt anyag használati élettartamát.

Képek forrása: Pinterest

További ötletekért olvassátok el korábbi cikkeinket:

Interjú Tóth Andi zero-waste tanácsadóval

Interjú Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadóval


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.